Natura Vindecătoare

Beneficiile uleiului de masline sunt de neegalat, iar cercetarile releva din ce in ce mai multe. Iata cateva dintre ele.

Istoria uleiului de masline incepe cu mii de ani in urma, atunci cand au fost descoperiti primii maslini. Inca din preistorie, atat maslinul, cat si uleiul obtinut din fructele sale au fost o sursa inepuizabila de fascinatie si uimire iar multe legende le atribuie o origine divina. In Egipt, maslinul era considerat arborele sacru si era protejat de Ra, zeul suprem al Soarelui, ramurele sale fiind puse pe mormintele imparatilor.
Beneficiile uleiului de masline sunt de neegalat, iar cercetarile releva din ce in ce mai multe. De fapt, abia incepem sa intelegem nenumaratele moduri prin care acesta ne poate imbunatati sanatatea. Uleiul de masline este piatra de temelie a dietei mediteraneene, un suport nutritional esential pentru cele mai lungi culturi ale lumii.
Uleiul de masline scade nivelul colesterolului LDL si al trigliceridelor. In acelasi timp acesta nu modifica nivelurile HDL (si poate chiar sa le ridice), care joaca un rol de protectie si stimuleaza eliminarea lipoproteinelor cu densitate scazuta.
Fitontrientul din uleiul de masline, oleocantalul, mimeaza efectul ibuprofenului in reducrea inflamatiei, ceea ce poate reduce riscul de aparitie a cancerului de san si recurenta acestuia.
In mod traditional, o dieta cu un continut scazut de grasimi a fost prescrisa pentru a preveni diverse boli cum ar fi bolile de inima si diabetul. In timp ce studiile au aratat ca dietele bogate in grasimi pot creste riscul anumitori boli precum diabetul zaharat si cancerul, se pare ca de vina este mai degraba tipul de grasime decat cantitatea acesteia. Acum stim ca o dieta bogata in grasimi monosaturate, cum ar fi cele gasite in ulei de masline, nuci si seminte, protejeaza de multe din aceste boli cronice.
Un studiu publicat in revista stiintifica „Diabetes Care” arata ca o dieta in stil mediteranean, bogata in ulei de masline, reduce riscul de diabet de tip II cu aproape 50% in comparatie cu o dieta cu un continut scazut de grasimi. Diabetul zaharat de tip II este cea mai frecventa forma de diabet zaharat care poate fi prevenita.
Persoanele in varsta care consuma zilnic ulei de masline ar putea fi capabile sa se protejeze de accidentul vasculat cerebral, potrivit unui nou studiu din Franta publicat in editia online a Neurologiei.
Cercetatorii au adunat informatii din dosarele medicale a peste 7500 de persoane cu varsta peste 65 de ani din trei orase diferite. Niciunul din participanti nu a prezentat accident vascular cerebral. Apoi au clasificat persoanele in trei grupe pe baza consumului de ulei de masline. Dupa 5 ani au existat 148 de atacuri. Rezultatele au aratat ca utilizatorii „intensivi” de ulei de masline, au avut un risc de accident vascular cerebral cu 41% mai mic decat cei care nu folosesc deloc ulei de masline. Aceste rezultate au fost observate chiar si dupa ce au fost luate in considerare greutatea, dieta, activitatea si alti factori de risc.

O dieta bogata in ulei de masline poate de fapt sa incetineasca imbatranirea inimii. Este cunoscut faptul ca pe masura ce imbatranim, inima trece de asemenea printr-un proces obisnuit de imbatranire. Arterele ar putea sa nu functioneze asa cum au facut-o si acest lucru poate duce la o serie de probleme de sanatate. Cu toate acestea, intr-un studiu recent, cercetatorii spanioli au descoperit ca o dieta bogata in ulei de masline sau alte grasimi monosaturate poate imbunatati functia arteriala a persoanelor in varsta.
Osteoporoza este o boala caracterizata printr-o scadere a masei osoase, care, la randul sau, determina fragilitatea arhitecturii tesutului osos. Acest lucru poate screste apoi eventualele fracturi. S-a observat ca extrasul de ulei de masline afecteaza pozitiv grosimea oaselor. Uleiul de masline nu va fi singura solutie in lupra continua impotriva osteoporozei postmenopauzale, indiferent daca oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca este un candidat foarte promitator pentru tratamentele viitoare ale bolii.
Este deja cunoscut ca acest ulei confera o multitudine de beneficii pentru sanatate. Dar ce zici de beneficiile emotionale? Potrivit cercetatorilor spanioli, o dieta bogata in ulei de masline poate ajuta la prevenirea bolilor mintale. Acestia au descoperit ca un consum mai mare este asociat cu un risc mai mic de depresie. Constatarile au sugerat ca bolile cardiovasculare si depresia pot impartasi unele mecanisme comule legate de dieta cuiva.
Cel mai periculos tip de cancer de piele poate fi incetinit de consumul uleiului de masline, bogat in antioxidanti. Doar trei din 100.000 de locuitori ai tarilor mediteraneene dezvolta aceasta forma de cancer. Utilizarea de protectie solara ramane cea mai buna modalitate de a preveni arsurile solare si de a proteja pielea de efectele nocive ale razelor solare.
Numeroase studii au aratat ca oleocantalul din uleiul de masline extra virgin are potentialul de a reduce riscul de boala Alzheimer si declinul cognitiv care vine odata cu imbatranirea.

 

 

 

Sursa: https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-benefits
https://www.feelolio.ro/istoria-uleiului-de-masline.html

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *