Pelin dulce sau pelinița (Artemisinina) un remediu folosit de mii de ani împotriva infecțiilor virale și cancerului – precauții și dozare

0

Artemisinina, o comoară din specia de plante Artemisia annua, este una dintre cele mai frecvent prescrise terapii în medicina tradițională chineză. Această plantă crește și la noi în țară și este cunoscută sub numele popular de peliniță sau pelin dulce.
A fost dezvoltat pentru prima dată ca un medicament pentru tratarea malariei și de atunci a devenit tratamentul standard pentru boală la nivel mondial. Astăzi, cercetătorii explorează utilizarea sa ca terapie alternativă pentru tratamentul cancerului.
Deoarece reacționează cu celulele canceroase bogate în fier pentru a produce radicali liberi, artemisinina atacă celule canceroase, lăsând în același timp celulele normale nevătămate. Deși este nevoie de mai multe cercetări asupra terapiei, rapoartele de până în prezent sunt promițătoare.
👉 Ce este artemisinina?
Planta a fost folosită în medicina tradițională chineză de 2.000 de ani pentru a trata febra, durerile de cap, sângerările și malaria. Astăzi, este folosită pentru a face capsule terapeutice, ceaiuri, suc, extracte și pulberi.
Artemisinina este componenta activă a A. annua și este folosită ca medicament pentru tratarea malariei și a fost cercetată pentru eficacitatea sa împotriva altor afecțiuni, inclusiv osteoartrita, boala Chagas și cancerul.
👉 Cercetarea cancerului
Cercetările asupra artemisininei pentru cancer sugerează că constituentul poate funcționa ca terapie alternativă, dar sunt încă necesare mai multe studii clinice. Ceea ce se știe până acum este că artemisinina poate ajuta la crearea radicalilor liberi care ucid cancerul în organism.
Unele cercetări spun chiar că artemisinina este mult mai specifică în țintirea și uciderea anumitor celule canceroase decât alte tratamente pentru cancer, ceea ce înseamnă că celulele normale pot supraviețui cu această metodă.
Derivații de artemisinină, cum ar fi dimerii, trimerii și hibrizii, sunt în prezent cercetați și utilizați ca o potențială alternativă terapeutică la chimioterapiile actuale pentru combaterea cancerelor precum leucemia.
Studii recente arată că derivații săi posedă atât activități in vitro, cât și in vivo împotriva diferitelor tipuri de cancer. Efectele sale anticancerigene provin din capacitatea sa de a iniția moartea celulelor apoptotice, de a inhiba proliferarea cancerului, de a reduce creșterea metastatică și de a promova formularea de noi vase de sânge.
Cercetările publicate în 2021 arată că artemisinina a demonstrat activitate terapeutică împotriva leucemiei, mielomului multiplu și celulelor limfomului. Medicamentele cu artemisinină au prezentat, de asemenea, o toleranță bună și puține efecte secundare atunci când sunt utilizate în combinație cu chimioterapiile standard.
Aceste beneficii au fost raportate în mai multe modele de celule canceroase, inclusiv în cancerele pancreatice, de sân, de colon și de prostată.
👉 Alte beneficii
Pe lângă beneficiile potențiale ale extractului de plantă pentru tratamentul cancerului, Artemisinina a fost folosită de mii de ani pentru alte afecțiuni de sănătate, inclusiv:

1. Pentru a trata malaria
Artemisinina s-a dovedit că exercită efecte antimalarice, care se datorează proprietăților sale de captare a radicalilor liberi. Medicamentul pe bază de plante reacționează cu nivelurile ridicate de fier din parazit și produce radicali liberi, care distrug pereții celulari ai malariei.
S-a dovedit chiar a fi eficientâ împotriva tulpinilor foarte rezistente la medicamente ale bolii.
2. Reduce inflamația
A fost investigată utilizarea artemisininei împotriva tulburărilor respiratorii provocate de inflamații, iar rapoartele arată că acestea atenuează inflamația prin reglarea citokinelor proinflamatorii.
Există dovezi care evidențiază efectele artemisininei împotriva afecțiunilor inflamatorii, inclusiv boala Alzheimer și osteoartrita.
3. Are efecte antimicrobiene și antivirale
Metaboliții secundari din Artemisia annua , inclusiv monoterpenele, sesquiterpenele și compușii fenolici,  prezintă efecte antimicrobiene.
Există, de asemenea, cercetări recente care sugerează că extractele de A. annua inhibă infecțiile virale și pot servi ca un tratament eficient din punct de vedere al costurilor pentru combaterea virusurilor.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, există rapoarte care indică faptul că artemisinina poate avea și următoarele beneficii:
– Reduce colesterolul
– Controlează convulsiile
– Combate obezitatea
– Combate diabetul
❗️Riscuri și efecte secundare
Cercetările sugerează că artemisinina este în general bine tolerată, dar unii oameni pot prezenta reacții adverse, inclusiv:
– greaţă
– vărsături
– erupții cutanate
– vertij
– țiuit în urechi
– afecțiuni digestive
– tremurături
– afectarea ficatului
Nu trebuie combinat cu anumite medicamente. Persoanele cu tulburări gastro-intestinale sau ulcere nu trebuie să ia artemisinin sau să utilizeze produse derivate din A. annua . Nici nu trebuie luat cu medicamente anti-convulsii.
Femeile care sunt însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să utilizeze pelin dulce decât dacă fac acest lucru sub recomandarea unui medic.
👉 Suplimente și dozare
Suplimentele de artemisinină sunt disponibile în multe forme. Planta de pelin dulce este folosită pentru a face ceaiuri, sucuri și extracte.
Republica Populară Chineză listează doza zilnică de Artemisia annua pentru febră și malarie ca fiind de 4,5 până la 9 grame de plantă uscată preparată sub formă de infuzie. Acesta este preparatul care a fost folosit pentru studiile clinice.
Pentru suplimentele gata preparate, dozele variază în funcție pentru ce este utilizat.
O doză specifică pentru o eficacitate optimă nu a fost încă stabilită, dar luarea a 400-800 de miligrame pe zi este adesea recomandată pentru reducerea inflamației, combaterea febrei și a malariei și combaterea infecțiilor. Acest interval de doze s-a dovedit a fi sigur timp de 6 până la 12 luni, fără efecte secundare aparente ale artemisininei.

Niciun comentariu

Nu ratați!