Orez basmati – cât este de sănătos și cum se compara cu orezul normal

0

Disponibil atât în ​​soiurile albe, cât și în cele brune, este cunoscut pentru aroma sa plăcută de nucă.
Totuși, poate doriți să știți dacă acest orez cu boabe lungi este sănătos și cum se compară cu alte tipuri de orez.
Informații nutriționale
Deși nutrienții exacti variază în funcție de tipul specific de basmati, fiecare porție este în general bogată în carbohidrați și calorii, precum și micronutrienți precum folatul, tiamina și seleniul.
O cană (160 grame) de orez alb basmati gătit conține:
Calorii: 210
Proteine: 4,4 grame
Grăsime: 0,5 grame
Carbohidrați: 45,6 grame
Fibră: 0,7 grame
Sodiu: 399 mg
Folat: 24% din valoarea zilnică (DV)
Tiamina: 22% din TV
Seleniu: 22% din DV
Niacină: 15% din DV
Cupru: 12% din DV
Fier: 11% din DV
Vitamina B6: 9% din DV
Zinc: 7% din DV
Fosfor: 6% din DV
Magneziu: 5% din DV
În comparație, orezul brun basmati este puțin mai bogat în calorii, carbohidrați și fibre. De asemenea, oferă mai mult magneziu, vitamina E, zinc, potasiu și fosfor.
Beneficii pentru sănătate
Scăzut în arsenic
Comparativ cu alte tipuri de orez, basmati este în general mai scăzut în arsenic, un metal greu care vă poate dăuna sănătății și vă poate crește riscul de diabet, probleme cardiace și anumite tipuri de cancer.
Arsenicul tinde să acumuleze mai mult în orez decât în ​​alte boabe, ceea ce poate fi daunator în special pentru cei care mănâncă orez în mod regulat.
Cu toate acestea, unele studii au descoperit că orezul basmati din California, India sau Pakistan conține unele dintre cele mai scăzute niveluri de arsenic, în comparație cu alte soiuri de orez.
Mai mult, trebuie menționat că soiurile de orez brun tind să fie mai bogate în arsenic decât orezul alb, deoarece arsenicul se acumulează în stratul dur de tărâțe din exterior.

Poate fi îmbogățit
Orezul alb basmati este adesea îmbogățit , ceea ce înseamnă că anumiți nutrienți sunt adăugați în timpul procesării pentru a ajuta la creșterea valorii nutritive.
Acest lucru poate facilita satisfacerea nevoilor dvs. pentru o varietate de vitamine și minerale importante.
În special, orezul și alte boabe sunt adesea îmbogățite cu fier și vitamine B, cum ar fi acidul folic, tiamina și niacina.
Unele tipuri sunt cereale integrale
Orezul brun basmati este considerat un bob integral, ceea ce înseamnă că conține toate cele trei părți ale sâmburelui – germenul, tărâța și endosperma.
Cerealele integrale sunt asociate cu multiple beneficii pentru sănătate. De exemplu, o analiză a 45 de studii a legat aportul de cereale integrale la un risc mai mic de boli de inimă, cancer și deces prematur.
O altă recenzie a asociat aportul regulat de cereale integrale, inclusiv orez brun, cu un risc mai mic de diabet de tip 2.
Mai mult, un studiu de 8 săptămâni la 80 de persoane a descoperit că înlocuirea boabelor rafinate cu cereale integrale a scăzut nivelul de markeri inflamatori.
Potențiale dezavantaje
Spre deosebire de basmati brun, basmati alb este un bob rafinat, ceea ce înseamnă că a fost lăsat fără mulți nutrienți valoroși în timpul procesării.
Unele studii sugerează că consumul de boabe mai rafinate poate afecta negativ controlul zahărului din sânge și poate fi asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2.
Mai mult, un studiu realizat cu peste 10.000 de persoane a legat tipare dietetice care includeau orez alb la un risc mai mare de obezitate.
În plus, un studiu realizat pe 26 000 de persoane a asociat aportul de orez alb cu un risc mai mare de sindrom metabolic, care este un grup de afecțiuni ce vă poate crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.
Aceste efecte se pot datora numărului mare de carbohidrați și al cantității reduse de fibre din orez alb, comparativ cu orezul brun.
Prin urmare, în timp ce orezul alb basmati poate fi savurat cu moderație, basmati brun poate fi o opțiune generală mai bună pentru sănătatea ta.
Basmati comparat alte tipuri de orez
Orezul Basmati este comparabil cu alte tipuri de orez brun sau alb în ceea ce privește nutrienții.
Deși pot exista variații foarte mici în ceea ce privește numărul de calorii, carbohidrați, proteine ​​și fibre între anumite tipuri de orez , nu este suficient pentru a face mare diferență.
Acestea fiind spuse, basmati deține în mod obișnuit mai puțin arsenic, ceea ce poate face o alegere bună dacă orezul este o bază în alimentația dumneavoastră.
Ca orez cu bob lung, este, de asemenea, mai lung și mai subțire decât soiurile cu cereale scurte.
Aroma lui neagră, florală și textura moale, pufoasă funcționează bine în multe preparate asiatice și indiene. Este o alegere deosebit de excelentă pentru budinci de orez, pilafuri și garnituri.

Niciun comentariu

Nu ratați!