Uleiul de palmier – un subiect controversat

0

Uleiul de palmier este un tip de ulei vegetal comestibil, derivat din fructul de palmier. In intreaga lume, consumul acestuia este in crestere. Cu toate acestea, este un ulei extrem de controversat.
Uleiul de palmier este prezent in aproape 30% dintre produsele procesate industrial: dulciuri, cereale, pasta tartinabila, inghetata, lapte praf, chipsuri, cartofi prajiti dar si in sapunuri si produse cosmetice.
Pe de o parte s-a raportat ca ofera beneficii pentru sanatate, iar pe cealalta parte poate prezenta riscuri.
Uleiul de palmier este un ulei vegetal relativ ieftin comparativ cu alte uleiuri si poate fi produs tot timpul anului. Concurentul sau direct, soia, are o productivitate de 0,8 tone/hectar (la fel ca si floarea soarelui sau rapita. Productivitatea uleiului de palmier este de 9 tone la hectar.
Acest ulei este obtinut prin zdrobirea partii carnoase care inconjoara samburele (un ciorchin de palmier poate avea intre 1000 si 3000 de fructe ce sunt formate din samburi si o parte carnoasa).
Uleiul de palmier este concentrat in acizi grasi saturati care, atunci cand sunt consumati in exces, au efecte daunatoare asupra arterelor si creierului. Acizii grasi saturati din uleiul de palmier sunt cei care au cel mai mare impact asupra nivelului de colesterol sanguin.

Toata lumea a auzit ca grasimile vegetale sunt utile pentru organismul uman. Dar aceasta declaratie poate fi atribuita numai la uleiuri compuse din grasimile nesaturate. In plus, uleiul vegetal contine pana la 75% de acid linoleic, care practic lipseste in uleiul de palmier.
Problema nu este produsul in sine, ci cantitatea consumata. De exemplu, un baton de ciocolata, o tartina cu Nutella (Nutella contine in proportie de 20% ulei de palmier) sau o punga cu chipsuri nu sunt atat de periculoase pentru sanatate, daca sunt consumate din cand in cand si daca fac parte dintr-o alimentatie echilibrata. Adevarata problema este dezechilibrul global al alimentatiei.

 

 

Sursa: http://www.healthline.com/nutrition/palm-oil

ulei de palmier

Niciun comentariu

Nu ratați!