Beneficiile pentru sanatate ale postului

0

Beneficiile cele mai evidente ale postului se leaga de slabit si de diabetul de tip 2 dar exista multe alte beneficii, inclusiv autofagia (un proces de curatire celulara), lipoliza (arderea grasimilor), efecte anti-imbatranire si beneficiile neurologice. Cu alte cuvinte, postul poate fi benefic creierului si ajuta trupul sa ramana tanar.
Un studiu, realizat de cercetatorii de la University of Southern California, sugereaza ca postul impulsioneaza celulele stem sa produca noi celule albe in sange, care lupta cu infectiile. In plus, postul are efecte pozitive in intarirea sistemului imunitar. Oamenii de stiinta au descoperit ca postul prelungit reduce enzima PKA, care este asociata cu procesul de imbatranire si cu un hormon care creste riscul de aparitie a cancerului si a tumorilor. 
Postul inseamna curatare, detoxifiere si indepartarea cauzelor care provoaca boli. Asadar, ceea ce este benefic pentru sanatatea noastra spirituala se dovedeste util si pentru sanatatea noastra fizica.
Procesul folosirii si stocarii energiei din alimente care se stocheaza atunci cand mancam decurge in sens invers atunci cand postim. Nivelul insulinei scade, semnaland organismului ca trebuie sa inceapa sa arda energia stocata. Glicogenul (glucoza inmagazinata in ficat) este sursa de energie cea mai la indemana, iar ficatul inmagazineaza suficienta energie pentru aproximativ 24 de ore. Dupa aceea, pentru a produce energie, corpul incepe sa descompuna grasimile stocate in tesuturile grase.
Reducerea cu regularitate a nivelului insulinei conduce la o imbunatatire a sensibilitatii a insulinei – adica organismul reactioneaza mai usor la insulina. Opusul sensibilitatii la insulina, o inalta rezistenta la insulina, este cauza principala a problemelor ridcate a diabetului de tip 2 si, de asemenea, are legatura cu o serie de alte boli, cum ar fi:
» Bolile de inima
» Atacul vascular cerebral
» Alzheimer
» Diabetul de tip 2
» Nivel ridicat al colesterolului
» Hipertensiune
» Obezitate abdominala
» Steatohepatita non-alcoolica (boala ficatului gras)
» Sindromul ovarian polichistic
» Guta
» Ateroscleroza
» Refluxul gastroesofagian
» Apneea de somn obstructiva
» Cancer

Electrolitii isi mentin un nivel stabil
Electrolitii sunt anumite substante minerale din corp, printre care sodiul, potasiul, calciul, magneziul si fosforul. Organismul mentine nivelul acestora in sange sub un control foarte strict pentru mentinerea sanatatii. Studii mai indelungate ale postului nu au evidentiat nici un fel de dezechilibru in electroliti – organismul poseda mecanisme pentru mentinerea unui nivel stabil al enectrolitilor in timpul postului.
Nivelul hormonului de crestere este ridicat
Hormonul de crestere uman (hGH) este produs de hipofiza. Dupa cum spune si numele joaca un rol imens in dezvoltarea normala a copiilor si adolescentilor. Atinge un nivel maxim in timpul pubertatii. Cu varsta, nivelul scade, la adulti nivelul extrem de mic al hormonului cresterii conduce la o mai multa grasime corporala, la mai putina masa musculara si la o densitate redusa a oaselor (osteopenie).
Efectele generale ale postului
Dar daca exista posibile efecte secundare ale postului? Hiperglicemie? Nici vorba. Hipertensiune? Nici atat. Risc sporit de cancer? Nu. Adevarul este ca postul are efecte inverse – nivelul glicemic scade, si la fel se intampla cu tensiunea arteriala si cu riscul de cancer. In plus, avem parte de toate avantajele unui nivel ridicat al hormonului de crestere.
Postul nu te extenueaza. Postul nu arde masa musculara. Nu exista infometare indusa de postit, in care sa te ghemuiesti pe canapea.
Postul are mai degraba potentialul de a dezlantui proprietatile anti-imbatranire ale hormonului de crestere, fara problemele secundare aduse de hormonul de crestere produs artificial.

Niciun comentariu

Nu ratați!