Care sunt avantajele consumului de ceai cu lapte

0

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume, iar băutul acestei licori se crede că oferă diverse beneficii pentru sănătate.
În Marea Britanie și în alte părți ale lumii, ceaiul este consumat în mod obișnuit cu lapte.
Cu toate acestea, nu este clar dacă adăugarea de lapte în ceai oferă beneficii suplimentare – sau, în schimb, interferează cu activitatea compușilor de ceai din corp.
Acest articol oferă o imagine de ansamblu asupra efectelor adăugării de lapte la ceai.
Atât ceaiul cât și laptele oferă beneficii
În timp ce mai multe tipuri de ceai pot oferi beneficii pentru sănătate, ceaiurile verzi și negre sunt cele mai cercetate.
Ambele sunt obținute din frunzele plantei Camellia sinensis , dar suferă diferite metode de prelucrare.
Ceaiurile verzi și negre sunt bogate în compuși vegetali numiți flavonoizi. Acești compuși acționează ca antioxidanți pentru a ajuta la combaterea daunelor subiacente ale celulelor cauzate de moleculele reactive cunoscute sub numele de radicali liberi. Niveluri ridicate de radicali liberi contribuie la boli de inimă, cancer și alte probleme.
Mai exact, ceaiurile verzi sunt bogate în flavonoide numite catechine, în timp ce ceaiurile negre au cantități mari de teaflavine.
Datorită acestor compuși, consumul de ceai verde și negru a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale, a efectelor anticancerigene și a nivelului redus al colesterolului atât la studii la animale, cât și la om .
Pe de altă parte, laptele este bogat în substanțe nutritive, cum ar fi proteine, calciu și potasiu, care sunt vitale pentru creșterea optimă, compoziția corpului și sănătatea oaselor.
Proteinele din lapte pot interfera cu compușii de ceai, dar cercetările sunt mixte
Având în vedere că atât ceaiul cât și laptele conțin compuși și nutrienți care promovează sănătatea, amestecarea lor poate părea benefică.
De fapt, un studiu realizat la peste 1.800 de adulți din China a constatat că atât consumul de ceai cât și lapte a fost asociat în mod independent de un risc mai mic de cancer oral și că pot avea un efect deosebit de benefic atunci când sunt consumate împreună.
Cu toate acestea, unele studii sugerează că proteinele din lapte pot interfera cu absorbția și activitatea antioxidantă a compușilor ceaiului.

Un studiu realizat la 16 femei adulte a observat că consumul a 2 căni (500 ml) de ceai negru simplu a crescut semnificativ fluxul de sânge, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea funcției inimii, în comparație cu apa potabilă. Între timp, consumul de ceai negru cu lapte degresat nu a avut aceste efecte.
Cercetătorii au concluzionat: cazeina, un tip de proteine ​​din lapte, se poate lega de flavonoide din ceai și poate preveni activitatea lor în organism.
Cu toate acestea, un alt studiu mic la 9 adulți a remarcat că consumul de ceai negru a crescut nivelul de flavonoide antioxidante în sânge și că adăugarea de lapte în ceai nu a inhibat acest efect.
Interesant, cercetătorii au sugerat că timpii mai mari de preparare pot duce la o mai bună absorbție a antioxidanților din ceai, indiferent dacă se adaugă sau nu lapte.
Pe baza rezultatelor conflictuale ale acestor studii, laptele poate interfera cu o activitate oarecare a antioxidanților în ceaiuri, dar este posibil să nu aibă același efect cu ceaiurile care au fost perfuzate timp îndelungat.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine beneficiile și dezavantajele potențiale ale adăugării de lapte în ceai.
Tipul de ceai poate face diferența
Efectul adăugării de lapte în ceai poate depinde și de tipul de ceai, dar puținele studii pe această temă s-au concentrat mai ales pe ceaiul negru.
Deoarece ceaiurile verzi sunt de asemenea bogate în flavonoide, laptele poate afecta teoretic compușii din ceaiul verde în mod similar cu modul în care acesta afectează compușii din ceaiul negru.
De fapt, un studiu realizat la 18 adulți a constatat că consumul de lapte cu capsule de ceai verde a inhibat impulsul numărului de calorii arse, care rezultă de obicei din administrarea de capsule de ceai verde.
Deși aceste rezultate sunt interesante, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine efectul combinării laptelui cu ceai verde, mai degrabă decât a suplimentelor de ceai verde.
Mai mult, niciun studiu nu a analizat efectele adăugării de lapte în ceaiuri, altele decât soiurile negre și verzi.

Niciun comentariu

Nu ratați!