Natura Vindecătoare

Cei mai periculosi si mai frecvent utilizati aditivi alimentari, pe care trebuie sa ii evitati

Aditivi alimentari cancerigeni
E 121 – citrus red 2 (culoarea portocalie);  colorant pentru coaja de citrice;
E 123 – amaranth (culoarea rosie); utilizat in racoritoare, dulciuri;
E 131 – albastru patent; utilizat in dulciuri;
E 210 – acid benzoic; utilizat in conserve, preparate din carne;
E 211 – benzoat de sodiu; utilizat in conserve, preparate din carne;
E 213 – benzoat de calciu; utilizat in conserve, preparate din carne;
E 214 – etil p hidroxibenzoat; utilizat in conserve, preparate din carne;
E 215 – etil p hidroxibenzoat de sodiu; utilizat in conserve, preparate din carne;
E 239 – hexametilen tetramina; utilizat in preparate conservate;
E 951 – aspartam; provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, inghetate pentru gust dulce artificial;
E 1201 – polivinilpirolidona ; provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, inghetate pentru gust dulce artificial;
E 1202 – polivinilpolipirolidona; provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, inghetate pentru gust dulce artificial.

Aditivi alimentari care provoaca boli intestinale si ale ficatului
E 220 – dioxid de sulf; utilizat in conserve, conservant de suprafata pentru citrice;
E 221 – sulfit de sodiu; utilizat in conserve si preparate din carne;
E 222 – sulfit acid de sodiu; utilizat in conserve, bauturi alcoolice;
E 223 – metabisulfit de sodiu; utilizat in conserve, bauturi alcoolice;
E 224 – metabisulfit de potasiu; utilizat in bauturi alcoolice teste de laborator;
E 226 – sulfit de calciu; utilizat in bauturi alcoolice;
E 227 – sulfit acid de calciu; utilizat in bauturi alcoolice;
E 228 – bisulfit de potasiu; utilizat in bauturi alcoolice;
E 231 – ortofenil; utilizat in conservarea citricelor;
E 232 – ortofenil fenolat de sodiu; utilizat in conservarea citricelor;
E 233 – tiabendazol; utilizat in conservarea bananelor;
E 234 – nizina; utilizat in branza topita;
Adiviti alimentari care provoaca tulburari ale ficatului
E 320 – butilhidroxianisol (BHA); utilizat in margarina;
E 321 – butilhidroxitoluen (BHT); utilizat in margarina;
E 338 – acid fosforic; utilizat in branza topita;
E 339 – fosfati; utilizat in dulciuri, conserve;
Aditivi alimentari care provoaca tulburari hepatotoxice
E 281 – propionati; utilizat in branzeturi topite, paine;
E 283 – propionati; utilizat in produse de panificatie;
E 461 – metilceluloza; utilizat in dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, supe, inghetate;
E 463 – hidroxipropil; utilizat in dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, supe, inghetate;
E 466 – carboximetil; utilizat in uleiuri, grasimi, dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, condimente, salate, supe, inghetate;
Aditivi alimentari care provoaca tulburari hepato-biliare
E 250 – nitrit de sodiu; utilizat in mezeluri;
E 251 – nitrit de sodiu; utilizat in mezeluri;
E 252 – nitrat de potasiu; utilizat in mezeluri;
Aditivi alimentari care provoaca tulburari ale tubului digestiv
E 341 – fosfati; utilizat in produse de panificatie;
E 450 – difosfati; utilizat in dulciuri, conserve si produse de panificatie;
Aditivi alimentari care provoaca alergii
E 101 – riboflavina; utilizat in margarina, branzeturi;
E 102 – tartrazina; utilizat in racoritoare, dulciuri, conserve;
E 110 – sunset yellow; utilizat in racoritoare, dulciuri, conserve;
E 122 – azorubina; utilizat in racoritoare, dulciuri;
E 132 – indigotina; utilizat in inghetata, dulciuri, produse de patiserie;
E 155 – brun HT; utilizat in ciocolata, prajituri;
Aditivi alimentari care provoaca eruptii cutanate
E 120 – acidul carminic; utilizat in racoritoare, dulciuri;
Aditivi alimentari care provoaca tumori la glanda tiroida
E 124 – pancean 4R; utilizat in dulciuri;
Aditivi alimentari care provoaca dereglari hormonale
E 127 – eritrozina; utilizat in produse de panificatie;
Aditivi alimentari care provoaca tulburari hepatice
E 200 – acid sorbic; utilizat in conserve, preparate din carne;
Aditivi alimentari care cresc colesterol
E 318 – grupa galat; cresc colesterolul; utilizat in supe concentrate din cereale;
Uniunea Europeana a schimbat folosirea anumitor aditivi alimentari. Un caz foarte cunoscut este cel al E500 (bicarbonatul de sodiu) care este interzis in carnea procesata.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *