Uitati de pilulele cu vitamina A. Morcovii contin vitamina A si ofera beneficii impresionante pentru sanatate!

0

Morcovul este o planta cultivata de 5.000 de ani pe teritoriul Afganistanului, pentru propagarea careia a fost necesara contributia multor generatii de comercianti si exploratori straini. Romanii au consumat din cele mai vechi timpuri morcovi gatiti, cu ulei de masline si diverse ierburi. Atat vechii greci, cat si romanii erau foarte familiarizati cu aceasta radacinoasa, cu toate ca nu avea gustul dulceag pe are il stim in zilele noastre. Europenii l-au cunoscut inca din Antichitate, medicii obisnuind sa prescrie de atunci leguma pentru o varietate de afectiuni. Stiinta moderna consfinteste multe dintre atributele de vindecare: morcovul contine substante nutritive esentiale pentru organism, de la acid folic pana la vitamina K sau calciu. Este o leguma recomandata prin excelenta celor mici, intrucat faciliteaza cresterea armonioasa a organismului, dar si celor ce sufera de diabet. El blocheaza partial radicalii liberi eliberati de radiatiile ultraviolete, protejand astfel corpul nostru, care va risca mai putin sa fie afectat de insolatie. Morcovii s-au raspandit repede in lumea civilizata si exista urme ale lor chiar si in vechile morminte ale faraonilor din Egipt. Cercetatorii au gasit intr-un mormant desene care infatisau morcovi de culoare mov. Uitati de pilulele cu vitamina A. Morcovii contin vitamina A si o serie de alte beneficii impresionante pentru sanatate, oferind o piele frumoasa, prevenirea cancerului si efecte anti-imbatranire. Aflati cum sa profitati de avantajele acestui aliment crocant.
Vitamina A ajuta ficatul sa elimine toxinele din organism.

Reduce bilele si grasimile din ficat, iar fibra prezenta in morcovi ajuta la curatarea colonului si grabirea miscarii deseurilor.
Exista un adevar in vechea intelepciune cum ca morcovii sunt buni pentru vedere. Acestia contin un pigment purpuriu necesar vederii pe timp de noapte. De asemenea, s-a demonstrat ca beta-carotenul protejeaza impotriva degradarii maculare si a cataractei. Un studiu a aratat ca persoanele care mananca cantitati mari de veta-caroten au avut un risc de degenerare maculara mai mic cu 40% decat cei care au consumat putin.
Studiile au aratat ca morcovii reduc riscul de cancer pulmonar, de san si de colon. Falcarinolul este un pesticid natural produs de morcov pentru a-si proteja radacinile de bolile fungice. Un alt studiu a aratat un risc mai scazut de cancer de catre sobolanii care consuma morcovi.
Nivelul ridicat de beta-caroten actioneaza ca un antioxidant pentru deteriorarea celulara. Ajuta la incetinirea imbatranirii celulelor si protejeaza pielea de deteriorarea soarelui. Deficientele vitaminei A cauzeaza uscarea pielii, deteriorarea parului si a unghiilor.Vitamina A previne ridurile premature, acneea, pielea uscata, pigmentarea, pete si tonusul neuniform al pielii.
Morcovii mai sunt cunoscuti ca plante medicinale pentru prevenurea infectiilor.
Studiile arata ca dietele bogate in carotenoide sunt asociate cu un risc mai scazut de boli de inima. Morcovii nu au doar beta-caroten ci si alfa-caroten si luteina. Consumul regulat de morcovi reduce si nivelul de coresterol, deoarece fibrele solubile din morcovi se leaga cu acizii biliari.

 

 

Sursa: http://www.care2.com/greenliving/10-benefits-of-carrots.html
http://www.gradinamea.ro/Cand_au_devenit_morcovii_portocaliiA_9818_588_1.html

Niciun comentariu

Nu ratați!