Lista aditivilor alimentari si efectele lor asupra sanatatii

0

Initial, alimentele au fost cultivate si mancate direct dintr-un pamant relativ nepoluat. Pe masura ce populatia lumii a crescut, agricultura a prosperat iar specialitatile comerciale s-au dezvoltat. Au fost elaborate tehnici pentru prepararea si conservarea alimentelor, pentru a face fata noilor probleme legate de depozitare. Cu tehnologia avansata, dependenta industriei alimentare moderne de prelucrare a aditivilor continua sa creasca. Este aceasta o evolutie sau sacrificam sanatatea noastra din motive de „avansuri” tehnologice?
De zeci de ani idustria alimentara a creat in mod continuu noi produse chimice pentru a manipula, a conserva si a transforma alimentele noastre. Cu ajutorul chimicalelor, oamenii de stiinta pot imita arome naturale sau culoarea pentru a le face sa para mai „naturale” sau „proaspete”.
Acum exista chiar „alimente” care sunt produse in intregime de substane chimice. Inlocuitorii de zahar sau bomboanele constau aproape in intregime din ingrediente artificiale. O astfel de manipulare a alimentelor poate avea un efect profund asupra echilibrului organismului nostru.
Aceste alimente bogate in aditivi cu efecte imediate va pot modifica nivelul de energie sau concentratia mentala, comportamentul sau raspunsul imun. Iar pe termen lung ar putea creste riscul de cancer, boli cardiovasculare si alte afectiuni degenerative.

Va prezentam 11 aditivi pe care trebuie sa ii evitati si riscurile lor pentru sanatate:
1 – grasimi hidrogenate: boli cardiovasculare, obezitate
2 – coloranti alimentari artificiali: alergii, astm, hiperactivitate, posibil cancerigen
3 – nitriti si nitrati: aceste substante se pot dezvolta in nitrozamine in organism, care pot fi cancerigene
4 – sulfite (dioxid de sulf, metabisulfite, si altele): reactii alergice si astmatice
5 – zahar si indulcitori: obezitate, carii dentare, diabet si hipoglicemie, cresterea trigliceridelor (grasimi in sange) sau candida
6 – indulcitori artificiali (aspartam, acesulfam K și zaharină): probleme comportamentale, hiperactivitate, alergii si posibil cancerigen. Medicii avertizeaza impotriva oricarui indulcitor artificial, mai ales pentru copii si femeile insarcinate.
7 – glutamat monosodic: reactii alergice si comportamentale frecvente, inclusiv dureri de cap, ameteli, dureri in piept, depresie si schimbari de dispozitie
8 – conservanti: reactii alergice, hiperactivitate, posibil cancerigen, unele fiind toxice pentru sistemul nervos si pentru ficat
9 – arome artificiale: reactii alergice sau comportamentale
10 – faina rafinata: calorii cu un continut scazut de nutrienti, carbohidrati, modificari ale productiei de insulina
11 – grasimi artificiale: diaree si tulburari digestive
Ceara aplicata pe produsele alimentare (cum ar fi merele) poate contine pesticide, spray-uri fungicide foarte daunatoare sanatatii.
Sfatul nostru este sa cititi cu atentie lista ingredientelor si sa evitati pe cat posibil aceste alimente toxice si sa incercati sa cumparati fructele si legumele romanesti.

 

Sursa: https://www.healthychild.com/food-additives-and-human-health/

Niciun comentariu

Nu ratați!