Ceai si decot de portocale – retete si beneficiile aduse, in special in timpul sezonului rece

0

Portocalele, ca multe alte citrice, sunt faimoase pentru continutul lor mare de vitamina C si alti antioxidanti. Ceaiul de portocale este laudat pentru efectele sale asupra inflamatiei si bolilor cronice.
Cele mai importante avantaje ale ceaiului de portocale includ urmatoarele:
• Stimuleaza pierderea in greutate
Are potential anti-cancerigen
Stimuleaza sanatatea pielii
Stimuleaza sistemul imunitar
Mentine igiena orala si elimina respiratia urat mirositoare
Are un efect calmant, linistitor
Compusii polifenolici, antioxidantii, vitamina C si catechinele vor ajuta la prevenirea bolilor cronice si vor intari sistemul imunitar.
Ceai de portocale
Pentru a prepara ceaiul de portocala aveti nevoie de coaja de portocala uscata. Atentie insa aceasta sa fie bio, netratata chimic!
Ingrediente
· 1 lingurita de coaja de portocala uscata (Atentie sa nu fie tratata!)
· Scortisoara (optional)
· Miere (dupa gust)
· 1 cana cu apa
Mod de preparare:
La o cana de apa se foloseste o lingurita de coaja de portocala uscata, maruntita.
Fierbeti apa si adaugati o lingurita de coaja de portocala, opriti focul si lasati la infuzie 15 minute.
Strecurati si adaugati mierea, dupa gust.

Beneficiile decotului de portocale:
• Lupta impotriva virusilor si a bacteriilor
• Trateaza tusea
Astmul
Bronsita
Durerile in piept si raceala
• Ajuta la eliminarea mucusului din plamani
• Tine la distanta gripa
• Consolideaza sistemul imunitar
• Are grija de sanaatatea sistemului respirator
Reteta decot de portocale:
Se iau 4 portocale (bio, netratate!) cu tot cu coaja, se spala foarte bine, apoi se taie marunt. Peste bucatile de portocala se toarna 1/2l de apa la temperatura camerei si se lasa de seara pana dimineata, cand se filtreaza.
Acest lichid se pune deoparte, iar portocalele se pun la fiert in alti 500ml de apa, lasand sa clocoteasca la foc mic 3-5 minute, dupa care se lasa la racit si se strecoara. La final cele doua extracte se combina.
Atentie! Nu este recomandat femeilor insarcinate.
Se consuma 2-3 pahare pe parcursul unei zile, la nevoie sau in cure de 2-6 saptamani.
In combinatie cu alte alimente sau bauturi care contin cofeina, ceaiul de portocale poate crea stari de agitatie si tulburari de somn.
Daca suferi de hipertiroidism, ceaiul din coji de portocale poate agrava situatia tiroidei. Poate cauza, de asemenea, si probleme de vedere sau slabirea corpului. Ceaiul din coji de portocale inrautateste glaucomul.

loading...

Niciun comentariu

Nu ratați!