Unt de arahide – beneficii si reteta

1

Beneficiile untului de arahide includ un risc redus de diabet, boli de inima, cancer, boli nervoase degenerative si controlul bolii Alzheimer. De asemenea, ajuta la scaderea hipertensiunii arteriale si riscului de a contracta infectii virale si fungice.
Untul de arahide este plin de substante nutritive, cum ar fi proteine, acizi grasi mononessaturati, acid folic, niacina, acid pantotenic, piridoxina, riboflavina, tiamina, vitamina E, C, A, sodiu, magneziu, calciu, mangan, fosfor, seleniu, cupru, fier si zinc.
Spre deosebire de alte nuci costisitoare, cum ar fi caju, fisticul sau migdalele, arahidele sunt mai ieftine si ofera beneficii similare. Nu trebuie sa va temeti ca va vor ingrasa, deoarece acestea contin grasimi nesaturate, deci nu reprezinta o cauza a kilogramelor in plus.
Deoarece aceste grasimi nu sunt saturate, nu reprezinta niciun risc pentru inima. Grasimile nesaturate din untul de arahide ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL si favorizeaza cresterea colesterolului HDL.
Consumul untului de arahide poate fi benefic in reducerea riscului de diabet de tip 2. S-a observat ca grasimile nesaturate imbunatatesc sensibilitatea la insulina. Cercetarile privind consumul de unt de arahide  si alte fructe cu coaja lemnoasa au aratat ca scad riscul de diabet de tip 2.

Untul de arahide contine multe vitamine care sunt benefice pentru ca organismul nostru sa functioneze corect. Vitamina A este utila pentru vedere, in timp ce vitamina C ajuta la stimularea sistemului imunitar. Pe de alta parte, vitamina E este un micronutrient foarte important necesar organismului nostru pentru a dizolva structuri compleze de acizi grasi si blocaje de grasime in artere.
Acesta are proprietati antioxidante datorita prezentei folatilor, niacinei, acidului pantotenic, piridoxinei, riboflavinei si tiaminei. Acestia sunt eficienti in combaterea anumitor tipuri de cancer, boli de inima, boala Alzheimer, infectii virale sau fungice si boli degenerative.
Untul de arahide contine B-sitosterol, un fitosterol care are o mare capacitate de a combate cancerul, in special cel de colon, de prostata si de san.
Magneziul are un rol important in dezvoltarea muschilor, oaselor si imunitatii in organism. Magneziul ajuta, de asemenea, la reglarea nivelului de zahar din sange si a tensiunii arteriale. Prezenta sa in organismul nostru ajuta la mai mult de 300 de reactii biochimice care sunt extrem de importante pentru supravietuirea noastra.
In urma unei cercetari de mare amploare, s-a observat ca la femeile care consuma cel putin 30 de grame de nuci, alune sau unt de arahide, in fiecare saptamana, scade cu pana la 25% riscul dezvotlarii calculilor biliari. Aceasta cantitate poate fi usor de atins prin consumul unui sandwich cu unt de arahide pe saptamana.
Atentie! Exista un numar destul de mare de persoane alergice la arahide. Acestea nu trebuie sa consume acest unt! Simptomele alergiei includ varsaturi, diaree, durere abdominla, astm, anafilaxie. Daca nu este tratata, socul anafilactic poate fi fatal.
Ingrediente:
• 300g arahide crude, decojite
• ½  lingurita sare grunjoasa
• 1½ linguri ulei de arahide sau ulei de floarea-soarelui
• 1½ linguri miere
Mod de preparare:
Rumeniti arahidele la cuptor timp de 8-10 minute dupa care zdrobiti-le intr-un blender pana cand sunt tocate fin. Adaugati sarea, uleiul si mierea. Porniti din nou blenderul pana cand ingredientele s-au omogenizat bine. Pofta buna!

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!