Natura Vindecătoare

Fulgii de ovaz sunt o sursa importanta de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti, oferind importante beneficii pentru sanatate

Printre beneficiile pentru sanatate ale fulgilor de ovaz se numara scaderea nivelului de zahar din sange, un risc redus de boli de inima, controlul diabetului si prevenirea artritei. Studiile facute in domeniu au scos la iveala faptul ca o dieta bogata in cereale integrale, precum fulgii de ovaz, are efecte comparabile cu cele ale medicamentelor pentru scaderea tensiunii arteriale.
Fulgii de ovaz contin mangan, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc, folate, vitamina B1, B5, dar si cantitati mici de calciu, potasiu, vitamina B6 si B3.
O ceasca de fulgi de ovaz ofera vitamine din complexul B, care ajuta organismul sa transforme alimentele in energie si cantitati generoase de minerale (fier, magneziu si zinc). Fierul asimilat dintr-o portie reprezinta 11% din nevoia zilnica a unei femei adulte si 25% pentru barbati. Fierul transporta oxigenul prin fluxul sanguin. Magneziul lucreaza impreuna cu calciul pentru a construi oase puternice, in timp ce zincul sustine functia sanatoasa a simturilor gustului si mirosului.
Un studiu pubplicat in revista Phytotherapy Research a constatat ca fulgii de ovaz sustin sanatatea pielii. Beta-glucanul are proprietati antiinflamatoare si antioxidante care pot ajuta la combaterea efectelor imbatranirii, cum ar fi ridurile.
Fulgii de ovaz ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, in special la persoanele supraponderale sau cu diabet zaharat de tip 2. De asemenea, pot imbunatati sensibilitatea la insulina.
Unele cercetari sugereaza ca fulgii de ovaz pot ajuta la prevenirea astmului bronsic la copii.
Fulgi de ovaz cu lapte
Ingrediente:
» ½ cana de fulgi de ovaz
» 1 cana de lapte (de preferinta vegetal)
» Un praf de sare
Mod de preparare:
Amestecati  fulgii de ovaz cu laptele si un praf de sare. Pentru a ii oferi o aroma deosebita, puteti adauga un praf de scortisoara sau nuci. Ideal ar fi sa lasati cerealele sa se inmoaie in lapte peste noapte.

Fulgi de ovaz cu mar si nuca
Ingrediente:
» 200ml lapte
» 4 linguri de fulgi de ovaz
» 1 mar mediu
»1 lingura de nuca pisata
» Un praf de scortisoara
Mod de preparare:
Puneti laptele la foc mic si adaugati ovazul in ploaie. Cand incepe sa fiarba opriti focul si acoperiti cu un capac. Amestecati sa nu se lipeasca. Razuiti marul decojit si amestecati impreuna cu scortisoara si adaugati peste fulgii de ovaz. Presarati nuca si puteti adauga, optional, un indulcitor (miere sau sirop).
Fulgi de ovaz cu banana
Ingrediente:
» 100 gr fulgi de ovaz
» 100 ml lapte
» o banana coapta
» fructe
Mod de preparare:
Fulgi de ovaz se fierb 5-10 min in lapte pana se inmoaie, apoi se iau de pe foc si se mai lasa inca 10 min acoperiti.
Daca sunt mai mari se pot da la blender impreuna cu o banana taiata bucatele. Se pot servi cu fructe, dupa preferinte.
Sursa: http://healthyeating.sfgate.com/benefits-eating-oatmeal-morning-4112.html
https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-oats-oatmeal#section3

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *