Ceai Yerba mate – beneficii demonstrate științific

0

Yerba mate este o băutură tradițională din America de Sud care câștigă popularitate la nivel mondial.
Se spune că are puterea cafelei, beneficiile pentru sănătate ale ceaiului și bucuria ciocolatei.
Iată primele 8 beneficii pentru sănătate ale Yerba mate.
Ce este Yerba Mate?
Yerba mate este un ceai din plante obținut din frunzele și crenguțele plantei Ilex paraguariensis .
Frunzele sunt uscate de obicei la foc, apoi se adaugă în apă fierbinte pentru a face ceaiul.
Yerba mate este consumat în mod tradițional dintr-un recipient numit „tărtăcuță” și sorbit cu un pai de metal care are un filtru la capătul inferior pentru a îndepărta fragmentele de frunze (după cum se poate observa în imaginea de mai sus).
Bogat in antioxidanti si nutrienti
Ceaiul yerba mate contine mai multi antioxidanti si nutrienti, dintre care cei mai importanti sunt:
Xantine: Acești compuși acționează ca stimulenți. Acestea includ cofeina și teobromina, care se găsesc și în ceai, cafea și ciocolată.
Derivați de caffeoyl: Acești compuși sunt principalii antioxidanți care promovează sănătatea în ceai.
Saponine: Acești compuși amari au anumite proprietăți antiinflamatoare și de scădere a colesterolului.
Polifenoli: Acesta este un grup mare de antioxidanți, legat de un risc redus de multe boli.
Interesant este că puterea antioxidantă a ceaiului de yerba mate pare să fie puțin mai mare decât cea a ceaiului verde.
Mai mult, yerba mate poate conține șapte din nouă aminoacizi esențiali, pe langa aproape fiecare vitamină și minerală de care organismul dvs. are nevoie.
Cu toate acestea, ceaiul conține cantități foarte mici din acești nutrienți, așa că este puțin probabil să aducă o contribuție mare la dieta ta.
Poate stimula energia și îmbunătăți concentrarea mentală
La 85 mg de cafeină pe cană, yerba mate conține mai puțină cafeină decât cafeaua, dar mai mult decât o ceașcă de ceai din alte soiuri.
Prin urmare, la fel ca orice alte alimente sau băuturi cafeinizate, vă poate crește nivelul de energie și vă poate face să vă simțiți mai puțin obosit.
Cafeina poate afecta, de asemenea, nivelul anumitor molecule de semnalizare din creierul tău, ceea ce o face deosebit de benefică pentru concentrarea ta mentală.
Mai multe studii umane au observat o alertă îmbunătățită, memorie pe termen scurt și timp de reacție la participanții care au consumat o singură doză conținând 37,5-450 mg de cafeină.
În plus, cei care consumă în mod regulat yerba mate adesea spun că îmbunătățește vigilența precum cafeaua, dar fără a avea efecte secundare nedorite.
Poate îmbunătăți performanța fizică
De asemenea, cafeina este cunoscută pentru îmbunătățirea contracțiilor musculare, reducerea oboselii și îmbunătățirea performanței sportive cu până la 5%.
Deoarece yerba mate conține o cantitate moderată de cafeină, cei care beau se pot aștepta la beneficii fizice similare.
De fapt, într-un studiu, celor cărora li s-a administrat o capsulă de 1 gram de frunze de yerba mate măcinate chiar înainte de exercițiu au ars cu 24% mai multe grăsimi în timpul exercițiilor cu intensitate moderată.
O dependență mai mare de grăsimi pentru combustibil în timpul exercițiului economisește rezervele de carbohidrați pentru momentele critice de mare intensitate, cum ar fi mersul pe un deal sau sprintul spre linia de sosire. Acest lucru s-ar putea traduce într-o performanță sportivă mai bună.
Cantitatea optimă de yerba mate administrata înainte de exercițiu nu este în prezent cunoscută.

Poate proteja împotriva infecțiilor
Yerba mate poate ajuta la prevenirea infecțiilor din bacterii, paraziți și ciuperci.
Un studiu pe epruvetă a descoperit că o doză mare de extract de yerba mate a dezactivat E. coli , o bacterie care provoacă simptome de intoxicație alimentară precum crampe stomacale și diaree.
Compușii din yerba mate pot împiedica, de asemenea, creșterea furfuriei Malassezia , o ciupercă responsabilă pentru pielea solzoasă, matreata și anumite erupții cutanate.
În cele din urmă, cercetările sugerează că compușii din el pot oferi o anumită protecție împotriva paraziților intestinali.
Cu toate acestea, majoritatea acestor studii au fost efectuate pe celule izolate. În prezent nu este clar dacă aceste beneficii sunt aceleași pentru oameni și este nevoie de mai multe cercetări.
Poate ajuta să scapi de greutatea in plus și de grăsimea din burtă
Studiile efectuate pe animale arată că yerba mate poate reduce pofta de mâncare și poate stimula metabolismul , ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate.
Se pare că scade numărul total de celule grase și reduce cantitatea de grăsime pe care o dețin.
Cercetările umane sugerează că poate crește și cantitatea de grăsime stocată care este arsă pentru energie.
Mai mult, într-un studiu de 12 săptămâni la persoanele supraponderale, cei care au asimilat 3 grame de pulbere de yerba mate pe zi au pierdut în medie 1,5 kilograme. De asemenea, și-au redus raportul între talie și șold cu 2%, ceea ce indică pierderea grăsimii din burtă.
În comparație, participanții care au primit un placebo au obținut în medie 2,8 kg in plus și au crescut raportul dintre talie și șold cu 1% în aceeași perioadă de 12 săptămâni.
Îți poate stimula sistemul imunitar
Yerba mate conține saponine, care sunt compuși naturali cu proprietăți antiinflamatorii.
În plus, oferă cantități mici de vitamina C, vitamina E, seleniu și zinc. Acești antioxidanți îți pot consolida sistemul imunitar și pot promova sănătatea.
Scade nivelul glicemiei
Yerba mate poate ajuta la scăderea glicemiei și la reducerea complicațiilor diabetului.
De fapt, un studiu recent realizat pe animale raportează că ar putea îmbunătăți semnalizarea insulinei.
De asemenea, poate reduce formarea de produse finale avansate de glicare (AGE), care sunt implicate în dezvoltarea și agravarea multor boli.
Cu toate acestea, cercetarea la oameni lipsește în prezent.
Poate scădea riscul de boli de inimă
Yerba mate conține compuși antioxidanți, cum ar fi derivații caffeoyl și polifenoli, care pot proteja împotriva bolilor de inimă.
Studiile efectuate pe celule și animale raportează, de asemenea, că extractul de yerba mate poate oferi o anumită protecție împotriva bolilor de inimă.
La om, yerba mate pare să reducă nivelul colesterolului .
Într-un studiu de 40 de zile, participanții care au băut 330 ml de yerba mate în fiecare zi au scăzut nivelul de colesterol LDL „rău” cu 8,6-13,1%.
Acestea fiind spuse, sunt necesare mai multe studii pentru a ajunge la concluzii puternice.

loading...

Niciun comentariu

Nu ratați!