Urzici – retete simple si delicioase

0

Urzica este renumita pentru capacitatile sale medicinale datorita substantelor proteice, uleiurilor volatile, acidului acetic, formic si vitaminelor A, B2, C, K si sarurilor minerale. Printre beneficiile urzicilor se se numara si:
· vitaminizarea, remineralizarea si echilibrarea sistemului de aparare al organismului;
· previne si trateaza anemia;
· stimuleaza metabolismul;
· actioneaza impotriva viermilor intestinali;
· detoxifiaza organismul;
· imbunatateste tonusul si sistemul imunitar;
· scade glucoza din sange.
Mancarica de urzici
Ingrediente:
• 5 legaturi de urizicute
• 2 linguri ulei
• 1 ceapa mare
• 1 lingura faina
• 2 catei de usturoi
• Sare
Mod de preparare:
Mai intai curatam si spalam bine urzicile in apa rece. Intr-o oala se pune la fiert apa cu sare si se adauga urzicile bine spalate in momentul in care apa ajunge sa clocoteasca. Se lasa aproximativ 15-20 de minute.
Se strecoara zeama, din care mai pasttram o ceasca, apoi se pun in blender si se mixeaza bine. Se mai poate folosi si o lingura de lemn pentru a freca bine, in caz ca nu aveti blender.
Se potriveste la gust, adaugand sare si adaugam si o lingura de faina pentru omogenizare.
Calim o ceapa mare iar atunci cand este gata vom adauga peste ea urzicile si adaugam si ceasca cu zeama in care au fiert urzicile.
Mai lasam pe foc 10 minute, apoi adaugam 2-3 catei de usturoi tocati marunt. Servim cu mamaliguta si cu un ou ochi.
Piure de urzici
Ingrediente:
• 500g de urzici
• 3 linguri ulei
• 5 catei de usturoi
• 200g smantana
Mod de preparare:
Curatam si spalam bine urzicutele, apoi le oparim 10-15 minute. Le scurgem, le lasam la racit si le tocam.
Incingem uleiul, adaugam piureul de urzici si usturoiul tocat, subtiem cu zeama in care au fiert urzicile si potrivim de sare.
Lasam sa clocoteasca putin si apoi adaugam smantana.

Supa crema de urzici
Ingrediente:
• 500g de urzici
• 2 cartofi
• 2 cepe
• Usturoi pisat
• Suc de lamaie
• Hrean
Mod de preparare:
Se spala si se curata bine urzicile. Se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa sa dea in cateva clocote apoi se adauga cartofii si ceapa curatata si spalata.
Cand sunt fierte legumele se paseaza, se adauga sare, piper si usturoiul pisat (dupa gust).
Supa se serveste fie fierbinte, fie rece.
Tocana de urzici si leurda
• 1 cratita mare de urzici
• 1 ceapa mare
• 1 legatura mare de leurda
• 100g bors acru sau 10g de zeama de lamaie
• Sare, piper
Mod de preparare:
Se spala bine urzicile si leurda si se scurg de apa.
Se pune urzica intr-o cratita larga si se toarna un ceainic cu apa fiarta si se lasa 2 minute dupa care se scurge (acest proces este pentru a omori “oaspetii nedoriti”).
Se caleste ceapa si se adauga urzicile peste ea. Se lasa la foc moderat.
Dupa 15 minute se adauga borsul sau zeama de lamaie. Peste inca 15 minute se gusta si daca urzicile sunt aproape gata se adauga si leurda tocata.
Se potriveste cu sare si piper dupa gust.

Niciun comentariu

Nu ratați!