Natura Vindecătoare

Beneficiile cartofilor dulci asupra sanatatii

Cartofii dulci stimuleaza imunitatea si digestia, trateaza astmul bronsic si diabetul zaharat. Ajuta, de asemenea, in tratarea artritei si ulcerului gastric.
Continutul de fibre din cartofii dulci este mai mare decat cel al cartofilor obisnuiti. Acestia mai contin magneziu, un excelent facilitator al digestiei. Cartofii dulci sunt usor de digerat.
Acestia contin amidon, impreuna cu vitamine, minerale si proteine sanatoase oferind energie. Persoanele care vor sa castige in greutate ar trebui sa includa aceasta leguma in dieta lor deoarece nu exista efecte secundare asociate.
Ca si cartofii comuni, cei dulci au si proprietati antiinflamatorii desi apartin unor familii diferite de alimente. Aceasta se datoreaza beta-carotenului, a vitaminei C si magneziului. Sunt eficiente in tratarea inflamatiei interne si externe.
Fiind foarte bogat in beta-caroten (o forma alternativa de vitamina A), care este un antioxidant major, impreuna cu vitaminele complexe B si C, fierul si fosforul, cartofii dulci sunt excelenti stimulatori ai sistemului imunitar, ajutand la apararea organismului de o mare varietate de afectiuni.
Cartofii dulci sunt eficienti in tratarea congestiei nasului, bronhiilor si plamanilor, oferind protectie impotriva astmului.
Se crede ca sunt capabili sa incalzeasca corpul din cauza elementelor nutritive care afecteaza temperatura corpului. Aceasta proprietate este benefica pentru persoanele care sufera de bronsita. Concentratia de vitamina C, fier si alti nutrienti ajuta la vindecarea bronsitei.
Complexul de beta-caroten, magneziu, zinc si vitamina B, fac din cartofii dulci o sursa importanta de hrana pentru gestionarea artritei. Apa in care au fost fierti cartofii dulci poate fi aplicata exterior pe articulatiile dureroase.

Antioxidantii cartofilor dulci ofera protectie impotriva cancerului, in special cel de colon, intestine, prostata, rinichi.
Cartofii dulci au un efect linistitor asupra stomacului si intestinelor. Vitaminele complexe B, C, beta-carotenul, potasiul si calciul sunt foarte eficiente in tratarea ulcerului stomacal. In plus, grasimea din ei impiedica constipatia si formarea acidului rezultat, reducand astfel riscul formarii acestei boli. Proprietatile antiinflamatoare si calmante ale cartofilor dulci reduc de asemenea durerea si inflamatia ulcerelor.
Contrar credintei populare, cartofii dulci sunt benefici pentru cei care sufera de diabet. Uimitor, acestia sunt eficienti in reglarea nivelului zaharului din sange, ajutand la secretia si functionarea adecvata a insulinei. Desigur, asta nu inseamna ca trebuiesc consumati in exces.
Fibrele si grasimile prezente in cartofii dulci ajuta la mentinerea echilibrului de apa in organism, mentinand hidratarea si functionarea eficienta a celulelor. Contin si luteina si zeaxantina, antioxidanti care previn ateroscleroza, cancerul si diverse afectiuni ale ochilor.
Acestia mai sunt benefici pentru sanatatea arterelor si venelor, mentinand peretii flexibili. Concentratia ridicata de beta-caroten  si fosfor este efcelenta atat pentru sanatatea oculara, cat si pentru cea cardiaca.

Atentie! Cartofii dulci contin oxalati, se recomanda a fi evitati de persoanele cu calculi renali sau cu probleme ale rinichilor si vezicii biliare.
Sursa: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=64; https://www.medicalnewstoday.com/articles/281438.php

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *