Natura Vindecătoare

Andiva este considerata o delicatesa de catre bucatarii din intreaga lume, aducand multiple beneficii sanatatii

Andiva (Cichorium intybus) se mai numeste cicoare de vara, cicoare de Bruxelles, cicoare Witloof sau cicoare de gradina. Frunzele acestei plante sunt o sursa excelenta de minerale, cum ar fi calciu, zinc, fier, mangan, tiamina si potasiu. Este bogata si in vitaminele A si C care actioneaza ca si antioxidanti necesari organismului sa lupte impotriva bolilor cum ar fi probleme cardiace si cancer. Andivele sunt pline de fitochimicale care fac planta un plus ideal pentru o dieta cu un nivel scazut de colesterol. Sunt bogate in vitamina K, P, acid folic si pantotenic, magneziu si fosfor.
Datorita continutului ridicat de apa si valorii scazute a caloriilor, acestea reprezinta o parte ideala a unei diete pentru scaderea in greutate.
Beneficiile pentru sanatate si utilizarile terapeutice ale andivelor:
– reduce nivelul „rau” de colesterol, deoarece sunt bogate in fibre dietetice.
– ajuta la scaderea in greutate.
-unul dintre rolurile principale ale andivei este acela de a fi un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor sau a persoanelor in varsta. Proprietatile terapeutice ale andivelor se datoreaza indeosebi gustului lor amarui, tonic, prin care sunt stimulate pofta de mancare si secretiile gastrice.

– mentine sanatatea pielii si membranelor mucoase din cauza valorii antioxidante a vitaminei A si a beta-carotenelor. Vitamina A ajuta la imbunatatirea vederii si protejeaza organismul impotriva anumitor forme de cancer.
– continutul de vitamine B, cum ar fi acidul folic, tiamina, niacin si acidul pantotenic, incurajeaza metabolismul carbohidratilor si grasimilor.
– ajuta la cresterea si stimularea apetitului, imbunatatind secretia de bila.
– poate fi consumata ca diuretic deoarece contine aproximativ 95% apa, si ca laxativ datorita continutului ridicat de fibre.
– specialistii au descoperit in cazul analizei andivei si unele proprietati citostatice ce presupun impiedicarea inmultirii celulelor – fapt util in tratamentul cancerului. Are rol in atoniile biliare si regleaza tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil.
Atentie! Andiva este mai putin recomandata in stare cruda persoanelor cu ulcer gastroduodenal sau celor cu gastrite hiperacide. In cazul in care andiva este tinuta la lumina, aceasta se usuca, se inverzeste si devine si mai amara.
Sursa: http://www.home-remedies-for-you.com/herbs/endives.html

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *