Ulei de avocado sau ulei de masline? Care este mai sanatos?

0

Uleiul de avocado și uleiul de măsline sunt promovate pentru beneficiile lor pentru sănătate.
Ambele conțin grăsimi sănătoase pentru inimă și s-a demonstrat că reduc inflamația și protejează împotriva bolilor de inimă.
Cu toate acestea, vă puteți întreba cum diferă aceste uleiuri și dacă unul este o alegere mai sănătoasă.
Acest articol compară ulei de avocado și ulei de măsline, astfel încât să puteți decide pe care să îl utilizați.
Ce este uleiul de avocado?
Uleiul de avocado este presat din fructul arborelui de avocado ( Persea americana) , care conține aproximativ 60% ulei.
Deși este originar din America Centrală, avocado este acum produs în multe locuri din lume, inclusiv în Noua Zeelandă, Statele Unite și Africa de Sud.
Puteți achiziționa ulei de avocado rafinat sau nerafinat. Versiunea nerafinată este presată la rece, păstrându-și culoarea și aroma naturală.
Dimpotrivă, uleiul rafinat de avocado este extras folosind căldură și uneori solvenți chimici. De obicei, uleiul rafinat este decolorat și dezodorizat, rezultând un produs mai puțin aromat.
Uleiul de avocado este versatil și are atât utilizări culinare, cât și de îngrijire a pielii.
Nenumărate studii au legat uleiul de avocado de beneficii puternice pentru sănătate , inclusiv niveluri reduse de colesterol LDL (rău) și trigliceride.
Ce este uleiul de măsline?
Uleiul de măsline se face din măsline presate.
Sunt disponibile multe soiuri, inclusiv ulei de măsline pur, extravirgin sau virgin.
Uleiul de măsline virgin și extravirgin este extras prin presare la rece. Uleiul de măsline etichetat „ulei de măsline” sau „pur” conține un amestec de ulei presat la rece și ulei rafinat care a fost extras prin substanțe chimice sau căldură.
Este ușor să încorporezi ulei de măsline în dieta ta, deoarece este adesea folosit ca ulei de gătit și pentru diverse sosuri.
La fel ca uleiul de avocado, uleiul de măsline a fost mult timp promovat pentru beneficiile sale potențiale pentru sănătate, inclusiv un risc redus de anumite tipuri de cancer și niveluri îmbunătățite de colesterol și zahăr din sânge.
Comparație nutrițională
Profilurile nutriționale ale uleiului de avocado și ale uleiului de măsline sunt similare.
Mai jos sunt comparați nutrienții din 1 lingură (15 ml) de ulei de avocado și ulei de măsline extravirgin:
Ulei de avocado:
Calorii 120
Grasimi 14 grame
Grăsimi saturate 2 grame
Grasimi monoinsaturate 10 grame
Grăsimi polinesaturate 2 grame
Vitamina E 23% din doza zilnică (DZ)
Ulei de măsline extra virgin:
Calorii 120
Grasimi 14 grame
Grăsimi saturate 2 grame
Grasimi monoinsaturate 10 grame
Grăsimi polinesaturate 1,5 grame
Vitamina E 33% din doza zilnică (DZ)
După cum puteți vedea, uleiul de avocado și uleiul de măsline oferă același număr de calorii pe porție.
Profilurile lor de acizi grași sunt, de asemenea, similare. Uleiul de avocado și uleiul de măsline conțin cantități egale de grăsimi saturate și, în timp ce uleiul de avocado este puțin mai mare în grăsimile polinesaturate, diferența este nesemnificativă.
Atât uleiul de avocado, cât și uleiul de măsline sunt alcătuite în principal din acid oleic, un acid gras monoinsaturat omega-9 .
Studiile au arătat că alimentele bogate în acid oleic vă pot aduce beneficii sănătății. În special, acestea pot contribui la reducerea nivelului inflamației și a tensiunii arteriale.

Compararea beneficiilor
Atât uleiul de măsline, cât și uleiul de avocado oferă numeroase beneficii pentru sănătate.
Conținut de antioxidanți
Antioxidanții sunt substanțe care reduc stresul oxidativ prin combaterea radicalilor liberi din corpul dumneavoastră.
Atât uleiul de avocado, cât și uleiul de măsline conțin acești compuși puternici, în special vitamina E.
Acestea fiind spuse, uleiul de măsline poate conține puțin mai multă vitamină E decât uleiul de avocado, întrucât un studiu a arătat că 1 lingură (15 ml) de ulei de avocado conține aproximativ 23% din DZ de vitamina E, în timp ce uleiul de măsline oferă 33% din DZ.
În plus, uleiul de avocado și uleiul de măsline sunt deosebit de bogate în luteină , un antioxidant care este benefic în special pentru sănătatea pielii și a ochilor.
Studiile au arătat că concentrația ridicată a acestui antioxidant în avocado și ulei de măsline vă poate ajuta să vă protejați pielea de razele UV dăunătoare și de lumina vizibilă.
Sănătatea pielii
Uleiul de avocado și uleiul de măsline vă avantajează pielea, în mare parte datorită profilului lor de acizi grași și conținutului de vitamina E și luteină.
Studiile au arătat că aplicarea uleiului de avocado poate ajuta la calmarea pielii uscate, crăpate sau deteriorate.
În plus, poate ajuta la tratamentul psoriazisului. Un mic studiu a constatat că aplicarea unei creme topice care conține ulei de avocado și vitamina B12 ameliorează simptomele psoriazisului.
Studiile la animale au observat, de asemenea, că uleiul de avocado poate ajuta la vindecarea rănilor prin creșterea producției de colagen și scăderea inflamației.
În mod similar, uleiul de măsline a fost folosit mult timp în produsele cosmetice și de îngrijire a pielii.
Numeroase studii au constatat efectele benefice ale uleiului de măsline asupra sănătății pielii, inclusiv prevenirea infecțiilor și ajutarea la vindecarea arsurilor, tăieturilor și rănilor sub presiune.
Punct de ardere
Punctul de ardere al unui ulei este temperatura la care începe să se degradeze și să elibereze radicali liberi nocivi.
Uleiul de avocado are un punct de ardere mai mare decât uleiul de măsline, ceea ce înseamnă că nu arde și fumega la fel de repede.
De exemplu, punctul de ardere al uleiului de avocado este mai mare de 250 ° C, în timp ce uleiul de măsline are punctul de ardere la 191 ° C.
Prin urmare, ar putea fi mai bine să folosiți ulei de avocado pentru tehnicile de gătit care necesită temperaturi ridicate, cum ar fi sotarea, grătarul, coacerea și prajirea.
Absorbția nutrienților
Nivelurile ridicate de grăsimi monoinsaturate atât în ​​avocado, cât și în uleiul de măsline vă pot ajuta corpul să absoarbă substanțe nutritive importante.
Acest lucru este valabil mai ales pentru carotenoizi, un tip de antioxidant găsit în multe fructe și legume colorate. Acestea sunt solubile în grăsimi, ceea ce înseamnă că corpul tău le absoarbe cel mai bine atunci când este consumat împreună cu alimente bogate în grăsimi.
Interesant, un studiu a constatat că consumul unei salate îmbrăcate cu ulei de avocado a crescut semnificativ absorbția carotenoizilor din legume.
În mod similar, un studiu a constatat că adăugarea de ulei de măsline la un pahar de suc de roșii a crescut absorbția carotenoidului licopen prezent in roșii.

Niciun comentariu

Nu ratați!