Natura Vindecătoare

Suc de catina – reteta si beneficii

Ingrediente:
-300g fructe de catina
-150g de miere (dupa gust)
-1,5l apa
Se spala fructele de catina. Se pun in blender toate ingredientele dupa care se strecoara. Se bea proaspat sau se pastreaza in sticla la frigider.
Sucul se poate prepara si la aragaz. Se fierb fructele de catina cu zahar aproximativ 15 minute, dupa care se lasa la racit si se strecoara, la fel, in sticla.
          Beneficiile sucului de catina
Sucul de catina este capabil sa trateze o gama larga de probleme de sanatate, de la tuse si probleme digestive pana la afectarea circulatiei sangelui si durere. In ultimii ani, beneficiie pretinse ale boabelor de catina au fost supuse unei evaluari stiintifice din ce in ce mai riguroase, iar rezultatele au fost promitatoare.
Inhiba cresterea anumitor celule canceroase
Un studiu canadian a descoperit ca sucul de catina au inhibat in mod eficient dezvoltarea diferitelor linii celulare de cancer, inclusiv cancerului de stomac, prostata, intestinal si de san. Acesta este capabil sa opreasca seria de evenimente care determina celulele canceroase sa se imparta si sa se reproduca.
O mare sursa de vitamina C
Portocalele si sucul de portocale sunt de obicei considerate cele mai bune surse naturale de vitamina C, dar in comparatie cu boabele de catina si sucul lor, cantitatea de vitamina C din portocale este foarte mica. O cantitate de 100g de fructe de catina contine pana la 2500 de miligrame de vitamina C, in timp ce o portie similara a portocalelor proaspete ofera doar putin peste 50 de miligrame. Vitamina C este esentiala pentru oase, gingii, ajuta la prevenirea deficientei de fier si a anemiei prin imbunatatirea capacitatii organismului de a absorbi fierul dietetic.

Sursa de carotenoide
Au fost raportate ca boabele de catina contin cantitati semnificative de carotenoizi care sunt precursori ai vitaminei A. Carotenoizii si vitamina A au roluri diferite in sanatatea umana, dar benediciile cele mai cunoscute pentru sanatate se refera la capacitatea lor de a preveni bolile care implica ochii, inclusiv degenerescenta maculara legata de varsta, cataracta, vedere nocturna si retinita pigmentara. Carotenoizii contribuie la imbunatatirea tonusului pielii si la reducerea riscului de cancer de piele.
Controlul zaharului din sange
Un studiu finlandez sugereaza ca aceasta bautura contribuie la mentinerea zaharului din sange si protejeaza organismul impotriva diabetului de tip 2.
Efecte pozitive asupra sanatatii cardiovasculare
Numeroase studii au evaluat uleiul din aceste fructe pe anumiti factori de risc ai bolilor cardiovasculare si au descoperit ca acesta au efecte benefice asupra coagularii sangelui. Un alt studiu a constatat ca ca rozatoarele cu niveluri ridicate de colesterol au obtinut o serie intreaga de beneficii cand fructele de catina au fost adaugate la dietele bogate in grasimi. Animalele au prezentat o scadere a nivelului total de colesterol LDL, o scadere in greutate si de trigliceride in ficat.

Sursa: http://www.healwithfood.org/health-benefits/sea-buckthorn-berry-juice.php

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *