Boia de ardei iute actioneaza mai mult decat un amplificator de aroma

0

In trecut, boiaua iute era contraindicata persoanelor care sufereau de arsuri stomacale sau de ulcer. Cercetarile ulterioare au revelat faptul ca ardeiul iute contine din plin capsicina, substanta cu efecte remarcabile in tratarea gastritei hiperacide, protejand peretii stomacali impotriva distructiei de catre secretiile acide. Toate alimentele colorate contin flavonoide care au un efect anti-oxidant: contribuie la prevenirea proceselor degenerative si a proceselor de imbatranire. Au un rol foarte important in a asigura o buna functionare a inimii si a permeabilitatii vaselor de sange si scad colesterolul. Contine capsaicina, care este o substanta cu un puternic efect anti-inflamator, ea se foloseste prin in uz intern pentru acest efect, dar si in uz extern pentru diminuarea durerilor. A manca picant determina organismul sa cheltuiasca mai multe calorii din cele pe care le primeste si in felul acesta stim ca mobilizeaza depozitele grase.

Boiaua de ardei iute se poate folosi cu incredere in mancare sau chiar ca si infuzie (jumatate de lingurita la o cana de apa), impreuna cu cimbrisor sau coaja de lamaie, atunci cand simtit ca suntem pe cale sa racim si avem simptome ca dureri in gat, ochi rosii si nas infundat
Cataplasmele cu boia de ardei iute, aplicate pe zona bolnava, sunt un remediu eficient impotriva reumatismului. Se utilizeaza simplu, punand pulberea inmuiata in putina apa calduta, intre doua straturi de tifon. Pentru persoanele cu pielea sensibila este necesar sa se unga locul bolnav inainte cu un ungunet de galbenele. Cataplasmele se tin pe piele intre 5 pana la 15 minute. Luata in perioadele reci, boiaua iute ajuta la prevenirea racelilor si la incalzirea imediata. Este reconfortanta si foarte eficienta. Totusi, aceasta trebuie utilizata cu precautie, verificand fara prea mari riscuri reactiile organismului la primele doze, care trebuie sa fie mici.

Tipul de ardei folosit pentru a creea boia poate avea de la sase pana la noua ori cantitatea de vitamina C continuta de rosii. Aceasta vitamina esentiala este cunoscuta pentru: 
alungarea racelii si intareste sistemul imunitar (datorita antioxidantilor abundenti)
previne scorbutul (desi nu este o afectiune foarte comuna in aceste zile)
ajuta organismul sa absoarba fierul (buna pentru femei sau cei cu anemie)
protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare (si simptomele ulterioare, precum infarct miocardic si accident vascular cerebral)  
Boiaua contine o proteina antibacteriana care a fost gasita pentru a controla in mod natural anumite bacterii.
Aceasta este un stimulent care poate avea un efect marcant asupra sistemului cardiovascular. Poate imbunatatii circulatia si chiar ajuta la normalizarea tensiunii arteriale
Se poate, de asemenea, sa ajute la digestie printr-un impuls in saliva si acid gastric. Poate fi, de asemenea, utilizata pentru a trata indigestia.
Contraindicatii: unele forme de ulcer stomacal si gastrita hiperacida, in hipertensiune si alergii la condimente picante. A se folosi cu prudenta de catre persoanele cu temperament iritabil, predispozitie la manie, nervozitate, frustrare. Se foloseste pentru tuse rebela, raceala, gripa, laringita, dispepsie, digestie lenta, astfel: o lingurita de tinctura de 3 ori pe zi in 100 de ml de apa.

 

 

Sursa: http://www.nutrition-and-you.com/chili-peppers.html

http://food.ndtv.com/health/12-unbelievable-health-benefits-of-green-chillies-zero-calories-but-packed-with-vitamins-1443343

Niciun comentariu

Nu ratați!