10 alimente „sănătoase” de care ar trebui sa te ferești

0

Alimentele nesănătoase joacă un rol primordial pentru multe persoane care iau în greutate și dezvoltă afecțiuni cronice de sănătate, mai mult ca niciodată.
Surprinzător, oamenii consideră o parte din aceste alimente ca fiind sănătoase. Asta si datorita promovării lor în acest fel prin reclame sau chiar de către anumiți nutritionisti ce au de profitat făcând acest lucru.
Prezentam în acest articol 10 „alimente sănătoase” care sunt in realitate mâncăruri „junk” deghizate.
1. Alimente procesate „cu conținut scăzut de grăsimi” și „fără grăsimi”
„Războiul” cu grăsimile saturate ar putea fi considerat una dintre cele mai greșite decizii din istoria nutriției.
S-a bazat pe dovezi slabe, care au fost acum complet demontate.
Când a început această discuție, producătorii de alimente procesate s-au alaturat rapid acestui trend și au început să scoată grăsimea din alimente.
Dar există o problemă uriașă. Mâncarea nu are un gust bun atunci când grăsimea a fost eliminată. De aceea au adăugat mult zahăr pentru a compensa.
Grăsimea saturată este inofensivă, dar zahărul adăugat este incredibil de nociv atunci când este consumat în exces.
Cuvintele „conținut scăzut de grăsimi” sau „fără grăsime” de pe ambalaj înseamnă de obicei că este un produs extrem de prelucrat, încărcat cu zahăr.
2. Cele mai multe sosuri pentru salate
Legumele sunt incredibil de sănătoase.
Problema este că, de cele mai multe ori, nu au gust foarte bun pe cont propriu.
De aceea, mulți oameni folosesc sosuri pentru a adăuga aromă salatelor lor, transformând aceste mâncăruri blânde în unele delicioase.
Dar multe pansamente pentru salate sunt de fapt încărcate cu ingrediente nesănătoase precum zahăr, uleiuri vegetale și grăsimi trans , împreună cu diverse substanțe chimice artificiale.
Deși legumele sunt bune pentru tine, consumul acestora cu un pansament bogat în ingrediente dăunătoare neagă orice beneficiu pentru sănătate pe care îl obții din salată.
Verificați lista ingredientelor înainte de a utiliza un pansament pentru salate sau faceți-vă singuri folosind ingrediente sănătoase.
3. Sucuri de fructe … care sunt practic zahăr lichid
Mulți oameni cred că sucurile de fructe sunt sănătoase.
Trebuie să fie pentru că provin din fructe, nu?
Dar majoritatea sucurilor de fructe pe care le găsești în magazine nu sunt chiar sucuri de fructe.
Uneori, nu au fructe reale în ele, doar substanțe chimice care au gustul fructelor. Ceea ce bei este practic apă cu zahăr cu aroma de fructe.
Acestea fiind spuse, chiar dacă bei suc de fructe de calitate 100%, încă nu este cea mai bună alegere.
Sucul de fructe este ca fructele, cu excepția tuturor lucrurilor bune (precum fibra ) scoase. Principalul lucru rămas din fructul propriu-zis este zahărul.
Sucul de fructe conține de fapt o cantitate similară de zahăr ca o băutură îndulcită cu zahăr.
4. Grâu integral „sănătos pentru inimă”
Majoritatea produselor „grâu integral” nu sunt făcute cu adevărat din grâu integral.
Cerealele au fost măcinate în făină foarte fină, ceea ce le determină să crească glicemia la fel de repede ca omologii lor rafinați.
De fapt, pâinea integrală de grâu poate avea un indice glicemic similar cu pâinea albă.
Dar chiar și grâul integral adevărat poate fi o idee proastă, deoarece grâul modern este nesănătos în comparație cu grâul pe care îl mâncau bunicii noștri.
În jurul anului 1960, oamenii de știință au modificat genele din grâu pentru a crește randamentul. Grâul modern este mai puțin hrănitor și are unele proprietăți care îl fac mult mai rău pentru persoanele cu intoleranță la gluten.
Există, de asemenea, studii care arată că grâul modern poate provoca inflamații și creșterea nivelului de colesterol, cel puțin în comparație cu soiurile mai vechi.
Este posibil ca grâul să fi fost o boabă relativ sănătoasă în trecut, dar lucrurile pe care majoritatea oamenilor le consumă astăzi ar trebui consumate cu precauție.

5. Margarina
Untul a fost etichetat o alegere proastă a alimentelor în trecut datorită conținutului ridicat de grăsimi saturate.
În schimb, diverși experți în domeniul sănătății au început să promoveze margarina.
Atunci, margarina era bogată în grăsimi trans. În aceste zile, are mai puține grăsimi trans decât înainte, dar este încă încărcata cu uleiuri vegetale rafinate.
Nu este surprinzător, Studiul Framingham Heart a arătat că persoanele care înlocuiesc untul cu margarină au, de fapt, mai multe șanse să moară de boli de inimă.
Dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea, încercați să mâncați unt adevărat (de preferință de la vaci hrănite cu iarbă ) și evitați margarina cu grăsimi trans. Margarina fără grăsimi a devenit mai disponibilă în ultimii ani.
Citiți întotdeauna cu atenție informațiile nutriționale și limitați produsele care conțin grăsimi trans.
Recomandarea margarinei cu grasimi trans în locul untului natural poate fi considerată unul dintre cele mai proaste sfaturi nutriționale din istorie.
6. Băuturi sportive
Băuturile pentru sport au fost concepute in special pentru sportivi.
Acestea conțin electroliți (săruri) și zahăr, care pot fi utile sportivilor în multe cazuri.
Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu au nevoie de sare sau zahăr lichid suplimentar în dieta lor.
Deși deseori considerate „mai puțin rele” decât băuturile răcoritoare zaharoase, nu există cu adevărat nicio diferență fundamentală în cele două, cu excepția conținutului de zahăr din băuturile sportive este uneori puțin mai scăzută.
Este important să rămâneți hidratat, în special atunci când faceti sport, dar majoritatea oamenilor nu fac sport asa intens precum sportivi profesioniști și nu au nevoie decât de apa simpla.
7. Alimente cu conținut scăzut de carbohidrați
Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați au fost incredibil de populare de multe decenii.
În ultimii 12 ani, studiile au confirmat că aceste diete sunt un mod eficient de a pierde în greutate și de a îmbunătăți sănătatea.
Cu toate acestea, producătorii de produse alimentare au urmărit această tendință și au adus pe piață diverse produse alimentare „prietenoase” cu conținut scăzut de carbohidrați.
Aceasta include alimente extrem de procesate. Dacă aruncați o privire la lista de ingrediente, vedeți că nu există mâncare reală în ele, doar substanțe chimice și ingrediente extrem de rafinate.
Aceste produse pot fi consumate ocazional fără a compromite adaptarea metabolică care vine cu consumul scăzut de carbohidrați.
Cu toate acestea, nu-ți hrănesc cu adevărat corpul. Chiar dacă sunt carbohidrați mult mai putini, din punct de vedere tehnic, sunt încă nesănătoase.
8. Mâncăruri vegetale
Dietele vegane sunt foarte populare în aceste zile, de multe ori din motive etice și de mediu.
Cu toate acestea, multe persoane promovează diete vegane în scopul îmbunătățirii sănătății.
Există multe produse alimentare vegane procesate pe piață, adesea vândute ca înlocuitori convenabili pentru alimentele non-vegane.
Slănina vegană este un exemplu.
Dar este important să rețineți că acestea sunt, de obicei, produse extrem de procesate, tratate din fabrică, care sunt rele pentru aproape oricine, inclusiv pentru persoanele vegane.
9. Alimente organice procesate
Din păcate, cuvântul „organic” a devenit în multe cazuri un cuvânt cheie de marketing tipic.
Producătorii de produse alimentare au găsit tot felul de moduri de a face aceleași produse, cu excepția ingredientelor care se întâmplă să fie organice.
Acestea includ ingrediente precum zahărul organic de trestie, care este practic 100% identic cu zahărul obișnuit. Este în continuare doar glucoză și fructoză cu puțini sau fără nutrienți.
În multe cazuri, diferența dintre un aliment normal și omologul său organic nu exista defapt.
Alimentele procesate care sunt etichetate organic nu sunt neapărat sănătoase. Verificați întotdeauna eticheta pentru a vedea ce se află în interior.
10. Mâncăruri fără gluten
Conform unui sondaj din 2013 , aproximativ o treime dintre oamenii din Statele Unite încearcă în mod activ să limiteze sau să evite glutenul. Aceasta „moda” a ajuns în ultimii 10 ani și în europa și a luat un avânt notabil în ultimii ani.
Mulți experți consideră că acest lucru este inutil, dar adevărul este că glutenul , în special din grâul modern, poate fi problematic pentru o mulțime de oameni.
Nu este surprinzător, producătorii de produse alimentare au adus pe piață tot felul de alimente fără gluten.
Problema cu aceste alimente este că, de obicei, au aceleași efecte negative asupra corpului tău ca omologii lor care conțin gluten, dacă nu chiar mai rău.
Acestea sunt alimente extrem de procesate, care conțin puțini nutrienți și adesea făcute cu amidon rafinat, care poate duce la creșterea foarte rapida a zahărului din sânge.
Încercați să alegeți alimente care sunt în mod natural fără gluten, cum ar fi plantele și carnea cat mai putin procesata sau deloc, nu alimentele prelucrate fără gluten.

loading...

Niciun comentariu

Nu ratați!