Iarba mare (Inula helenium) este apreciata in medicina naturista pentru proprietatile sale

0

Iarba mare (iluna helenium) se gaseste pe intreg teritoriul Marii Britanii, Europa centrala si sudica, zonele temperate din Asia de Vest  si regiunile estice si centrale ale Americii de Nord.
Actiunile sale sunt expectorante, sedative, antifungice, antiparazitare, relaxante, tonice, anti-bacteriene, antihelmintice, diaforetice si diuretice.
Aceasta planta medicinala este bogata in vitamine, minerale si alti nutrienti. Contine calciu, magneziu, iod, sodiu si vitaminele A, C, E, B12, B5, beta-caroten, seleniu si niacina. In plus, s-au evidentiat substante de natura terpenica, fitoncide (substante  antibiotice sintetizate de plante), fridelina, damaradeniol, stigmasterol si altele.
Exista o legenda care spune ca aceasta planta a luat nastere din lacrimile Elenei din Troia. Grecii si romanii antici au considerat aceasta planta un leac pentru o gama foarte larga de afectiuni, inclusiv tulburari digestive, menstruale si sciatica. Radacinile au fost utilizate pentru a pregati picaturi de tuse si pastile pentru astm.
Aceasta planta are o lunga istorie in medicina veterinara ca remediu eficient pentru bolile de piele ale ovinelor si cailor.
A fost mult timp apreciata ca planta tonica pentru sistemul respirator. A fost utilizata in mod traditional ca remediu pentru bronsita cronica si astmul bronsic. Aceasta calmeaza invelisurile tubulare bronhice si actioneaza ca un expectorant.
Iluna helenium poate fi utilizata pentru orice stare respiratorie care produce o secretie mucoasa abundenta si este indicata specific in tusea iritanta a bronsitei, in special la copii.
Ccercetarile chineze au demonstrat o actiune usoara antibacteriana a plantei, precum si un efect stimulator asupra sistemului nervos, digestiei si cortexului suprarenal.

In Evul Mediu, se administra vin de iarba mare, numit pe atunci Potio Sancti Pauli („potiunea Sfantului Pavel”), considerat un remediu universal pentru orice boli ale capului, plamanilor sau stomacului, precum si ca mijloc de protectie contra ciumei. Cartile vechi despre ierburi lauda radacina de iarba mare pentru calitatile de tonifiere a tesutului conjunctiv, in cazurile de hernie inghinala, dar si pentru cele de reducere a mucusului abundent din bronhii ori de pe tubul digestiv.
Odata cu reactualizarea terapiilor medievale, practicate in manastiri, aceasta planta se bucura de tot mai mult interes. Chiar daca in prezent utilizarea ei se limiteaza in special la tratarea bronsitei, a gutei si a bolilor vezicii urinare, radacina de iarba mare si-a pastrat, totusi, locul in ginecologia moderna.
De asemenea, ca antihelmintic isi poate gasi utilitatea in tratarea unor infestatii cu viermi intestinali (oxiuri, ascarizi). Iarba-mare este utila in afectiunile hepato-biliare cum ar fi dischinezia biliara.
La National Cancer Institute din SUA, planta a fost studiata amanuntit si i s-au confirmat proprietatile antitumorale. De aceea, femeile cu cazuri de cancer mamar in familie ar trebui sa-si administreze profilactic radacina de iarba mare, cel mai tarziu de la intrarea in menopauza.
Atentie! Consumarea radacinii si a florilor acestei plante trebuie evitata in timpul sarcinii.
Sursa: http://www.onlyfoods.net/inula-helenium-elecampane.html

Niciun comentariu

Nu ratați!