Este buna stevia ca înlocuitor pentru zahar? – Beneficii si dezavantaje

0

Stevia crește în popularitate ca o alternativă la zahăr fără calorii.
Mulți oameni îl preferă fata de îndulcitorii artificiali cum ar fi sucraloza și aspartamul, deoarece este extras dintr-o plantă, mai degrabă decât fabricat într-un laborator.
De asemenea, conține carbohidrați puțin sau deloc și nu crește rapid zahărul din sânge, făcându-l popular printre cei cu diabet zaharat sau cu un control slab al zahărului din sânge. Cu toate acestea, poate avea unele dezavantaje.
Acest articol trece în revistă stevia, inclusiv beneficiile, dezavantajele și potențialul său ca înlocuitor al zahărului.
Ce este stevia?
Stevia este o alternativă de zahăr extrasă din frunzele plantei Stevia rebaudiana .
Aceste frunze au fost savurate pentru dulceața lor și utilizate ca medicament pe bază de plante pentru tratamentul glicemiei de sute de ani.
Gustul lor dulce provine din moleculele de glicozid de steviol, care sunt de 250-300 de ori mai dulci decât zahărul obișnuit.
Pentru a face îndulcitori din stevia, glicozidele trebuie extrase din frunze. Începând cu frunzele uscate care au fost îmbibate în apă, procesul este după cum urmează:
Particulele de frunze sunt filtrate din lichid.
Lichidul este tratat cu cărbune activ pentru a elimina materia organică suplimentară.
Lichidul este supus unui tratament de schimb ionic pentru a elimina mineralele și metalele.
Glicozidele care rămân sunt concentrate într-o rășină.
Ceea ce rămâne este extractul concentrat de frunze de stevia, care este uscat prin pulverizare și gata de prelucrare în îndulcitori.
Aceste produse conțin umpluturi cum ar fi maltodextrina, dar au același volum și putere de îndulcire ca zahărul, fără calorii sau carbohidrați. Pot fi folosite ca înlocuitor 1: 1 la coacere și gătit.
Rețineți că multe produse stevia conțin ingrediente suplimentare, cum ar fi umpluturi, alcooli de zahăr , alți îndulcitori și arome naturale.
Dacă doriți să evitați aceste ingrediente, ar trebui să căutați produse care conțin doar 100% extract de stevie pe etichetă.
Fapte nutriționale Stevia
Stevia nu conține în esență calorii și carbohidrați. Deoarece este mult mai dulce decât zahărul, cantitățile mici utilizate nu adaugă calorii sau carbohidrați semnificativi în dieta ta.
Deși frunzele de stevia conțin diferite vitamine și minerale, cele mai multe dintre ele se pierd atunci când planta este transformată într-un îndulcitor.
În plus, deoarece unele produse stevia conțin ingrediente suplimentare, conținutul de nutrienți poate varia.
Beneficii și dezavantaje potențiale
Frunzele de stevia au fost folosite în scopuri medicinale de mai multe secole, iar extractul a fost legat de scăderea nivelului de zahăr din sânge și de grăsimi din sânge în studii pe animale. Îndulcitorul poate ajuta și la scăderea în greutate.
Cu toate acestea, extractul are, de asemenea, potențiale dezavantaje.

