De la varză albă uriașă, asemănătoare unui glob, și până la micile verze de Bruxelles – există puține legume la fel de versatile. Și, desigur, au câteva lucruri în comun: sunt pline de vitamine. Având în vedere acest lucru, permiteți-ne să vă prezentăm 8 dintre cele mai populare soiuri din familia brassica!
Aveți un tip de varză preferat sau vreo rețetă specială? Împărtășiți plăcerea pentru varză în comentariile de mai jos!
🌱 Varză albă
Nu numai că sunt ieftine, ci și suficient de mari pentru a hrăni chiar și o familie extinsă, nu este de mirare că varza albă este una dintre cele mai populare tipuri de varză la nivel mondial.
👉 De ce ar trebui să mănânci varză albă mai des:
Varza albă este ieftină, gustoasă, versatilă și sănătoasă. La fel ca toate rudele sale, conține multă vitamina C, precum și vitamina K, seleniu, potasiu și magneziu.
Puteți congela varza albă. Pentru a face acest lucru, mai întâi curățați varza, apoi tăiați-o în fâșii și opăriți-o aprox. 6 – 8 min în apă clocotită. Apoi, lăsați-o în apă cu gheață și să se usuce. Ambalată într-un recipient etanș, acesta va rezista în congelator până la 6 luni.
🌱 Varză ascuțită
Varza ascuțită este o variantă a varzei albe și are o aromă ușor dulce. Datorită frunzelor sale delicate, nu este la fel de durabilă ca varza albă și trebuie consumată rapid. Cel mai bine se păstrează înfășurată într-un prosop umed de bucătărie în compartimentul pentru legume al frigiderului.
👉 De ce ar trebui să mănânci varză ascuțită mai des:
Varza ascuțită conține multă vitamină C și este săracă în calorii și grăsimi – este una dintre cele mai digerabile tipuri de varză. Puteți să o preparați în mod similar cu varza albă, dar rețineți că nu va trebui să o gătiți atât de mult. Dacă doriți să congelați varza ascuțită, tăiați-o în bucăți mai mici și opăriți-o în apă clocotită pentru aprox. 2 – 3 minute. Depozitată în congelator, acesta va păstra până la jumătate de an.
🌱 Varză roșie
Vrei să afli mai multe despre varza roșie? Consultați articolul nostru „ Varza rosie – o leguma uimitoare pentru sanatate” pentru a găsi toate informațiile despre aceasta leguma minunată.
👉 De ce ar trebui să mănânci varză roșie mai des:
100 g de varză roșie acoperă necesarul zilnic complet de vitamina C și vă întărește sistemul imunitar în sezonul rece. Deoarece majoritatea oamenilor o digera puțin mai greu, o puteți găti cu niște semințe de chimen sau ghimbir pentru a ajuta procesul digestiv.
🌱 Kale
Vrei să afli mai multe despre kale? Consultați articolul nostru „ Varza kale a intrat recent in atentia nutritionistilor si a doritorilor unui stil de viata sanatos” pentru a găsi toate informațiile despre aceasta leguma minunată.
👉 De ce ar trebui să mănânci kale mai des:
Corpul tău va fi fericit de un consum din ce în ce mai mare de kale. Aproape că nu există alte legume care conțin atât de multă vitamina C: 100 g de varză acoperă mai mult decât necesarul zilnic recomandat. De asemenea, conține fibre importante, minerale, vitamina K și vitamina E, este bogată în antioxidanți și săracă în calorii și grăsimi. Sincer să fiu, există vreun motiv să nu mănânci varză?
🌱 Varza Savoy
Deoarece sunt la fel de uriașe ca o varză albă sau roșie, dar mai fine și mai delicate ca gust și textura, nu este de mirare că varza savoy a intrat în preferințele oamenilor. După kale, varza savoy este considerată următorul concurent serios care urcă la cel mai popular tip de varză.
👉 De ce ar trebui să mănânci mai des varză savoy:
Varza Savoy este o adevărată bombă de vitamine. Conține multă vitamină C și vitamina A, care este bună pentru pielea și ochii tăi. Vitamina B6 întărește nervii și sistemul imunitar, iar „uleiurile”, care se găsesc în familia varzei, sunt adesea numite antibiotice naturale, deoarece pot acționa împotriva virușilor și bacteriilor. Varza Savoy are, de asemenea, un scor bun în ceea ce privește versatilitatea. Datorită timpului scurt de gătit, este o alegere excelentă pentru mâncăruri rapide și consistente.
🌱 Conopida
Ceea ce nu știam de multă vreme este că ii poți mânca și tulpina și frunzele, dacă le curăți bine în prealabil.
👉 De ce ar trebui să mănânci conopidă mai des:
Conopida este mai ușor de digerat, este bogată în vitamina C și vitamina K și conține minerale importante precum potasiu, fosfor, sodiu și fier. La fel ca varza savoy obține un scor ridicat datorită antioxidanților săi care pot acționa împotriva radicalilor liberi și a bacteriilor. La fel ca toate verzele, are un conținut scăzut de calorii și grăsimi.
🌱 Varză Jaroma
Arată ca o versiune turtită a varzei albe și, de fapt, este exact asta! Rasa unică este un fel de precursor al verzei albe pe care o cunoaștem, dar are un gust puțin mai amar. Deși s-ar putea să nu îl cunoașteți, s-a bucurat de o revenire în ultimii 20 de ani și devine din ce în ce mai popular.
👉 De ce ar trebui să mâncați mai des varza jaroma:
Varza Jaroma obține un scor înalt în numeroase categorii – să începem cu faptul că nu dezvoltă acel miros tipic de varză în timpul gătitului.
Similar cu varza ascuțită, frunzele de varză Jaroma sunt foarte fragede, astfel încât nici măcar nu este nevoie să le ștergeți înainte de a folosi frunzele pentru rulouri de varză umplute. Cu alte metode de preparare, durează doar câteva minute pentru a găti și, prin urmare, este o alegere excelentă de varză pentru preparate rapide. De asemenea, este mult mai ușor de digerat decât varza albă sau roșie, astfel încât să o puteți savura crudă și în salate. Depozitată în frigider, o puteți păstra până la o lună.
🌱 Broccoli
Este bine să știți că puteți folosi tulpinile, precum și floretele, pentru gătit. Vrei să afli mai multe despre broccoli? Consultați articolul nostru „ Beneficiile pentru sanatate ale consumului regulat de broccoli” pentru a găsi toate informațiile despre aceasta leguma minunată.
👉 De ce ar trebui să mănânci broccoli mai des:
Dacă nu ești un mare fan al gustului tipic al varzei (și ai citit acest articol până aici), vei găsi totuși o mare plăcere să mănânci broccoli. Nu se numește „varză de sparanghel” în unele locuri doar întâmplător, ci are un gust similar legumei de primăvară. În plus, este bogat în vitamina C, conține calciu, caroten și magneziu.
Niciun comentariu