Rodii: efecte secundare periculoase și interacțiuni cu medicamente

0

Rodiile au fost un remediu tradițional în Ayurveda de mii de ani. Proprietățile lor antibacteriene au fost deosebit de apreciate. Nu numai fructele, ci chiar și florile, cojile, ariile și coaja plantei sunt folosite de mulți. Acestea fiind spuse, este important să rețineți și efectele secundare ale rodiei.
Deși rodiile sunt în general considerate sigure, ele pot provoca unele efecte adverse la câteva persoane. Acestea includ interacțiuni medicamentoase, tensiune arterială scăzută, alergii sau chiar probleme în timpul sarcinii.
Efectele secundare ale rodiei
1. Poate provoca alergii
Acesta este cel mai grav dintre toate efectele secundare ale rodiei. Deși sunt rare, alergiile la rodie pot pune viața în pericol. Vă rugăm să luați în serios semnul oricărei alergii.
Simptomele acestor alergii includ mâncărime, umflături, iritații în gât, dureri de stomac și urticarie. În cazuri severe, pot apărea dificultăți de respirație, umflarea gâtului și a limbii și șoc anafilactic.
Într-un studiu, un pacient a dezvoltat umflarea urechilor, eritem (înroșirea pielii) și mâncărime în decurs de 10 minute de la ingestia de rodie. O investigație ulterioară a constatat că era alergică și la mere și polen de mesteacăn.
2. Poate interacționa cu anumite medicamente
Rodia poate interacționa cu anumite medicamente și poate provoca reacții adverse nedorite. Acestea includ următoarele (asigurați-vă că verificați cu medicul dumneavoastră):
Medicamentele modificate și descompuse de ficat, cum ar fi amitriptilina (Elavil), desipramina (Norpramin), fluoxetina (Prozac), ondansetronul (Zofran), tramadolul (Ultram), rosuvastatina (Crestor), etc.
Medicamente pentru hipertensiune arterială, cum ar fi inhibitorii ECA (Capoten, Vasotec, Prinivil, Altace, Zestril etc.) și medicamentele antihipertensive (Diovan, Cozaar, Cardizem, Lasix etc.). Sucul poate reduce prea mult tensiunea arterială, mai ales dacă cineva ia medicamente antihipertensive.
Conform unui alt raport, rodia poate inhiba acțiunea unei enzime importantă pentru metabolismul medicamentelor.
Dacă luați orice formă de medicamente, vă rugăm să consultați medicul dacă puteți consuma rodie. Acest lucru este deosebit de important dacă luați medicamente pentru hipertensiune arterială.
3. Poate scădea prea mult tensiunea arterială
Studiile arată că rodiile pot scădea nivelul tensiunii arteriale. Aceasta este o veste bună pentru majoritatea oamenilor. Dar persoanele cu tensiune arterială scăzută sau fluctuații necontrolate ale nivelului tensiunii arteriale trebuie să stea departe de rodii.
Acesta este unul dintre motivele pentru care rodia poate cauza probleme în timpul intervenției chirurgicale. Prin urmare, opriți consumul de rodie cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată. Deoarece cercetările sunt limitate în acest sens, este important să discutați cu medicul dumneavoastră.

4. Poate provoca restricții de creștere fetală în timpul sarcinii
Deși sucul ar putea fi sigur, nu există suficiente cercetări privind siguranța altor forme de rodie (cum ar fi extractul de rodie). Prin urmare, evitați rodiile și sucul de rodie în timpul sarcinii. Studiile pe animale au arătat că suplimentarea cu suc de rodie a redus circumferința abdominală și a capului pentru făt.
Dacă aveți antecedente de reacții alergice, evitați rodia și consultați medicul.
5. Poate provoca tulburări digestive
Nu există informații suficiente în acest sens. Consumul excesiv de rodie poate provoca multe tulburări, cum ar fi greață, vărsături, dureri abdominale și diaree la unele persoane.
Conform dovezilor anecdotice, aportul excesiv al acestui fruct poate irita și tractul gastrointestinal. Cu toate acestea, nu există studii științifice care să susțină acest lucru.
Acestea sunt câteva dintre efectele negative probabile ale rodiei. În cazul în care te confrunți cu orice alergie după ce ai consumat rodii, iată ce poți face.
Ce să faci dacă te confrunți cu alergii
Nu mai mâncați fructele și apelați imediat la asistență medicală. Dar până când mergi la medic, poți folosi câteva remedii rapide.
Dacă simptomele dumneavoastră implică o afecțiune a pielii, nu frecați și nu zgâriați zona. De asemenea, nu vă spălați mult timp cu apă sau săpun, deoarece va irita și mai mult zona. Aplicați o loțiune sau un unguent pentru piele. Acest lucru ajută la menținerea umidității pielii. De asemenea, schimbați-vă în haine largi.
În cazul altor reacții severe, vă rugăm să vă grăbiți imediat la medic. Fiți atenți la alte simptome precum durere în piept, somnolență, confuzie, leșin și respirație șuierătoare.
Concluzie
Rodia este unul dintre cele mai hrănitoare fructe. Dar dacă prezentați alergie la el, aveți grijă. Consumul excesiv de rodie poate provoca unele efecte adverse. Prin urmare, consultați-vă medicul.

Niciun comentariu