Răcovina sau iarba găinii – beneficii pentru sănătate, dozare și precauții

0

Răcovina (Stellaria media) este o plantă anuală de sezon rece, nativă Europei, de obicei consumată de găini. Regional, mai este numită și aurică, cuișoriță, ghețișoară, rocoțel, scânteiuță, coadă-de-găină, iarba-găinii, iarbă-de-păsări, steluța-fetei, steluță-albă. Planta germinează toamna sau iarna târziu, și apoi formează covoare de vegetație. Florile sunt mici și albe, formând rapid capsule cu semințe.
Crește jos, aproape de sol, are o tulpină păroasă și produce flori mici, în formă de stea. Se găsește în primul rând în America de Nord și Europa.
Iarba găinii are multe utilizări culinare și folclorice care datează de secole.
Beneficii
Răcovina conține numeroși compuși ai plantelor – inclusiv fitosteroli, tocoferoli, saponine triterpene, flavonoide și vitamina C – care pot fi responsabili pentru beneficiile sale.
Poate susține digestia și pierderea în greutate
Un studiu a constatat că extractul de iarba găinii administrat oral a suprimat obezitatea indusă de progesteron la șoareci.
Toți șoarecii cu obezitate indusă de progesteron au înregistrat creșteri semnificative ale greutății corporale, a grăsimii corporale și a grăsimilor hepatice.
Cu toate acestea, celor cărora li s-a administrat 90-180 mg de extract de răcovină pe kilogram (200-400 mg per kg) de greutate corporală au înregistrat scăderi semnificative ale acestor măsurători, comparativ cu grupurile de control și tratate cu progesteron.
Mai mult, un studiu de 6 săptămâni la șoareci hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi a descoperit că consumul de suc de răcovină uscat congelat a împiedicat creșterea în greutate și creșterea grăsimii corporale și a colesterolului total și a LDL (rău), comparativ cu un grup de control.
Aceste efecte anti-obezitate au fost atribuite absorbției întârziate de grăsimi și carbohidrați dietetici în intestine, ca urmare a enzimelor care inhibă digestia continute de aceasta planta.
Poate fi benefic pentru tuse
Dacă vă simțiți ușor răcit și tușiți, este posibil să vă fie de folos.
Unele studii efectuate in laborator si pe animale indică faptul că răcovina este un expectorant bun , ceea ce înseamnă că poate ajuta la evecuarea mucusului, ajutându-vă astfel să scapati de tuse.
Poate reduce inflamația
Într-o recenzie s-a constatat că aplicarea de cereale întregi ca „tencuială” în zone umflate sau chiar oase rupte poate oferi efecte antiinflamatorii, anti-iritare și calmante.
O altă recenzie medicala a observat că întreaga plantă poate combate inflamația atunci când este utilizată pentru pielea inflamată, articulațiile și bolile tractului respirator, cum ar fi bronșita.
Poate combate germenii și promovează vindecarea rănilor
Iarba găinii poate combate germenii și poate ajuta la vindecarea rănilor și a infecțiilor. Acesta a fost folosit în aceste scopuri în medicina tradițională chineză de secole, în principal pentru boli de piele și dermatită.
În Irlanda și Marea Britanie, aceasta planta este un remediu comun pentru atenuarea problemelor pielii, accelerarea vindecării rănilor și reducerea iritației și mâncărimii.
Un studiu pe epruvetă a constatat că aplicarea sucului proaspăt de răcovină ar putea combate virusul hepatitei B (VHB). Aplicarea sucului pe o linie de celule hepatice infectate cu VHB timp de 6 zile a redus creșterea și producerea de VHB cu peste 25%.

Dezavantaje și precauții
Consumul de cantități excesive de răcovină poate provoca la numite persoane greață, dureri de stomac, diaree și vărsături.
De asemenea, a fost raportat că utilizarea de iarba găinii direct pe piele poate provoca erupții cutanate, deși acest lucru se poate datora unei alergii.
Mai mult decât atât, nu există suficiente dovezi că utilizarea acestei plante este sigură pentru copii sau femei care sunt însărcinate sau alăptează, astfel încât ar trebui să evite planta pentru a preveni rezultatele adverse.
Utilizări și doze
Răcovina poate fi utilizata în mai multe moduri, deși nu există dovezi clinice care să sugereze o doză adecvată. Rețineți că este mai bine să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a-l utiliza.
Aplicare direct pe piele
Întreaga plantă poate fi aplicată direct pe pielea iritată pentru a reduce inflamația.
Puteți găsi si creme sau unguente ce au la baza răcovina care pot fi folosite pentru a calma mușcăturile, arsurile, tăieturile și mâncărimea, deoarece se spune că au un efect de răcire și uscare asupra pielii.
Ulei infuzat
Uleiul infuzat cu iarba gainii poate fi adăugat la o baie sau aplicat direct pe piele.
Pentru a face ulei infuzat cu iarba gainii, toacă 2 căni (100 de grame) de frunze proaspete de iarba găinii și lasă-le să se ofilească timp de aproximativ 24 de ore.
Apoi, combinați frunzele cu 1 1/4 căni (270 de grame) de ulei de nucă de cocos într-un blender până la omogenizare. Încălziți acest amestec într-un recipient, opriți focul și lăsați amestecul să stea 3 ore. Repetați încălzirea si repaosul de 3 ore de încă 4 ori.
Uleiul este gata de utilizare atunci când preia o nuanță verde. În acest moment, întindeți-l pentru a îndepărta orice bucăți mari de frunze.
Rețineți că uleiurile esențiale trebuie diluate cu un ulei purtător și nu ar trebui să fie ingerate niciodată, întrucât sunt destinate numai uzului topic.
De asemenea, înainte de aplicarea topică a uleiului, este bine sa efectuati un test de alergie. Aceasta include aplicarea uleiului pe un plasture, care este apoi aplicat pe pielea dvs. pentru a determina dacă puteți avea o reacție adversă.
În timp ce uleiurile esențiale au o durată de valabilitate variabilă, majoritatea tipurilor durează cel puțin un an dacă sunt depozitate corespunzător într-un loc rece și întunecat, într-un recipient steril, cu capac etanș.
Consumați ca un ceai fierbinte
Frunzele de răcovină pot fi turnate în apă fiarta pentru a face un ceai care poate ameliora durerea, reduce inflamațiile și oferă efecte calmante, liniștitoare.
Pentru a face propriul ceai de răcovină, adăugați 1 1/2 cani (300 grame) de frunze de răcovină la 3 căni (710 ml) de apă și fierbeți la foc mediu timp de aproximativ 10 minute. Filtrați frunzele și ceaiul este gata.
Folclorul sugerează să savurați o ceașcă din acest ceai la fiecare 2-3 ore, deși nu există nicio cercetare care să sugereze cât de des ar trebui să îl beți pentru a beneficia de potențialele sale beneficii.
Frunze crude
Puteți adăuga frunze de răcovină tocat în preparate precum supe, omlete, paste sau pizza.
Poate fi, de asemenea, amestecat în mâncăruri și sosuri precum pesto sau hummus.

Niciun comentariu

Nu ratați!