Beneficiile steviei
Deși este un îndulcitor relativ nou, stevia a fost legată de mai multe beneficii pentru sănătate.
Deoarece nu conține calorii, vă poate ajuta să pierdeți în greutate atunci când este utilizat ca înlocuitor al zahărului obișnuit, care oferă aproximativ 45 de calorii pe lingură (12 grame). Stevia vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți senzația de sațietate cu mai puține calorii.
Într-un studiu realizat pe 31 de adulți, cei care au mâncat o gustare de 290 de calorii făcută cu stevia au mâncat aceeași cantitate de mâncare la următoarea masă ca cei care au mâncat o gustare de 500 de calorii făcută cu zahăr.
Ei au raportat, de asemenea, niveluri similare de plenitudine, ceea ce înseamnă că grupul cu stevia a avut un aport global mai scăzut de calorii, simțind în același timp aceeași satisfacție.
În plus, într-un studiu efectuat la șoareci, expunerea la steviol glicozid rebaudiosid A a determinat o creștere a mai multor hormoni care suprimă pofta de mâncare.
Îndulcitorul vă poate ajuta, de asemenea, să vă gestionați glicemia.
Într-un studiu realizat pe 12 adulți, cei care au mâncat un desert de nucă de cocos realizat cu 50% stevie și 50% zahăr au avut cu 16% niveluri mai mici de zahăr din sânge după ce au mâncat decât cei care au avut același desert făcut cu 100% zahăr.
În studiile efectuate pe animale, s-a demonstrat că stevia îmbunătățește sensibilitatea la insulină, hormonul care scade glicemia, permițându-i în celule să fie utilizat pentru energie.
Mai mult, unele cercetări pe animale au legat consumul de stevie de scăderea trigliceridelor și creșterea nivelului de colesterol HDL (bun), ambele fiind asociate cu un risc redus de boli de inimă.
Posibile dezavantaje
Deși stevia poate oferi beneficii, are și dezavantaje .
Chiar daca este pe bază de plante și poate părea mai natural decât alți îndulcitori cu zero calorii, este totuși un produs foarte rafinat. Amestecurile de Stevia conțin adesea materiale de umplutură adăugate, cum ar fi maltodextrina, care a fost legată de dereglarea bacteriilor intestinale sănătoase.
Stevia însăși vă poate afecta bacteriile intestinale. Într-un studiu cu epruvete, rebaudiosida A, una dintre cele mai frecvente glicozide steviol în îndulcitori stevia, a inhibat creșterea unei tulpini benefice de bacterii intestinale cu 83%.
Mai mult, pentru că este mult mai dulce decât zahărul, stevia este considerată un îndulcitor intens. Unii cercetători consideră că îndulcitorii intensi pot crește pofta de alimente dulci.
În plus, multe studii observaționale nu au găsit nicio legătură între consumul de îndulcitori cu zero calorii și îmbunătățirea greutății corporale, a aportului de calorii sau a riscului de diabet de tip 2.
Mai mult, stevia și alți îndulcitori cu zero calorii pot provoca în continuare un răspuns la insulină, pur și simplu datorită gustului lor dulce, chiar dacă nu cresc nivelul zahărului din sânge.
Rețineți că, deoarece îndulcitorii de stevia au devenit recent disponibili pe scară largă, cercetările privind efectele lor pe termen lung asupra sănătății sunt limitate.
Este mai sănătos decât zahărul?
Stevia are mai puține calorii decât zahărul și poate juca un rol în gestionarea greutății, ajutându-vă să mâncați mai puține calorii.
Deoarece nu conține calorii și carbohidrați, este o alternativă excelentă la zahăr pentru persoanele care au diete cu conținut scăzut de calorii sau cu conținut scăzut de carbohidrați.
Înlocuirea zahărului cu stevia reduce, de asemenea, indicele glicemic (IG) al alimentelor, ceea ce înseamnă că acestea afectează nivelul zahărului din sânge într-o măsură mai mică.
În timp ce zahărul de masă are un IG de 65 – 100 fiind cel mai mare IG, provocând creșterea cea mai rapidă a zahărului din sânge – stevia nu conține nimic care crește glicemia și, prin urmare, are un IG de 0.
Zaharul și numeroasele sale forme, inclusiv zaharoza (zahărul de masă) și siropul de porumb bogat în fructoză (HFCS), au fost legate de inflamație, obezitate și dezvoltarea afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
Prin urmare, este recomandat, în general, să vă limitați aportul de zahăr adăugat.
Deoarece zahărul a fost legat de multe efecte negative asupra sănătății, înlocuirea zahărului cu stevia poate fi recomandabilă. Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale consumului frecvent de stevie sunt necunoscute.
Deși utilizarea unor cantități mici din acest îndulcitor cu zero calorii poate fi o modalitate sănătoasă de scădere a aportului de zahăr, este mai bine să folosiți mai puțin zahăr și mai puțini înlocuitori ai zahărului și să optați pur și simplu pentru surse naturale de dulceață, cum ar fi fructele, ori de câte ori este posibil.

Niciun comentariu

Nu ratați!