Prunele contin o gama foarte larga de vitamine si minerale. Afla cum te pot ajuta!

0

Beneficiile prunelor pentru sanatate includ ameliorarea digestiei, infectiilor gripale si a problemelor legate de anxietate. Puterea antioxidanta a prunelor ajuta la tratarea afectiunilor cum ar fi osteoporoza, cancerul, diabetul si obezitatea. Ajuta la mentinerea colesterolului bun, sanatatii cardiovasculare, sanatatii cognitive, puterea sistemului imunitar, sanatatii celulare, echilibrului electrolitic, sistemului nervos si coagularea sangelui.
China este cel mai mare producator de prune, urmata de Statele Unite, Serbia si Romania.
Prunele contin un sortiment de componente sanatoase, vitamine si minerale. Ele sunt o sursa excelenta de vitamine, cum ar fi vitamine A, C, folat si vitamina K, B1, B2, B3, B6 si vitamina E. Mineralele prezente in ele includ potasiu, fluorura, fosfor, magneziu, fier, calciu si zinc. De asemenea, furnizeaza fibre dietetice si ofera calorii foarte scazute fara grasimi daunatoare.
Contin o gama imensa de fenoli si flavonoide care ofera o varietate impresionanta de beneficii pentru sanatate. Ele exercita efecte anti-obezitate si antiinflamatoare asupra diferitelor celule ale corpului, inclusiv celulele adipoase, si contribuie la prevenirea problemelor legate de obezitate cum ar fi tulburarile de colesterol, diabetul si bolile cardiovasculare.
Consumul de prune uscate exercita actiuni anabolice si antiresorbante care ajuta la mentinerea oaselor sanatoase. Ajuta la inhibarea deteriorarii tesuturilor osoase si la prevenirea bolilor cum ar fi osteoporoza la femeile aflate in postmenopauza. Polifenolii, impreuna cu continutul de potasiu din prunele uscate, sporesc densitatea osoasa.
Prunele sunt o sursa buna de fibre dietetice care ajuta la reglarea sistemului digestiv, incurajand secretia fluidelor in intestine si promoveaza spalarea eficienta a deseurilor prin colon.
Consumul regulat de prune contribuie la prevenirea tulburarilor neurodegenerative legate de varsta, cum ar fi bolile Alzheimer si Parkinson.
Datorita continutului de vitamina B6 ajuta la transmiterea semnalelor nervoase si la buna functionare a sistemului nervos. Ajuta la cresterea normala a creierului si la formarea hormonilor care influenteaza starea de spirit. Tryptofanul, un aminoacid prezent in ele, ajuta la producerea serotoninei neurotransmitatoare, care joaca un rol important in somn, apetit si concentrare.

Consumul de prune contribuie la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Cercetarile au furnizat dovezi in sprijinul faptului ca aportul regulat de prune uscate ajuta la fluitizarea sangelui in artere. Acest efect protector ajuta la prevenirea diferitelor tulburari cardiace, incluzand dezvoltarea aterosclerozei si reducerea sanselor de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
Prunele sunt benefice in intarirea sistemului imunitar de aparare a organismului datorita prezentei unui continut ridicat de vitamina C.
Studiile au mai aratat ca epicatechina, componenta prezenta in prune, ajuta la inhibarea cresterii si proliferarii celulelor cancerigene maligne si induce apoptoza in carcinomul hepatocelular uman. Acestea sunt bogate in antioxidanti si fitonutrienti care au un efect curativ impotriva celulelor cancerului de san, fara a afecta celulele sanatoase ale organismului.
Consumul de prune ajuta la reducerea petelor si ridurilor datorita prezentei nutrientilor anti-imbatranire. Ele mai sunt eficiente si in reglarea menstruatiei si ajuta la detoxifierea stomacului. Acestea contin calciu, care este valoros pentru mentinerea sanatatii dentare. Potrivit medicinii ayurvedice, prunele poseda proprietati de racire care ajuta la calmarea excesului de caldura din organism.

 

 

 

Sura: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-plums.html

 

Niciun comentariu

Nu ratați!