Șofran – condiment și medicament cu calități terapeutice foarte puternice

0

Cele mai impresionante beneficii ale sofranului includ capacitatea sa de a imbunatati sanatatea respiratorie, optimizeaza sistemul digestiv, imbunatateste calitatea somnului, reduce sangerarile, imbunatateste sanatatea inimii, creste circulatia, previne diabetul, intareste oasele si imbunatateste functia imuna.
Compozitia organica a acestui condiment il face un supliment puternic, deoarece contine mai mult de 150 de compusi volatili, inclusiv carotenoide, antioxidanti si alte substante biochimice, precum si minerale si vitamine care sunt esentiale pentru sanatatea umana.
Acidul ascorbic (vitamina C) este important pentru sanatate, deoarece stimuleaza producerea de celule albe, prima linie de aparare a organismului impotriva bolilor si este esentiala pentru producerea de colagen, care este necesara productiei celulare in organism si contribuie la vindecarea ranilor, cresterea muschilor, repararea vaselor de sange si productia de tesuturi.
Sofranul poate functiona ca un stimulator eficient al energiei si poate creste metabolismul prin cresterea circulatiei sanguine. Concentratia ridicata de fier mareste circulatia si oxigenarea organelor si a extremitatilor organismului. Acest lucreu imbunatateste eficienta si functionalitatea tesuturilor si a sistemelor de organe pentru o activitate metabolica sanatoasa si previne simptomele anemiei.
Imbunatatirea sanatatii inimii pare a fi unul dintre obiectivele de top in domeniul sanatatii umane de astazi si o modalitate simpla de a face acest lucru este cresterea cantitatii de potasiu. Potasiul actioneaza ca vasodilatator, reducand in mod eficient stresul si presiunea asupra vaselor de sange si a arterelor, permitand scaderea tensiunii arteriale. Acest lucru poate impiedica aparitia aterosclerozei si accidentelor vasculare cerebrale.
Nivelurile semnificative de mangan pot ajuta organismul sa-si optimizeze nivelul de zahar din sange. Diabetul este una dintre cele mai raspandite conditii de sanatate din lume, afectand milioane de oameni la nivel global. Prin reglarea nivelului de zahar din sange, de insulina si de glucoza, puteti preveni in mod eficient debutul diabetului de tip 2 sau puteti diminua simptomele daca suferiti deja de aceasta afectiune.
Sofranul este capabil de a usura depresia usoara si pentru a imbunatati starea de spirit in randul celor care o consuma in mod regulat. Multi compusi activi din sofran au un anumit efect asupra sistemului endocrin si pot stimula eliberarea hormonilor utili care ne tin fericiti si sanatosi. A fost declarat un antidepresiv natural prin numeroasele studii de cercetare.

Unele dintre mineralele si compusii organici au fost legate de absorbtia optima a nutrientilor, in special de calciu. Maximizarea cantitatii de calciu pe care corpul o poate absorbi din alimente imbunatateste densitatea minerala osoasa si previne aparitia unor afectiuni, cum ar fi osteoporoza si alte boli degenerative legate de varsta.
Familia de vitamine B este adesea trecuta cu vederea, dar joaca un rol major in functionarea nervilor. Mai exact, vitamina B6 gasita in sofran ajuta sistemul nervos sa functioneze fara probleme si sa previna unele dintre tulburarile periculoase care apar din cauza functionarii necorespunzatoare a sistemului nervos.
Sofranul este si sedativ. Acesta ajuta la ameliorarea durerii, la reducerea anxietatii si a stresului, la imbunatatirea calitatii somnului si, in general, la calmarea mintii si a corpului.
Exista zeci de compusi antioxidanti gasiti in sofran, multi dintre acestia cautand si neutralizand radicalii liberi, care pot determina mutarea sau moartea celulelor sanatoase. Acest lucru stimuleaza sanatatea generala a sistemului imunitar si poate impiedica dezvoltarea cancerului sau raspandirea acestuia in organism.
Natura sedativa si antiinflamatorie a sofranului ajuta la calmarea stomacului si reducerea inflamatiei, ceea ce usureaza constipatia, balonarea si alte afectiuni, cum ar fi ulcerul gastric.
Uleiul de sofran si cremele derivate din compusii acestuia pot elimina durerile persoanelor care sufera de leziuni, artrita, guta si alte afectiuni inflamatorii. De asemenea, accelereaza procesul de vindecare a ranilor si vanatailor datorita compusilor antioxidanti cu actiune rapida.
Atentie! Consumul de sofran in doze mari poate fi periculos, deoarece concentratia mare de ingrediente active poate avea o serie de efecte asupra organismului (0.5 – 1g/zi).

Niciun comentariu

Nu ratați!