Inca din Antichitate, macul era asociat cu somnul si era folosit pentru a trata insomniile

0

Semintele de mac au fost cultivate de peste 3000 de ani. In timpul secolului al II-lea, femeile obisnuiau sa cultive aceste flori pentru substante medicamentoase. Tarile musulmane si arabe au folosit aceste substante ca droguri si stupefiante in timpul secolului al VI-lea. Astazi, semintele de mac sunt cultivate in tari europene, Australia, India si Turcia.
Aroma unica a semintelor de mac este datorata a acizilor grasi si uleiurilor volatile esentiale, care reprezinta aproximativ 50% din greutatea neta. Semintele sunt in special bogate in acizi oleici si linoleici. Acidul oleic, un acid gras monosaturat, ajuta la scaderea colesterolului „rau” LDL si creste nivelul colesterolului „bun” HDL in sange. Studiile de cercetare sugereaza ca dieta mediteraneana bogata in acizi grasi monosaturati ajuta la prevenirea bolilor coronariene si a accidentelor vascular cerebrale, favorizand profilul lipidelor sanguine sanatoase.
Acestea sunt o buna sursa de fibre dietetice. 100g de seminte brute furnizeaza 19,5g sau 51% din nivelurile zilnice de fibre recomandate. O mare parte din aceste fibre au un continut inert metabolic, care ajuta la cresterea masei alimentelor prin absorbtia apei in tractul digestiv si, prin urmare, prin reducerea problemei constipatiei. Ele mai sunt eficiente si in scaderea febrei, inflamatiei si iritatiei stomacale.
Semintele de mac sunt bogate in vitaminele din complexul B, cum ar fi i tiamina, acidul pantotenic, piridoxina, riboflavina, niacinul si acidul folic. Mai contin si minerale, cum ar fi fierul,cupru, calciu, potasiu, mangan, zinc si magneziu. Cuprul este utilizat in productia de celule rosii din sange. Zincul este un co-factor in numeroase enzime care regleaza crestere si dezvoltare, generarea spermei, digestia si sinteza acidului nucleic. Potasiul este o componenta importanta a fluidelor celulare si a organismului, care ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Corpul uman utilizeaza manganul ca factor pentru enzima antioxidanta.
Semintele de mac contin niveluri foarte mici de alcaloizi de opiu, cum ar fi morfina, tebaina, codiena, papaverina etc. Atunci cand sunt consumate in alimente, acesti compusi produc un efect minim asupra sistemului nervos uman. Aceste substante chimice au anumite efecte benefice asupra corpului uman: slabesc iritabilitatea nervoasa si actioneaza ca analgezice. Extrasele din seminte au fost utile in farmacie si in multe medicamente traditionale in prepararea amesteculilor de tuse , expectoratiilor etc.
Sursa: http://www.nutrition-and-you.com/poppy-seeds.html
http://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-poppy-seeds/#gref

 

Niciun comentariu

Nu ratați!