Natura Vindecătoare

Ceai de orz – beneficii, proprietati si mod de preparare

Ceaiul de orz ofera o multime de beneficii, printre care poate ajuta la imbunatatirea circulatiei, trateaza anumite conditii ale pielii, previne bolile cardiace, stimuleaza fertilitatea masculina, previne diabetul zaharat, ajuta la pierderea in greutate, curata sangele si intareste sistemul imunitar.
Beneficiile impresionante se datoreaza concentratiei ridicate de vitamina A, C, diversi antioxidanti, aminoacizi, seleniu, melatonina si triptofan.
Sanatatea digestiva
Ceaiul de orz poate ajuta la echilibrarea excesului de aciditate in intestin si la prevenirea refluxului de acid. In plus, este bogat in fibre, care pot usura constipatia si pot promova miscarile intestinale sanatoase, reducand hemoroizii, balonarea, crampele si stomacul suparat.
Capacitate antioxidanta
Exista un numar de compusi antioxidanti in acest ceai, precum si minerale esentiale, cum ar fi seleniul, care actioneaza asupra corpului pentru a preveni stresul oxidativ si pentru a va ajuta sa evitati bolile cronice, inclusiv cancerul si bolile de inima.
Sistem imunitar
Nivelurile ridicate de vitamina C prezente in acest ceai pot oferi sistemului imunitar un impuls necesar, promovand producerea de celule albe din sange, pe langa faptul ca actioneaza ca un antioxidant si contracareaza efectele negative ale radicalilor liberi.
Circulatie
Ceaiul de orz stimuleaza natural circulatia, crescand fluxul sanguin si actioneaza ca un anticoagulant. Acest lucru va reduce sansele de a dezvolta cheaguri de sange si, de asmenea, previne ateroscleroza, atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale si alte complicatii cardiovasculare.
Ajutor pentru somn
Nivelurile de triptofan si melatonina gasite in ceaiul de orz ofera un ajutor excelent pentru somn. Daca suferiti de insomnie, de o noapte nelinistita sau de somn intrerupt, acesti compusi pot declansa eliberarea neurotransmitatorului in creier si va pot ajuta sa cadeti intr-un somn neperturbat.

Fertilitate
Seleniul nu este un mineral pe care il intalnim foarte des, dar este esential pentru anumite aspecte ale fertilitatii masculine si poate proteja sanatatea prostatei. Este chiar legat de prevenirea cancerului de prostata si se gaseste in cantitati mari in ceaiul de orz.
Diabet
Ceaiul din orz este extrem de scazut in zahar, in ciuda dulcetii sale naturale si ajuta la reglarea glicemiei si a echilibrului insulinei in organism. Aceasta este o veste foarte buna pentru persoanele care sufera de diabet, precum si persoanele care au riscul de a dezvolta  diabet. Daca sunteti diagnosticat cu diabet si luati un tratament medicamentos, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a nu aparea anumite neplaceri.
Pierdere in greutate
Acest ceai este foarte scazut in calorii, dar va poate face sa va simtiti plini, darorita bogatiei de vitamine, minerale, fibre si substante nutritive. Acest lucru ne poate ajuta sa evitam gustarile intre mese si supraalimentarea, in timp ce stimuleaza metabolismul.
Anti-inflamator
Compusii antiinflamatori gasiti in ceaiul de orz sunt excelenti pentru durerea articulara, artrita, guta, stres oxidativ si alte probleme inflamatorii. Antioxidantii continuti sunt excelenti pentru afectiuni inflamatorii de toate tipurile, inclusiv cele care afecteaza bolile neurodegenerative si cronice.
Femeile insarcinate
In timp ce majoritatea ceaiurilor din plante sunt descurajante pentru femeile insarcinate, ceaiul de orz contine cantitati mari de potasiu, niacina, fier, calciu si acid folic, impreuna cu alti nutrienti importanti pentru sarcina.
Ingrijirea pielii
Compusii benefici din acest ceai pot sa imbunatateasca elasticitatea pielii si sa va mentina mai tineri pentru mai mult timp.
Atentie! Acest ceai poate crea neplaceri persoanelor care sufera de o boala celiaca sau cu intoleranta la gluten si ar trebui luat cu precautie de cei cu diabet, deoarece poate interactiona cu anumite medicamente prescrise frecvent la diabetici. De asemenea, este bine sa retineti ca ceaiul de orz nu contine cofeina.
Cum se prepara ceaiul de orz:
Ingrediente:
· 6 linguri de orz
· 2 litri de apa
· lamaie sau miere (optional)
Mod de preparare:
1 frigeti orzul intr-o tigaie, pana cand se transforma in maro inchis
2 lasati orzul la racit, dupa care macinati-l
3 fierbeti apa si apoi adaugati orzul prajit si macinat
4 lasati-l sa fiarba inca 10 minute, amestecand ocazional
5 luati oala de pe foc si strecurati continutul
6 adaugati lamaia sau mierea, dupa gust
7 restul il puteti pastra la frigider pentru cateva zile
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/barley-tea.html

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *