Natura Vindecătoare

Busuiocul este mult mai mult decat un simplu condiment, el ofera beneficii uimitoare sanatatii

Numele de „busuioc” provine din limba greaca „basilikohn” si inseamna „rege”, reflectand atitudinile culturii antice fata de planta, considerand-o nobila si sacra. In India busuiocul era pretuit ca o icoana a ospitalitatii, in timp ce in Italia era un simbol al iubirii. Ceaiul de busuioc era folosit ca leac inca din timpul fenicienilor care ii atribuiau proprietati magice multiple. La noi, planta a sosit cu o incarcatura magica din timpul dacilor, deoarece acestia apreciau foarte mult mirosul si proprietatile sale.
Busuiocul este bogat in vitamina A, K, C, magneziu, mangan, cupru, fier, potasiu, omega-3, acizi grasi si calciu. Cercetarile indica faptul ca exista multe beneficii pentru sanatate asociate cu busuiocul.
Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Purdue a aratat ca busuiocul contine o gama larga de uleiuri esentiale, bogate in compusi fenolici si o gama larga de alte componente naturale, inclusiv polifenoli precum flavonoide si antociani.
Busuiocul contine cantitati mari de vitamina E, utila in tratarea artritei si a bolilor inflamatorii intestinale, potrivit unui studiu realizat la Institutul Federal de Tehnologie din Elvetia.
S-a constatat ca busuiocul potenteaza puterea de dezintoxicare la nivelul ficatului, deoarece in frunzele de busuioc sunt prezente sase substante cetonice cu actiune directa asupra celulelor hepatice, care cresc potentialul metabolic al acestora.
Extractul de busuioc este eficient in uciderea moleculelor daunatoare si prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi in ficat, creier si inimia. Aceasta planta are efecte antioxidante si anti-imbatranire.
Studiile de laborator au demonstrat ca busuiocul are proprietati antibacteriene. Adaugarea busuiocului proaspat la salata nu numai ca adauga aroma, dar ajuta si la reducerea numarului de bacterii daunatoare din farfurie.

Datorita efectelor sale deosebite asupra glandelor endocrine, maceratul din busuioc este considerat pe drept cuvant un adevarat elixir al tineretii, fiind indicat in cazurile de imbatranire prematura, menopauza, andropauza, frigiditate, sterilitate. Maceratul se prepara din opt lingurite cu busuioc, ce se pun in apa timp de sapte, opt ore. Se filtreaza, preparatul obtinut fiind consumat in fiecare dimineata pe stomacul gol.
Gama unica de constituenti activi, numite flavonoide, gasite in busuioc asigura protectia la nivel celular.
Infuzia de busuioc: o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5-10 minute. Se beau 3 ceaiuri caldute pe zi, dupa mesele principale, de preferinta unul seara inainte de culcare.
Tinctura de busuioc se recomanda intern in: astenie, depresie, nevroze , prevenirea imbatranirii prematureimpotenta, frigiditate, migrena, dureri de cap care apar pe fond nervos, oboseala, surmenaj, guturai, gripa, bronsita acuta, tuse, infectii renale si urinare in faza acuta, colita, gastrita hiperacida, balonare, anorexie, voma si dispensii pe fond de nervozitate. Administrarea tincturii de busuioc: 1 lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa, de 3-4 ori/zi. Se administreaza la nevoie sau in cure de 3 saptamani. 
Extern, tinctura de busuioc este indicata in: dureri de cap – frictionari pe ceafa si pe pielea capului; nevralgii – frictionari usoare pe zona dureroasa.
Busuiocul este un antialgic si un tonic general. Uleiul volatil continut de acesta are proprietati antimicrobiene si antifungice.

 

 

Sursa: http://www.medicalnewstoday.com/articles/266425.php

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *