Iaurtul – un aliment esential pentru o dieta echilibrata si sanatoasa

1

Fermentarea laptelui a fost practicata de peste 6000 de ani. Ianinte de confortul frigiderelor, fermentarea a fost cea mai buna metoda de conservare a laptelui.
Microorganismele vii prezente in iaurt sunt numite si probiotice sau bacterii bune. Acesta mai contine carbohidrati, proteine, beta-caroten, luteina, tiamina, riboflavina, acid pantotenic, vitamina B6, folate, magneziu, fosfor, potasiu si zinc.
Piele
Iaurtul ofera beneficii inclusiv pentru piele, ajutand-o sa devina supla si radianta.
De asemenea, puteti preveni ridurile si liniile fine. Iaurul contine acid lactic care serveste ca agent de exfoliere.
Cu prezenta acidului lactic si a zincului, iaurtul poate trata acneea. Aplicarea zilnica a iaurtului simplu poate preveni aparitia acesteia. Mai puteti adauga cateva picaturi de zeama de lamaie pentru a diminuna cicatricile lasate de acnee.
Par
Calitatile sale hidratante sunt benefice si pentru par. Ajuta la repararea parului deteriorat si uscat, lasandu-l moale. In plus, iaurtul are proprietati anti-fungice, ceea ce il face un remediu ideal impotriva matretii.
Previne hipertensiunea
Iaurtul are cantitati notabile de potasiu, un mineral puternic, recomandat de cardiologi si nutritionisti ca regulator de tensiune arteriala. Potasiul scade reabsorbtia de sodiu si ajuta la eliminarea excesului de sodiu din organism.
In plus, potasiul stimuleaza functia celulara a sistemului nervos, care este esentiala pentru scaderea tensiunii arteriale si pentru imbunatatirea sanatatii generale a sistemului cardiovascular.
Sodiul este atribuit ca fiind cauza principala din spatele tensiunii arteriale crescute, care duce adesea la hipertensiune arteriala si tulburari de rinichi, daca nu este monitorizat.
Regleaza nivelurile de colesterol
Iaurtul are o abundenta de probiotice vii, cunoscute si sub numele de bacterii bune. Prezenta Lactobacillus Acidophilus scade efectiv lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL) din sange. Nivelurile ridicate ale colesterolului rau pot duce la afectiuni cardiace.
Se recomanda consumul regulat de iaurt pentru a reduce incidenta acestor afectiuni.
Digestie
Iaurtul contine o multitudine de bacterii vii, cum ar fi Lactobacillus Acidophilus si Bifidobacterium. Aceste probiotice elimina balonarea, constipatia si diareea. Iaurtul ajuta la stimularea microflorei in intestin.
In plus, Lactobacillus si Bifidobacterium combate H.pylori, un tip de bacterii care provoaca infectii in stomac si intestin. Daca nu este abordata, ar putea duce la ulcere gastrice si cancer de stomac.

Reduce riscul de cancer colorectal si diabet zaharat
Probioticele promoveaza digestia sanatoasa, care, la randul ei, poate ajuta la preveirea cancerului colorectal.
Aportul mare de iaurt probiotic ajuta la reducerea riscului de a suferi de diabet de tip 2. Mentinerea unor niveluri sanatoase de glucoza necesita o absorbtie adecvata a nutrientilor in intregul tract digestiv.
Omega-3
Acizii grasi omega-3 ajuta la scaderea in greutate, regleaza tensiunea arteriala, diminueaza inflamatia si declinul cognitiv si previne cancerul.
Produsele lactate contin din abundenta acizi grasi omega-3.
Ajuta la prevenirea infectiilor cu drojdie
Femeile care sufera de diabet zaharat sunt predispuse la infectiile cu drojdie vaginala, iar principalul vinovat din spatele acesteia este fungusul parazitar Candida Albicans. Candida este o problema comuna la femeile care sufera de diabet, deoarece acestea tind sa aiba dezechilibre ale nivelului de pH si o abundenta de glucoza excreta care alimenteaza aceasta problema.
Iaurul contine Lactobacillus acidophilus, o bacterie probiotica care distruge drojdiile prin producerea de peroxid de hidrogen.
Sistem imunitar
Consumul regulat de iaurt consolideaza sistemul imunitar. Microorganismele active stimuleaza sistemul imunitar al mucoasei intestimului prin incurajarea celulelor producatoare de citokine in intestin.
De asemenea, bacteriile bune ajuta la reducerea inflamatiei, care este legata de numeroase probleme de sanatate.
Previne osteoporoza si imbunatateste sanatatea osoasa
Deficientele de calciu si vitamina D sunt doi principali vinovati de aparitia osteoporozei. Produsele lactate sunt surse bune de calciu.
Iaurtul, are o combinatie de calciu si vitamina D, precum si alti nutrienti-cheie pentru promovarea sanatatii osoase, cum ar fi fosforul, potasiul si proteinele. Impreuna, aceste vitamine, minerale si nutrienti maresc densitatea osoasa si previn osteoporoza.
Sursa: www.naturalfoodseries.com

1 comment

  1. Dana 10 iulie, 2019 at 11:36 Răspunde

    Iaurtul este destul de benefic pentru intreaga sanatate a organismului nostru. Din aceasta cauza este bine sa consumam cat mai mult iaurt! 🙂

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!