Busuioc – beneficii, mod de administrare și posibile efecte secundare

1

Busuiocul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante. Ajută la combaterea multitudinii de afecțiuni grave, cum ar fi cancerul, diabetul și bolile de inimă. De asemenea, combate inflamațiile.
🌱 Este bun pentru inimă
Boala cardiovasculară este una dintre cele mai mari cauze de mortalitate din lume în prezent – hipertensiunea și colesterolul crescut din sânge fiind principalele cauze. Diverse studii au descoperit că busuiocul este deosebit de util în acest sens.
Busuiocul conține flavonoide, care reduc riscul formării cheagurilor de trombocite pe pereții arteriali. Acest lucru previne în cele din urmă bolile coronariene și atacurile de cord.
Conform unui studiu australian, busuiocul poate ajuta la prevenirea mai multor caracteristici ale sindromului metabolic – bolile de inimă fiind una dintre ele.
Busuiocul este cunoscut pentru scăderea nivelului de colesterol, prevenind astfel afecțiunile cardiace. Ingerarea frunzelor de busuioc poate duce la modificări semnificative ale moleculelor de grăsime – frunzele pot reduce colesterolul rău și pot crește colesterolul bun.
🌱 Poate trata durerea de gât
Busuiocul poate fi un remediu excelent pentru durerile de gât. Studiile arată că planta poate funcționa ca un remediu excelent pentru afecțiunile respiratorii. Puteți fierbe frunzele în apă și le puteți bea. De asemenea, puteți face gargară în timp ce este cald.
🌱 Ameliorează stresul
În majoritatea țărilor, busuiocul este considerat un adaptogen puternic (agent anti-stres). Planta posedă, de asemenea, proprietăți anti-inflamatorii și de stimulare a imunității, care pot ajuta la gestionarea stresului.
Busuiocul poate regla și nivelurile de cortizol din organism (cortizolul este cunoscut sub numele de „hormonul stresului”). Nivelurile mai mici de cortizol pot duce la reducerea anxietății și a stresului emoțional.
Busuiocul lucrează, de asemenea, la creșterea energiei și la sporirea concentrării
Un studiu australian afirmă că busuiocul poate aborda stresul psihologic (pe lângă stresul fizic, chimic și metabolic) printr-o combinație puternică de acțiuni farmacologice. De asemenea, protejează organele corpului dumneavoastră împotriva stresului chimic.
Un alt studiu atribuie proprietățile anti-stres ale busuiocului antioxidanților săi.
Conform unui raport, ceaiul de busuioc poate promova energia și ameliora stresul.
🌱 Ajută la combaterea cancerului
În mod surprinzător, busuiocul ar putea fi răspunsul dumneavoastră la cancer. Un studiu afirmă că extractele de busuioc pot avea proprietăți radioprotectoare, care pot ajuta la distrugerea celulelor tumorale din organism.
Busuiocul conține eugenol, care s-a dovedit a avea proprietăți anticancerigene. Alte fitochimice din busuioc (cum ar fi acidul rosmarinic, miretenal, luteolina și apigenina) au, de asemenea, potențialul de a preveni diferite forme de cancer.
Într-un alt studiu, s-a constatat că suplimentarea cu busuioc (la o doză de 300 mg pe kilogram de greutate corporală) reduce semnificativ formarea enzimelor canceroase. În plus, activitatea enzimatică sănătoasă a înregistrat o creștere după suplimentare.
Într-un alt studiu, s-a constatat că extractul de frunze de busuioc scade tumorigenicitatea și metastaza celulelor cancerului pancreatic. De asemenea, s-a constatat că întârzie dezvoltarea cancerului de sân.
🌱 Reglează nivelul zahărului din sânge
Busuiocul poate ajuta la creșterea secrețiilor de insulină la persoanele cu diabet de tip 2. Planta reduce nivelul glicemiei după masă. Studiile arată că are și activitate antidiabetică.
Un alt studiu afirmă că busuiocul poate sprijini reglarea glicemiei. Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 au raportat niveluri îmbunătățite de zahăr din sânge după consumul busuiocului. Compușii fitochimici din busuioc – cum ar fi saponinele, triterpenele și flavonoidele – sunt responsabili pentru efectul său hipoglicemiant.
🌱 Protejează ficatul
Într-un studiu, extractul de frunze de busuioc a prezentat proprietăți hepatoprotectoare. Planta îmbunătățește activitatea enzimelor de detoxifiere hepatică, cum ar fi citocromul P450, care dezactivează substanțele chimice toxice și ajută la excreția lor.
Cu toate acestea, câteva studii afirmă contrariul. Persoanele care iau suplimente de busuioc ar putea prezenta unele efecte hepatice adverse. Prin urmare, consultați-vă medicul înainte de a lua busuioc (suplimentele, în special) pentru tratarea afecțiunii ficatului.
🌱 Ajută la pierderea în greutate
Cercetările spun că busuiocul poate ajuta la scăderea nivelului glicemiei și a colesterolului din sânge – doi factori care pot duce la creșterea în greutate. Și, așa cum am văzut, reduce și cortizolul, hormonul stresului, care poate induce și creșterea în greutate. Puteți folosi apă de busuioc pentru a spori pierderea în greutate.
Un studiu recent a raportat o îmbunătățire a profilurilor lipidice la pacienții obezi după un aport de 250 mg capsule de extract de frunze de tulsi.
🌱 Sporește imunitatea
Numeroase studii au descoperit că frunzele de busuioc au efecte imunomodulatoare puternice.
Busuiocul a tratat o gamă largă de tulburări respiratorii – astmul fiind unul dintre ele. Altele includ bronșită și infecții pulmonare, care sunt cauzate în primul rând din cauza unui sistem imunitar slăbit. Busuiocul lichefiază flegma și este eficient în tratarea bronșitei alergice, astmului și bolilor pulmonare eozinofile.
Ca remediu tradițional, frunzele de busuioc sunt utilizate pentru tratarea febrei și a răcelii comune. Trebuie să mestecați câteva frunze pentru a vă ușura simptomele de răceală și gripă. Mai ales în sezonul ploios, când riscul de a contracta febră este mare, puteți fierbe niște frunze de busuioc în apă și îl puteți bea. Și dacă suferiți de febră severă, vă poate ajuta un decoct de frunze de busuioc și un vârf de pulbere de cardamom.
Extractul de frunze de busuioc poate fi folosit și pentru vindecarea rănilor rapid (pe lângă tăieturi și arsuri). Poate vindeca în special rănile după intervenția chirurgicală și, de asemenea, le poate proteja de orice potențială infecție.
🌱 Protejează împotriva inflamației
Frunzele de busuioc ajută la combaterea inflamației și pot chiar ajuta la ameliorarea durerilor articulare cauzate de inflamație. Busuiocul realizează acest lucru, datorită eucaliptolului, unul dintre ingredientele sale principale. Eucaliptolul reduce inflamația și durerea asociată prin îmbunătățirea circulației sângelui în jurul zonei rănite. Busuiocul funcționează și ca analgezic și ameliorează durerea.
🌱 Protejează vasele de sânge
Deoarece are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, busuiocul poate ajuta mușchii care controlează funcția vaselor de sânge să se contracte și să se relaxeze. De asemenea, ajută la îndepărtarea plăcii din vasele de sânge, protejându-le de daune. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.
🌱 Îmbunătățește sănătatea bucală
Potrivit unui studiu indian, busuiocul poate fi folosit și ca o apă de gură excelentă pentru controlul plăcii orale. Acest lucru se datorează faptului că extractul are o activitate antibacteriană foarte mare.
Un alt studiu se concentrează pe activitatea antimicrobiană a busuiocului. S-a constatat că planta oferă proprietăți preventive pacienților cu boală parodontală.
🌱 Previne tulburările oculare
Știm cât de vulnerabili sunt ochii noștri. Sunt susceptibili la numeroase infecții fungice, virale și bacteriene. Busuiocul poate ajuta la combaterea acestor infecții, una dintre ele fiind conjunctivita. Iar proprietățile liniștitoare și antiinflamatoare ale busuiocului protejează ochiul de radicalii liberi și daunele aduse.
Frunzele de busuioc ajută, de asemenea, la prevenirea unor afecțiuni oculare grave, cum ar fi glaucomul și degenerescența maculară. Ele pot juca un rol important în tratarea cataractei și a altor probleme de vedere.

🌱 Îmbunătățește sănătatea abdominală
Busuiocul funcționează excelent pentru sănătatea abdominală. Acestea includ dureri de stomac, flatulență, aciditate și constipație. De asemenea, s-a constatat că acționează împotriva ulcerelor de stomac.
Pentru tratarea durerilor de stomac, nu aveți nevoie decât de suc de frunze de busuioc (10 ml) și 20 ml de suc de lămâie și suc de ghimbir (după cum este necesar). Se amestecă bine și se bea.
🌱 Tratează durerea de cap
Cercetările evidențiază utilizarea tradițională a busuiocului pentru tratarea cefaleei. Busuiocul poate fi luat sub numeroase forme – fie ca suc sau pulbere uscată, fie ca ceai de plante amestecat cu alte ierburi sau miere pentru a-și spori proprietățile benefice.
👉 Care sunt beneficiile pentru piele
Busuiocul are proprietăți antimicrobiene. Ajută la combaterea acneei și a altor infecții ale pielii.
🌱 Previne acneea
Frunzele de busuioc îți purifică sângele eliminând toxinele. Agenții antibacterieni și antifungici din frunze vă ajută să realizați acest lucru.
Aplicați pasta făcută din frunze de busuioc (împreună cu pastă de lemn de santal sau apă de trandafiri) pe față. Lăsați-l să acționeze aproximativ 20 de minute, după care vă puteți spăla fața cu apă rece. Utilizarea ceaiului în acest scop poate ajuta, de asemenea, la tratarea acneei.
Acest remediu poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea punctelor negre, a cicatricilor și urmelor acneei și a coșurilor.
🌱 Ameliorează infecțiile pielii
Busuiocul posedă proprietăți antibiotice, care joacă un rol în tratarea infecțiilor. Frunzele restricționează dezvoltarea bacteriilor precum B. anthracis și E. coli care provoacă infecții ale pielii.
Un amestec simplu preparat prin măcinarea și fierberea a 250 de grame de frunze de busuioc împreună cu ulei de susan în cantitate egală poate ajuta la tratarea infecțiilor precum mâncărimea.
Un alt amestec simplu de frunze de busuioc măcinat și o cantitate egală de suc de lămâie poate ajuta la tratarea pecinginei.
Proprietățile antimicrobiene și antifungice ajută la prevenirea numeroaselor infecții ale pielii.
🌱 Tratează vitiligo și eczeme
Aportul regulat de frunze de busuioc poate îmbunătăți simptomele vitiligo. Poate avea efecte similare și asupra eczemelor. Un articol de cercetare vorbește despre modul în care activitatea antioxidantă a busuiocului poate ajuta la tratarea eczemelor.
Deoarece cercetările sunt în desfășurare, vă recomandăm să vă consultați medicul înainte de a utiliza busuiocul în acest scop.
👉 Dar beneficiile pentru păr
Busuiocul previne căderea părului prin întărirea foliculilor de păr. De asemenea, tratează mătreața și mâncărimea și previne îngrășarea prematură a părului.
🌱 Previne căderea părului
O pastă de frunze de busuioc amestecată cu uleiul de păr poate face minuni pentru părul tău. Aplicați acest ulei pe scalp și lăsați-l să acționeze aproximativ 30 de minute și apoi șamponați ca de obicei. Acest amestec vă întinerește foliculii de păr, vă menține scalpul răcoros și promovează circulația către scalp.
Tulsi este utilizat ca remediu eficient pentru căderea părului. Este considerat un ingredient important în tratamentul căderii părului pe bază de plante. Planta funcționează prin întărirea rădăcinilor, reducând astfel căderea părului.
🌱 Tratează mătreața
Pur și simplu adăugați o cantitate mică de ulei de busuioc în uleiul obișnuit de păr și masați-l bine pe scalp. Busuiocul îmbunătățește circulația sângelui și reduce mătreața și mâncărimea scalpului care o însoțește. Acest remediu tratează și scalpul uscat.
S-a dovedit că busuiocul este eficient în controlul a patru tipuri de tulpini fungice care pot provoca mătreață. Acest efect oferă alte beneficii, precum netezirea și strălucirea părului
❓Cum se consumă busuiocul
Iată câteva sfaturi pentru a include busuiocul in dieta dumneavoastră:
•Puteți mânca câteva frunze pe stomacul gol.
•Puteți amesteca frunzele cu ghimbir și miere și puteți prepara un ceai.
•De asemenea, puteți adăuga frunze mărunțite la felurile dvs. de mâncare preferate.
•Dacă doriți cea mai intensă aromă, adăugați busuioc la sfârșitul procesului de gătit.
•Dacă doriți aroma completă, nu folosiți niciodată busuioc uscat. Rețineți acest lucru atunci când înlocuiți busuioc uscat cu proaspăt. De asemenea, în timp ce înlocuiți, triplați cantitatea de busuioc uscat. 15 grame de frunze de busuioc uscate este egală cu o cană de busuioc proaspăt tocat.
🫖 Ceai de busuioc
✔️ De ce ai nevoie:
•1 crenguță de busuioc
•O linguriță de miere
•½ linguriță de ghimbir
•1 strop de suc de lamaie
•3 căni de apă
•¼ linguriță de cardamom verde
✔️ Mod de preparare:
1.Puneți un vas pe flacără mare și adăugați cele trei căni de apă.
2.Adăugați frunzele de busuioc (mărunțite), ghimbirul tocat și pulberea de cardamom.
3.Lasă-le să fiarbă 10 minute.
4.Se strecoară și se servește cu o linguriță de miere și suc de lămâie.
Puteți lua acest ceai de 2-3 ori în fiecare zi.
❗️Care sunt efectele secundare?
•Poate provoca complicații la femeile gravide și care alăptează
Deși este sigur în cantități normale, busuiocul poate provoca probleme la femeile însărcinate și care alăptează dacă este consumat în cantități mari. Pentru a rămâne în siguranță, evitați utilizarea. Busuiocul poate avea efecte anti-fertilitate, care este un alt motiv pentru care femeile gravide trebuie să stea departe de această plantă.
•Tulburări de sângerare
Extractele de busuioc ar putea încetini coagularea sângelui și pot crește sângerarea. Prin urmare, evitați utilizarea dacă sunteți susceptibil la sângerare. De asemenea, opriți utilizarea cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.
•Tensiunea arterială scăzută
Busuiocul conține niveluri ridicate de potasiu și poate reduce tensiunea arterială. Aceasta poate fi o problemă pentru persoanele cu tensiune arterială scăzută sau care iau medicamente pentru a trata tensiunea arterială crescută – deoarece busuiocul poate scădea prea mult tensiunea arterială..

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!