Propolis – un antibiotic 100% natural cu multiple beneficii pentru sanatate

0

Ca si mierea, ceara sau laptisorul de matca, si propolisul are multe aplicatii terapeutice. De la calmarea durerilor in gat pana la cresterea imunitatii, propolisul iti poate imbunatati sanatatea.
Propolisul este un amestec natural format din materiale lipofile, mucilagii, polen, ceara si cantitati mari de flavonoide, toate colectate din diferite zone climatice temperate. Acestea sunt amestecate cu ceara de albine si enzime salivare (β-glucozidaza).
Deoarece propolisul are o textura ceroasa, albinele il folosesc in constructia si repararea stupilor. Este utilizat pentru etansarea fisurilor si netezirea peretilor interni. Acesta are rolul si de a lupta impotriva pradatorilor invadatori, microbilor etc.
Compozitia propolisului depinde de diferitele plante din care albinele l-au colectat. In general este compus din 50% rasina, 30% ceara, 10% uleiuri esentiale, 5% polen si 5% substante diverse (minerale si compusi organici). Flavonoidele precum genisteina, quercetina, kaempferolul, luteolina, crizina, galagina si apigenina sunt cele mai active componente
Rani, arsuri, acnee
Continutul de flavonoide din propolis grabesc vindecarea ranilor. Studiile au aratat ca este benefic si pentru tratarea acneei datorita proprietatilor antibacteriene si antiinflamatorii puternice. Propolisul reduce si cicatricile acneice.
Promoveaza sanatatea orala
Datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiinflamatorii, propolisul poate ajuta la prevenirea cariilor dentare, a cavitatilor, a gingivitei si a bolilor parodontale.
Unele bacterii orale (de exemplu: Streptococcus mutans ) se colonizeaza pe suprafata dintelui si formeaza placi dentare. Polifenolii din propolis blocheaza enzimele bacteriene implicate in formarea placilor dentare.
Sanatatea inimii
Administrarea zilnica a propolisylui poate sa previna hipertensiunea si tulburarile de ritm cardiac, normalizand in acelasi timp cantitatea de colesterol din sange si avand rol de refacere a elasticitatii vaselor de sange.

Stimuleaza sanatatea parului
Alopecia sau caderea parului poate aparea atunci cand o persoana pierde mai mult de 100 de fire de par/zi. Multe femei si barbati sunt afectati de aceasta afectiune dermatologica.
Flavonoidele din propolis imbunatatesc circulatia sangelui si hranesc firele de par. Uneori, inflamatia si infectiile microbiene pot provoca alopecie. Fitochimicele din propolis au proprietati antiinflamatorii si antifungice, ideale pentru impiedicarea caderii parului.
Poate preveni progresia cancerului
Studiile au demonstrat rolul anticancerigen al polifenolilor din propolis. Acidul cafeic, quercetina, crizina, artepilina C, nemorozonul, galangina, cardanolul si estetul fenetilic al acidului cafeic au efecte citotoxice si antiproliferative.
S-a demonstrat ca propolisul este eficace impotriva cancerului de san, ficat, pancreas, creier, gat, piele, rinichi, vezica, prostata, colon si sange. Acest efect este atribuit proprietatilor sale puternic antioxidante.
De asemenea, ingredientele sale active induc moartea celulelor canceroase si impiedica tumorile sa-si dezvolte propriile lor celule.
Elimina baceriile, ciupercile si virusii
Propolisul este cunoscut pentru puterea sa de a lupta impotriva bolilor virale. Este deosebit de eficient impotriva bacteriilor infectante ale tractului respirator superior.
Atentie! Exista aproximativ 1-2% din populatie cu alergie la propolis, sau cu reactii alergice la anumite substante ce intra in compozitia sa, cum este prenil-cafeatul. Ca rezultat al acestor alergii, propolisul nu este recomandat acelor persoane ce sufera de asemenea alergii.
Sursa: www.stylecraze.com

Niciun comentariu

Nu ratați!