Natura Vindecătoare

Coacazele, micile fructe de padure, au beneficii multiple pentru sanatate

Coacazele au grija de sistemul cardiovascular. Acestea sunt bogate in flavonoide, un compus polifenolic cu proprietati antioxidante excelente, care impiedica formarea depozitelor pe peretii interiori ai vaselor de sange. Au ca rezultat un flux mai lent prin sistemul circular.
Sunt bogate in acizi grasi esentiali omega-3, excelente pentru promovarea sanatatii cardiace. Acesti acizi grasi esentiali sunt capabili sa scada nivelul lipidelor cu densitate scaduta (LDL) si sa creasca cantitatea lipidelor cu densitate mare (HDL) in fluxul sanguin. Ca urmare, nu se depune colesterol in arterele dumneavoastra, iar nivelurile de tensiune arteriala raman sub control. Apara de o serie de boli cardiovasculare, cum ar fi accident vascular cerebral, bloc cardiac, atac de cord, etc.
Cercetarile au demonstrat ca acestea au proprietati anti-carcinogene semnificative. Totul se datoreaza faptului ca acestea au o multime de antioxidanti cum ar fi vitamina C, beta-caroten, cryptoxanthin, zea-xantina, etc.
Prezenta vitaminei C antioxidante din coacazele negre le transforma intr-un bun stimulent al imunitatii. Pe masura ce sistemul imunitar este mai puternic, vulnerabilitatea la raceala, febra sau infectii scade.
Vitamina C si alti antioxidanti prezenti in coacaze sunt cunoscuti pentru a opri imbatranirea prematura.
Coacazele negre au proprietati anti-bacteriene excelente, deoarece sunt incarcate cu doi compusi chimici: tanin si antocianin. Ambele pot preveni cresterea bacteriilor in tractul urinar.
Fierul din coacaze stimuleaza aprovizionarea cu oxigen a creierului, imbunatatind astfel intr-o mare masura memoria. Aceste fructe mici sunt mari resurse de fier, si pot contribui la formarea de globule rosii si la tratarea sau prevenirea anemiei.
Coacazele pot preveni inflamatia gastrointestinala si cardiovasculara datorita prezentei antioxidantilor si fitonutrientilor.
Continutul de vitamina A din acestea ajuta la mentinerea sanatatii ochilor.
Celulele pielii primesc suficiente substante nutritive din coacaze. In acest fel se reduc semnele imbatranirii. Proprietatile antiinflamatorii, antibacteriene si antioxidante ale coacazelor negre ajuta in lupta impotriva unui numar mare de afectiuni ale pielii.

Uleiul presat la rece produs din coacaze negre este extrem de benefic pentru piele. Proprietatile sale antioxidante hranesc pielea uscata si deteriorata si poate restabili stralucirea naturala fara efecte adverse.
Coacazele contin un acid gras esential care impiedica caderea frecventa a parului, uscarea scalpului, despicarea firului de par si ruperea acestuia.
Reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare. Un aport suficient de fibre este asociat si cu reglarea nivelului de colesterol, coacaze
le prevenind totodata bolile cardiovasculare. Potasiul, regasit in cantitati importante in aceste fructe de padure, este necesar pentru reglarea presiunii sangelui, deci mentinerea sanatatii sistemului cardiac. O deficienta in acest mineral produce crampe musculare, slabiciune corporala si aritmii.
Am consumat cu totii, macar o data, crema de coacaze negre. Dar cine îi cunoaste calitatile? Ea stimuleaza apetitul si usureaza digestia, lata cel mai bun mod de a o prepara: puneti într-o sticla (sau într-un borcan de sticla), alternativ, un strat de fructe si un strat de zahar. Se continua astfel pâna la umplerea vasului. Se închide ermetic. Se lasa la macerat patru luni. Se agita o data pe zi. Se strecoara. Pentru a obtine un litru de crema de coacaze neagre trebuie pregatite sase sticle cu fructe si zahar.
Frunzele de coacaz negru sunt bogate în vitamina C si contin o substanta care mareste rezistenta organismului la diverse afectiuni datorate anotimpului rece.
Coacaze cu branza camembert
Ingrediente:
800 grame branza camembert
1 ou
2 linguri faina alba
2 lingura pesmet
200 g coacaze rosii
2 linguri zahar brun
Mod de preparare:  Taiati branza camembert in 5 triunghiuri egale si treceti-le prin amestecul obtinut din faina, ou si pesmet. Introduceti-le apoi la cuptor timp de 15 minute. Separat, adaugati intr-o oala coacazele, zaharul si putina apa si puneti totul la fiert 10 minute, pana lichidul isi pierde din volum. Asezati pe un platou sosul de coacaze in centru, inconjurat de triunghiurile de branza coapta.

 

Sursa: http://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-black-currant-for-skin-hair-and-health/#gref

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *