Arahidele: 11 beneficii pentru sănătate, valori nutritive și posibile efecte secundare

0

Alunele (Arachis hypogea) sunt bogate în substanțe nutritive esențiale cu beneficii pentru sănătate. Acestea sunt bogate în calorii și conțin toți cei 20 de aminoacizi, cel mai abundent dintre ei fiind arginina care stimulează sistemul imunitar. În plus, alunele conțin din abundență vitamine, minerale și compuși vegetali care sunt folosiți pentru tratarea multor afecțiuni.
Alunele pot promova sănătatea inimii, pot ajuta la scăderea în greutate, pot preveni calculii biliari și pot ajuta la controlul glicemiei. În acest articol, am discutat despre potențialele beneficii ale alunelor asupra sănătății, profilul nutrițional al acestora și posibilele efecte secundare pe care le pot provoca.
Profilul nutrițional al arahidelor
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, 100 de grame de arahide conțin:
✔️ Energie – 567 kcal
✔️ Proteine – 25,8 g
✔️ Fibre alimentare – 8,5 g
✔️ Carbohidrați – 16,13 g
✔️ Zaharuri – 4,72 g
✔️ Fier – 4,5 mg
✔️ Calciu – 92 mg
✔️ Sodiu – 18 mg
✔️ Potasiu – 705 mg
Alunele sunt bogate în mai multe vitamine și minerale. Sunt surse excelente de vitamina E, vitamina B1 (tiamină), vitamina B3 (niacină), vitamina B9 (folat), biotină, cupru, magneziu, mangan și fosfor. Toate acestea sunt esențiale pentru menținerea metabolismului corpului și reducerea riscului de apariție a mai multor afecțiuni.
Alunele sunt bogate în acizi grași mononesaturați și polinesaturați care scad riscul bolilor de inimă. De asemenea, sunt abundente în proteinele esențiale pe bază de plante. Doza zilnică recomandată de proteine la adulți este de 56 g pentru bărbați și 46 g pentru femei.
🥜 Sănătatea inimii
Consumul arahidelor poate ajuta la protejarea împotriva bolilor coronariene (CHD). Un studiu realizat de Harvard School Of Public Health a constatat că arahidele pot reduce nivelul colesterolului rău (LDL). Colesterolul rău duce la dezvoltarea plăcii în vasele de sânge, iar arahidele pot preveni acest lucru.
Un studiu efectuat pe șobolani a afirmat, de asemenea, că extractul de arahide bogat în polifenoli poate reduce inflamația care provoacă boli de inimă
Resveratrolul din arahide are proprietăți antioxidante care pot ajuta la combaterea bolilor de inimă. De aceea, arahidele par să aibă efecte cardioprotectoare similare cu alte alimente care conțin resveratrol.
Un studiu realizat de Universitatea Purdue a constatat că aportul regulat de arahide scade și trigliceridele, promovând în continuare sănătatea inimii. Acest efect poate fi atribuit prezenței acizilor grași mononesaturați, a acidului folic și a magneziului.
Mai mult, un studiu efectuat de Universitatea Marmara (Turcia) pe șobolani a constatat că arahidele cresc nivelul colesterolului bun. Cu toate acestea, mai multe studii sunt necesare pentru a înțelege acest efect al arahidelor.
🥜 Calculi biliari
Consumul de arahide este legat de un risc mai mic de calculi biliari. Un studiu realizat de Harvard Medical School și Brigham and Women’s Hospital (Boston) a constatat că arahidele pot reduce riscul de calculi biliari. Bărbații care consumă regulat diferite tipuri de nuci (inclusiv arahide) prezintă un risc mai scăzut de boală biliară.
Acest lucru este benefic și pentru femei, acestea prezintă un risc redus de colecistectomie.
🥜 Controlul zahărului din sânge
Adăugarea arahidelor sau untului de arahide la o masă nu crește nivelul zahărului din sânge. Consumate împreună cu o masă bogată în GL (cum ar fi un covrig sau un pahar de suc) poate stabiliza nivelul zahărului din sânge. Alunele au un scor GI (indicele glicemic) de 14. În timp ce IG alunelor este de 14 (pe o scară de 100 de puncte), GL (încărcarea glicemică a acestora, care spune ce va face un anumit aliment cu nivelul de zahăr) este doar 1. De aceea, Asociația Americană a Diabetului numește arahidele drept un superaliment pentru diabet. Fibrele din arahide ajută, de asemenea, la scăderea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, conțin magneziu și alte uleiuri sănătoase care joacă un rol în acest aspect.
Un studiu realizat de Universitatea Federală din Vicoça (Brazilia) asupra femeilor obeze a constatat că arahidele sau untul de arahide chiar dimineața poate controla nivelul zahărului din sânge pe tot parcursul zilei. Un alt studiu realizat de Școala de Sănătate Publică din Harvard a constatat că aportul mai mare de arahide și unt de arahide poate ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2 la femei.
În plus, aportul zilnic al unei diete îmbogățite cu arahide timp de 24 de săptămâni ar putea îmbunătăți parametrii de sănătate la pacienții cu diabet de tip 2. Profilul nutrițional bogat al arahidelor este responsabil de acest lucru, care include grăsimi mononesaturate, fibre, arginină, niacină, folat și vitamina E.
🥜 Poate reduce riscul de cancer
Aportul regulat de arahide (inclusiv alte nuci) a fost asociat cu un risc redus de cancer colorectal. Izoflavonele, resveratrolul și acidul fenolic care se găsesc în arahide au proprietăți anticancerigene care pot ajuta la reducerea riscului de cancer.
Un studiu realizat în Olanda a constatat că aportul de arahide este, de asemenea, asociat cu un risc redus de cancer mamar.

🥜 Disfuncția erectilă
Alunele sunt bogate în arginină, care este un aminoacid esențial. Arginina a fost studiată pe larg ca un posibil tratament pentru disfuncția erectilă.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege dacă arginina singură poate ajuta la tratamentul disfuncției erectile. Dar, studiile confirmă că administrarea orală a acestui aminoacid în combinație cu un supliment pe bază de plante (numit picnogenol) poate trata aceasta afecțiune.
🥜 Energie
Alunele sunt o sursă bogată de proteine și fibre care ajută la conversia carbohidraților în energie. Conținutul de proteine din arahide este de aproximativ 25% din totalul caloriilor sale. Combinația de fibre și proteine din arahide încetinește procesul digestiv pentru a facilita o eliberare constantă de energie în organism. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege acest beneficiu al alunelor.
🥜 Pot ameliora simptomele sindromului ovarian polichistic (SOP)
Există puține cercetări în acest sens. Dovezile anecdotice sugerează că arahidele pot ajuta la tratarea SOP, deoarece acestea conțin grăsimi mononesaturate. Unele cercetări afirmă că o dietă bogată în aceste grăsimi ar putea ajuta la îmbunătățirea profilului metabolic al femeilor cu SOP.
🥜 Au proprietăți antioxidante
Alunele sunt bogate în numeroși compuși vegetali și antioxidanți. Majoritatea acestor compuși sunt disponibili în pielea arahidelor, care ar trebui consumată crudă pentru a obține toate beneficiile sale. Unii dintre compușii vegetali care sunt ușor disponibili în arahide includ resveratrolul, acidul cumaric și fitosterolii care ajută la diminuarea absorbției colesterolului, izoflavonelor și acidului fitic care se găsesc în semințele plantelor.
🥜 Protejarea împotriva bolii Alzheimer
Alimentele bogate în niacină – cum ar fi arahidele – pot proteja împotriva bolii Alzheimer și a declinului cognitiv legat de vârstă. Arahidele sunt o sursă excelentă de niacină și vitamina E, ambele protejându-ne împotriva bolii Alzheimer. Un studiu efectuat pe 4000 de persoane cu vârsta de 65 de ani și peste, a constatat că niacina din alimente încetinește rata declinului cognitiv.
🥜 Sănătatea pielii
Conform cercetărilor, consumul de arahide vă poate proteja pielea de arsuri solare și daune. Vitamina E, magneziul și zincul care se găsesc în arahide pot combate bacteriile și pot face pielea să strălucească. Beta-carotenul, un antioxidant disponibil în arahide, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii.
🥜 Sănătatea părului
Deoarece arahidele conțin toți aminoacizii și multe proteine, acestea pot fi un supliment bun dacă va doriți o creștere mai rapidă a părului.
‼️ Efectele secundare ale arahidelor
Arahidele pot provoca reacții alergice la unii oameni datorită prezenței a două proteine – arachin și conarachin. Consumul de cantități în exces din aceste nuci duce, de asemenea, la unele efecte adverse. Intoxicația cu flatoxină este un alt efect secundar grav al arahidelor.
•Intoxicație cu aflatoxină
Posibila contaminare cu aflatoxină este un motiv de îngrijorare. Intoxicația gravă cu aflatoxină poate provoca cancer hepatic și insuficiență hepatică. Apare în produsele alimentare depozitate în condiții care favorizează creșterea fungică. Puteți preveni acest lucru păstrând arahidele într-un loc cu umiditate și temperatură scăzută.
•Pot provoca o reacție alergică
Un studiu realizat de Centrul Medical al Universității Duke a constatat că arahidele pot provoca reacții alergice care pot pune viața în pericol la unele persoane. Dacă dezvoltați un răspuns alergic, vă rugăm să vă grăbiți imediat la cea mai apropiată cameră de urgență.
•Pot inhiba absorbția fierului
Alunele conțin fitați, compuși cunoscuți pentru a inhiba absorbția fierului. Un studiu realizat de Universitatea Witwatersrand (Africa de Sud) a constatat că arahidele pot inhiba absorbția fierului.

Niciun comentariu

Nu ratați!