Sfecla roșie – o adevărată legumă minune

0

Se spune că, pe vremea romanilor, sfecla roșie era o legumă atât de prețioasă și de apreciată, încât imperatorul Tiberius le-a impus germanilor cuceriți să își plătească tributul față de Imperiul Roman în sfeclă roșie. Da, strămoșii noștri cunoșteau efectele benefice ale acestei plante. Sfecla roșie este o plantă minune: ea este cunoscută în medicina naturistă ca adjuvant în tratarea bolilor de ficat și de sânge, pentru proprietățile sale de luptă împotriva cancerului, pentru conținutul ridicat de vitamine, minerale și fibre care stimulează sistemul imunitar, energizează organismul, îl echilibrează și reduce procesul de îmbătrânire. Sfecla roșie are un conținut ridicat de fier și previne bolile de sânge, este un puternic detoxifiant al organismului (stimulează tranzitul intestinal, curăță ficatul de toxine), blochează cancerul prin alterarea ratei de respirație a celulelor canceroase, este foarte eficientă în tratarea leucemiei și a cancerului de colon, încetinește procesul de îmbătrânire, scade tensiunea arteriala, energizează și mineralizează organismul, stabilizează PH-ul organismului (echilibrul acid-alcalin, care aflat în dezechilibru, favorizează apariția bacteriilor în organism), ajută în tratarea infecțiilor cronice, ajută în vindecarea fracturilor iar lipsa lui duce la încărunțirea precoce a părului și la dereglări ale pancreasului, previne și tratează bolile de inimă, ajută la sănătatea pielii, reduce acneea și stimulează aparatul genital, ajută la scăderea nivelului zahărului în sânge, elimină surplusul de apă din organism, stimulează metabolismul prin conținutul său ridicat de iod. Bolnavilor de cancer li se recomandă consumarea zilnic a câte 250 g de sfeclă crudă, dată prin răzătoare și făcută salată. Dacă organismul nu acceptă salata, ea se poate înlocui cu suc de sfeclă roșie, aproximativ 300 ml. Potrivit oamenilor de știință, pigmentul din sfecla roșie este cel care luptă împotriva cancerului. După primele trei săptămâni de tratament se văd rezultatele îmbunătățite la analize, dar se recomandă consumarea acestui suc toata viața.
Datorită conținutului său ridicat de fibre, de vitamine și minerale, sfecla roșie ajută la detoxifierea ficatului, arde grăsimile depozitate, dizolvă și elimină excesul de calciu din organism, detoxifiază colonul, curata sângele, întărește sistemul imunitar și energizează întreg organismul.

Sucul de sfeclă roșie acționează ca un protector hepatic puternic, regenerează celulele hepatice și stimulează funcția hepatică. Consumul de sfeclă roșie stopează evoluția bolilor cronice de ficat, atunci când celulele evoluează spre ciroză sau cancer hepatic, și ajută în cazul persoanelor cu steatoză (ficat gras).
Sucul de sfeclă roșie și morcov este un puternic diuretic și protector al epiteliului renal, ține departe infecțiile și reface țesutul afectat de infecții.
Datorită conținutului de oligoelemente și vitamine ale sfeclei roșii, dependenții de alcool pot reduce nevoia organismului de a consuma alcool.
Sfecla roșie favorizează creșterea nivelului de hemoglobină din sânge datorită conținutului său mare de fier. Pentru a trata anemia, se recomandă consumul zilnic de salată de sfeclă roșie crudă, fiartă sau murată, alături de morcov și ridiche neagră.
Datorită faptului că este o sursă bogată în vitamine, mai ales în vitamina C, sfecla roșie stimulează puternic sistemul imunitar, sistemul muscular, nervos și cardiovascular.
Datorită conținutului său ridicat de acid folic, sfecla roșie ajută femeile însărcinate, oferindu-le necesarul zilnic de acid folic pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului.
Pentru că sfecla roșie este un puternic alcalin, ea reduce aciditatea gastrică. Previne și calmează durerile și arsurile gastrice dacă este consumată sub formă de suc alături de cartofi cruzi și morcovi (500 ml de suc).
Sfecla roșie previne ateroscleroza, hipertensiunea arterială și bolile sistemului nervos. Sfecla roșie previne sau stopează procesul de îngroșare a pereților arterelor datorită vitaminelor și a pigmenților organici, împiedicând astfel bolile inimii și riscurile de atac cerebral.

Niciun comentariu

Nu ratați!