Amidonul din porumb – este dăunător pentru sănătate? Efectele acestuia asupra organismului

0

Amidonul de porumb este un ingredient popular folosit pentru îngroșarea supelor, tocanelor, sosurilor și deserturilor.
Poate fi, de asemenea, utilizat într-o varietate de alte rețete și ajută la menținerea împreună a umpluturilor de plăcintă pe bază de fructe, înmoaie anumite produse de patiserie.
Cu toate acestea, în ciuda versatilității acestei substanțe comune de bucătărie, mulți oameni se întreabă dacă este sau nu benefic pentru organismul nostru.
Acest articol analizează faptele nutriționale și efectele amidonului de porumb asupra sănătății pentru a determina dacă ar trebui să îl includeți în dieta dumneavoastră sau sa va feriți de el.
Nutrienți
Amidonul de porumb este bogat în calorii și carbohidrați, dar îi lipsesc substanțe nutritive importante precum proteine, fibre , vitamine și minerale.
O ceașcă (128 grame) de amidon de porumb conține următorii nutrienți:
Calorii: 488
Proteine: 0,5 grame
Carbohidrați: 117 grame
Fibra: 1 gram
Cupru: 7% din doza zilnică (DZ)
Seleniu: 7% din DZ
Fier: 3% din DZ
Mangan: 3% din DZ
Rețineți că cantitatea este mult mai mare decât ceea ce consumă majoritatea oamenilor într-o singură porție.
De exemplu, dacă utilizați amidon de porumb pentru a îngroșa ciorbele și sosurile, puteți folosi doar 1-2 linguri (8-16 grame) de amidon de porumb la un moment dat, ceea ce este puțin probabil să contribuie la nutrienți semnificativi în dieta dvs., în afară de calorii și glucide.
Dezavantaje
Amidonul de porumb poate fi asociat cu mai multe efecte secundare negative.
Poate crește nivelul zahărului din sânge
Amidonul de porumb este bogat în carbohidrați și are un indice glicemic ridicat , care este o măsură a cât de mult vă afectează un anumit aliment nivelul zahărului din sânge.
De asemenea, are un conținut scăzut de fibre, un nutrient important care încetinește absorbția zahărului în sânge.
Din acest motiv, amidonul de porumb este digerat foarte repede în corpul dumneavoastră, ceea ce poate duce la creșteri ale nivelului zahărului din sânge.
Prin urmare, amidonul de porumb poate să nu fie un plus excelent în dieta dumneavoastră dacă aveți diabet de tip 2 sau sperați să vă gestionați mai bine nivelul de zahăr din sânge.

Poate dăuna sănătății inimii
Amidonul de porumb este considerat un carbohidrat rafinat , ceea ce înseamnă că a suferit o prelucrare extinsă și a fost eliminat de nutrienții săi.
Studiile arată că consumul regulat de alimente bogate în carbohidrați rafinați, cum ar fi amidonul de porumb, poate afecta negativ sănătatea inimii.
Conform unei analize, dietele bogate în carbohidrați rafinați și alimente cu un indice glicemic ridicat pot fi corelate cu un risc mai mare de boli coronariene, obezitate, diabet de tip 2 și hipertensiune arterială.
Un alt studiu efectuat pe 2941 de persoane a constatat că urmarea unei diete cu un indice glicemic ridicat a fost asociată cu niveluri crescute de trigliceride și insulină, împreună cu niveluri mai scăzute de colesterol HDL (bun) – toate acestea fiind factori de risc pentru bolile de inimă.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la efectele specifice ale amidonului de porumb asupra sănătății inimii.
Nu conține substanțe nutritive esențiale
În afară de calorii și carbohidrați, amidonul de porumb aduce puțin la masă în ceea ce privește nutriția.
Deși cantități mari din acesta furnizează cantități mici de micronutrienți, cum ar fi cuprul și seleniul, majoritatea oamenilor folosesc doar 1-2 linguri (8-16 grame) la un moment dat.
Prin urmare, este important să asociați amidonul de porumb cu o varietate de alte alimente bogate în nutrienți ca parte a unei diete echilibrate pentru a vă asigura că vă satisfaceți nevoile nutriționale.
Recomandări
Deși amidonul de porumb poate fi asociat cu mai multe dezavantaje, poate fi savurat în cantități mici ca parte a unei diete sănătoase, bine rotunjite.
Dacă aveți diabet sau urmați o dietă săracă în carbohidrați , vă recomandăm să vă luați în considerare moderarea aportului de amidon de porumb.
În mod ideal, rămâneți la 1-2 linguri (8-16 grame) la un moment dat și luați în considerare posibilitatea de a înlocui amidonul din porumb cu alternative, cum ar fi arorut, făina de grâu, amidonul de cartofi și tapioca, ori de câte ori este posibil.
În plus, deși amidonul de porumb pur este natural fără gluten, asigurați-vă că selectați soiuri certificate fără gluten pentru a evita contaminarea încrucișată dacă aveți boală celiacă sau o sensibilitate la gluten.

Niciun comentariu

Nu ratați!