Deoarece sunt alimente cu un continut scazut de calorii, bogate in nutrienti si antioxidanti, legumele va ajuta sa va mentineti sanatatea pe termen lung.
Legumele imbunatatesc sanatatea generala si mentin organele intr-o stare perfecta de functionare. Au grija de sistemul digestiv, excretor si scheletic, precum si de nivelul tensiunii arteriale.
Numeroase studii de cercetare, efectuate peste tot in lume, sugereaza ca legumele proaspete sunt mai benefice decat suplimentele alimentare farmaceutice.
Bogate intr-o multime de substante nutritive si antioxidanti puternici, legumele trebuie incluse in dieta zilnica. Acestea ofera cantitati suficiente de vitamine, incluzand folatul, vitamina A, C, D, E K, complexul de vitamine B, precum si carotenoide precum beta-carotenul din morcovi, licopenul din rosii, zeaxantina din legumele verzi si luteina din spanac si alte frunze verzi.
Antioxidanti
Conform studiilor, dieta bogata in legume contine antioxidanti care pot imbunatati glicemia la persoanele cu risc crescut de diabet si boli de inima. Legumele au niveluri abundente de antioxidanti care previn bolile cardiovasculare. In plus, antioxidantii stimuleaza imunitatea si previn infectiile si bolile.
Majoritatea legumelor verzi au un procent ridicat de calciu, potasiu, fier, magneziu, vititamine din complexul B, vitamina A, C, K, zeaxantina si carotenoide.
Legumele verzi au o multime de antioxidanti, minerale si flavonoide. Legumele verzi au proprietati puternice antioxidante, antiinflamatoare si anticanceroase. Acestea sunt capabile sa reduca alergiile.
Fibre dientetice
Legumele contin o multitudine de fibre dietetice solubile si insolubile. Acestea absorb apa suplimentara din colon si astfel pastreaza continutul de umiditate.
Consumul legumelor bogate in fibre mentine sistemul digestiv curat si sanatos, ajutandu-va sa evitati problemele ca diareea, constipatia, cancerul de colon etc. Legumele contribuie si la prevenirea hemoroizilor si a fisurilor rectale.
Din moment ce acestea au un continut ridicat de fibre, legumele au tendinta de a mentine satietatea pentru mai mult timp si previn gustarile inutile, ajutandu-va astfel sa pierdeti in greutate.
Proteine si aminoacizi
Daca urmati o dieta vegana sau vegetariana, atunci trebuie sa va asigurati ca dieta dumneavoastra contine legume bogate in proteine. Consumati fasole si spanac, orez, cereale integrale etc. pentru o masa echilibrata.
Continut de apa
Legumele au in mod natural un nivel ridicat de apa. Acesta este motivul pentru care ele au un continut scazut de calorii.
Astfel, o dieta bogata in legume creste aportul de apa si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
Minerale
Legumele cu frunze verzi sunt bogate in magneziu si au un indice scazut de zahar, dovedind astfel ca sunt de ajutor pacientilor cu diabet zaharat de tip 2. Daca mancati cel putin o portie de legume cu frunze verzi in fiecare zi, aceasta va reduce considerabil riscul diabetului.
Vitamine
Nivelul ridicat de vitamina K din legume este o modalitate ideala si naturala de a preveni problemele osoase. Vitamina K este necesara pentru producerea proteinei obligatorie pentru sanatatea osoasa.
Licopen si beta-caroten
Legumele verzi au niveluri ridicate de beta-caroten, care imbunatateste considerabil functia imuna dupa ce sunt transformate in vitamina A.
Rosiile contin licopen, care protejeaza ochii de problemele de vedere.
O dieta scazuta in legume proaspete duce deseori la probleme de vedere.
Previne hipertensiunea
Cercetarile sugereaza ca dieta mediteraneana care contine alimente bogate in grasimi nesaturate (ulei de masline, nuci) va poate ajuta sa va protejati sanatatea inimii.
Reduce stresul
Consumul fructelor si legumelor poate favoriza bunastarea emotionala. Acestea sunt capabile sa reduca stresul si depresia, stimuland starea de spirit. Cercetarile sugereaza ca buna dispozitie poate fi influentata de dieta.
Anti-cancerigen
Varza, varza de bruxelles, kale, conopida si brocoli au cantitati mari de indoli si izotiocianati. Aceste componente au proprietati protectoare impotriva cancerului de colon, a cancerului de san, de piele si a altor tipuri de cancer. Mai mult, datorita antioxidantilor, legumele reduc riscul aparitiei acestei boli.
Pierdere in greutate
Este un fapt bine stabilit ca legumele sunt de ajutor pentru pierderea in greutate.
Pentru a pierde in greutate nu este necesar sa deveniti vegetarieni dar daca incepeti sa consumati mai multe legume si fructe, nuci si seminte, acestea va vor ajuta in efortul dumneavoastra de a da jos kilogramele in plus.
Piele
Natura cunoaste cele mai bune modalitati de a ne mentine sanatatea. Fructele si legumele pe care le uitam adesea sunt cele mai bune tratamente pentru pielea stralucitoare si sanatoasa.
Cate legume ar trebui sa consumam zilnic?
Se spune ca cu cat consumam mai multe legume, cu atat mai multe beneficii aduc sanatatii noastre.
Ar trebui sa consumati zilnic cel putin 2,5 pana la 6,5 cesti de legume proaspete.
De asemenea, asigurati-va ca mancati 4 -5 tipuri de legume diferite.
Mai este important si sa includeti legumele sezoniere in dieta dumneavoastra.
Sursa: www.organicfacts.net
Niciun comentariu