Orezul este un aliment bogat in carbohidrati, folosit ca un combustibil natural pentru fiecare dintre noi

0

Toata lumea stie ca orezul este un aliment extreme de benefic pentru sanatatea noastra, acesta necontinand grasimi nocive, sare sau colesterol. Lipsa acestora ajuta la reducerea obezitatii si da o stare generala de bine organismului nostru. Orezul reprezinta felul principal de mancare in multe tari si este una dintre cele mai importante cereale, care hraneste mai mult de jumatate din populatia lumii.
Este bogat in vitamine, niacina, vitamina D, calciu, fibre, fier, tiamina si riboflavina. Gratie fibrelor, orezul promoevaza senzatia de satietate. Cu alte cuvinte mananci mai putin si te saturi si este bine stiut faptul ca fibrele ajuta tractul digestivConsumat regulat, in oricare moment al zile, acesta ajuta la formarea conexiunilor neuronale, fiind un adjunvant al activitatii creierului. Mai mult decat atat, bogat in minerale, vitamine si ale componente organice, fiecare portie de orez este practic, o portie de energie!  
Orezul fiert simplu este un leac popular universal pentru diaree, la fel ca si apa in care a fiert. Orezul fiert, amestecat cu mere pasate, este recomandat de medicii europeni ca ajutor pentru scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, apa de orez din soiul brun poate fi consumata de doua ori pe zi, la micul dejun si la pranz, de persoanele care sufera de enterocolita cronica. Cercetarile efectuate de un grup de specialisti irlandezi au demonstrat ca un consum moderat de orez la mesele principale contribuie la detoxifierea ficatului care absoarbe toxinele. Preparat cu legume, verdeturi sau sub forma de garnitura, orezul este un aliment benefic pentru persoanele anemice, lipsite de energie. Fosforul continut în bobul de orez are un efect benefic asupra sistemului nervos central. Nutritionistii recomanda consumul primei portii de orez (de preferinta brun) la micul dejun, motivand ca acesta contine substante care stimuleaza activitatea creierului. Benefic la orice varsta, orezul are proprietati benefice pentru problemele specifice fiecarei varste. Spre exemplu, consumul regulat de orez ii ajuta pe adolescenti sa asimileze mai usor vitamina B6, care are un rol important in metabolismul aminoacizilor. In cazul persoanelor care se confrunta cu criza de la 40 de ani, orezul este eficient in tratarea disfunctiilor sexuale, favorizand fluxul sanguin catre zona genitala. Iar dupa varsta de 60 de ani, orezul protejeaza inima si creierul, crescsnd speranta de viata. Acum sunt indicate in special „ceaiurile” de orez cu mere şi cu lamaie. Orezul contine vitamina B9 (acid folic), esentiala in producerea globulelor rosii.

Orezul contine aminoacizi, care sunt importanti pentru sanatatea organismului uman. Este un aliment ideal pentru conturarea si tonifierea tuturor muschilor corpului. Orezul nu contine sare, asa ca devine unul dintre cele mai bune alimente de consum atunci cand vorbim despre scaderea presiunii sanguine. Studiile de specialitate arata ca excesul de sare este asociat cu aparitia anumitor boli ale inimii, asa ca orezul are mai degraba un rol de reglare a presiunii sangeluiOrezul este un ajutor digestiv natural si anti-inflamator. Acesta este un ajutor al problemelor gastrointestinale, iar continutul sau proteic este important pentru o stare buna a sanatatii corpului uman. Mai mult decat atat, bogat in mangan, acesta ajuta la stimularea sistemului imunitar, fiind un aliment de exceptie.
Orezul integral nu este la fel de mult procesat, prin urmare are continutul nutritional ridicat, orezul alb in schimb este procesat iar taratele care raman in urma procesarii sunt inlaturate si deci prin urmare are mai putina valoarea nutritiva. 
Nu contine sodiu si nici grasimi nocive pentru organism. Consumat alaturi de fructe, legume sau seminte constituie un aliment de baza in orice dieta echilibrata. Si pentru ca nu contine sodiu poate fi consumat cu succes de catre acele persoane care sufera de hipertensiuneOrezul etse un aliment minune in prevenirea cancerului. Orezul integral asa cum este orezul brun este bogat in fibre insolubile, care ii ofera organismului protectie impotriva multor tipuri de cancer. Multi oameni de stiinta sunt de parere ca fibrele insolubile sunt vitale in protectia organismului de celulele canceroase. Persoanele care sufera de diabet ar trebuie sa opteze pentru orez brun si asta pentru ca are indexul glicemic mic. Doar cateva cesti cu orez brun iti asigura 100% din doza zilnica de mangan, care ajuta in producerea de energie din carbohidrati si proteine. Orezul brun este extrem de benefic pentru buna functionare si in producerea de hormoni sexuali.  Ca si diuretic natural orezul reduce simptomele sindromului premenstrual.

 

 

Sursa:  https://www.medicalnewstoday.com/articles/318699.php

Niciun comentariu

Nu ratați!