Bicarbonatul de sodiu – 15 beneficii si utilizari

0

Bicarbonat de sodiu este utilizat pe scară largă în coacere.
Acest lucru se datorează faptului că are proprietăți de dospit, ceea ce înseamnă că provoacă creșterea aluatului producând dioxid de carbon.
În afară de gătit, bicarbonatul de sodiu are o varietate de utilizări suplimentare în gospodărie și beneficii pentru sănătate.
Iată 15 beneficii și utilizări ale bicarbonatului de sodiu:
1. Tratează arsurile la stomac
Arsura la stomac este cunoscută și sub denumirea de reflux acid. Este o senzație dureroasă, arzătoare, care apare în zona superioară a stomacului și care se poate răspândi pana la gât.
Este cauzat de refluxul acid din stomac și de pe esofag, tubul care leagă stomacul de gură.
Câteva cauze comune ale refluxului sunt supraalimentarea, stresul și consumul de alimente grase sau picante.
Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la tratarea arsurilor la stomac prin neutralizarea acidului stomacal. Se dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă rece și se bea amestecul încet.
Există dezavantaje ale acestui tratament de care ar trebui să fiți conștienți:
Există unele dezbateri cu privire la faptul că toată lumea cu simptome de arsuri la stomac are de fapt acid la stomac.
Bicarbonatul de sodiu este foarte bogat în sodiu cu 629 mg la 1/2 linguriță.
Utilizarea continuă poate duce la alcaloză metabolică și probleme cardiace.
2.Apa de gura
Apa de gură este un plus excelent la o bună rutină de igienă orală. Ajunge la colțurile gurii și la crăpăturile dinților, gingiilor și limbii, care pot fi omise în timpul periatului.
Multe persoane folosesc bicarbonat de sodiu ca înlocuitor pentru apa de gură. Unele studii au arătat că vă poate ajuta să vă îmbunătățiți respirația și chiar să furnizați proprietăți antibacteriene și antimicrobiene.
Cu toate acestea, un studiu a descoperit că o apă de gură cu bicarbonat de sodiu nu a scăzut semnificativ nivelul bacteriilor orale, deși a dus la un pH salivar crescut, care este important pentru inhibarea creșterii bacteriene.
Rețeta pentru apa de gură cu bicarbonat de sodiu este simplă. Adăugați 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu la o jumătate de pahar de apă caldă și apoi clatiti ca de obicei.
3. Albește dinții
Bicarbonatul de sodiu este un remediu popular de casă pentru albirea dinților .
Multe studii au descoperit că pasta de dinți care conține bicarbonat de sodiu este mai bună pentru albirea dinților și îndepărtarea plăcii decât pasta de dinți fără bicarbonat.
Acest lucru este posibil deoarece bicarbonatul de sodiu are proprietăți abrazive ușoare care îl lasă să rupă legăturile de molecule care colorează dinții. De asemenea, are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene care pot ajuta la combaterea bacteriilor dăunătoare.
4. Deodorant
Surprinzător, transpirația umană este inodoră.
Transpirația câștigă un miros numai după ce este descompusă de bacteriile din axile tale. Aceste bacterii vă transformă transpirația în deșeuri acide care dau transpirației mirosul său.
Bicarbonatul de sodiu poate elimina mirosul de transpirație, făcând mirosurile mai puțin acide. Încercați să puneți bicarbonat de sodiu pe axile dvs. și puteți observa o diferență.
5. Poate îmbunătăți performanța exercițiilor fizice
Bicarbonatul de sodiu este un supliment popular printre sportivi.
Unele studii arată că bicarbonatul de sodiu vă poate ajuta să funcționați la performante de vârf pentru mai mult timp, mai ales în timpul exercițiilor anaerobe sau al antrenamentului și al sprintului de înaltă intensitate.
În timpul exercițiilor de înaltă intensitate, celulele musculare încep să producă acid lactic, care este responsabil pentru senzația de arsură pe care o obțineți în timpul exercițiului fizic. Acidul lactic scade, de asemenea, pH-ul din interiorul celulelor dvs., ceea ce vă poate face mușchii sa obosească.
Bicarbonatul de sodiu are un pH ridicat, care poate ajuta la întârzierea oboselii, permițându-vă să exersați la performanta de vârf mai mult timp.
De exemplu, un studiu a descoperit că persoanele care au luat bicarbonat de sodiu au făcut efort fizic în medie cu 4,5 minute mai mult decât persoanele care nu au luat bicarbonat.
Un studiu recomandă administrarea a 300 mg de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă cu 1-2 ore înainte de a face efort.
Un alt studiu a adăugat că luarea acestuia cu 3 ore înainte de exercițiu are ca rezultat mai puțin disconfort gastrointestinal.
6. Alinați mâncărimea pielii și arsurile solare
O baie de bicarbonat de sodiu este recomandată adesea pentru a calma mâncărimea pielii. Aceste băi sunt un remediu frecvent utilizat pentru mâncărime cauzata de mușcăturile de insecte și înțepăturile de albine.
În plus, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la calmarea mâncărimii din arsurile solare. Unii oameni susțin că poate fi mai eficient atunci când este combinat cu alte ingrediente precum amidonul de porumb și făina de ovăz.
Pentru a face o baie cu bicarbonat de sodiu, adăugați 1-2 căni de bicarbonat de sodiu la o baie călduță. Asigurați-vă că zona afectată este bine înmuiată.
Pentru zone mai specifice, puteți crea o pastă cu bicarbonat de sodiu și un pic de apă. Aplicați un strat gros de pastă pe zona afectată.

7. Poate încetini evoluția bolii renale cronice
Persoanele cu boală renală cronică își pierd lent funcția rinichilor.
Rinichii sunt incredibil de importanți deoarece ajută la eliminarea excesului de deșeuri și apă din sânge. În același timp, ei ajută la echilibrarea mineralelor importante precum potasiu, sodiu și calciu.
Un studiu care a inclus 134 de adulți cu boala renala cronica a descoperit că cei care iau suplimente cu bicarbonat de sodiu au o probabilitate mai mică de 36% de a experimenta o evoluție rapidă a bolii decât persoanele care nu au luat suplimentele.
Asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a ingera bicarbonat de sodiu.
8. Poate îmbunătăți anumite tratamente pentru cancer
Cancerul este a doua principală cauză de deces la nivel mondial.
De multe ori este tratat cu chimioterapie, care funcționează prin încetinirea sau oprirea creșterii celulelor canceroase. În mod normal, celulele canceroase cresc și se înmulțesc într-un ritm rapid.
Unele cercetări arată că bicarbonatul de sodiu ar putea ajuta medicamentele pentru chimioterapie să funcționeze mai eficient. Bicarbonatul de sodiu poate face mediul pentru tumorile mai puțin acid, ceea ce aduce un beneficiu pentru tratamentele de chimioterapie.
Cu toate acestea, dovezile sunt limitate la indicații preliminare din studiile pe animale și celulare, astfel încât este nevoie de mai multe cercetări umane.
9. Neutralizează mirosurile frigiderului
Ți-ai deschis vreodată frigiderul și ai găsit un miros surprinzător de neplăcut?
Este posibil ca unele alimente din frigiderul dvs. sa fi stat acolo mai mult decât trebuia și au început să se strice. Acest miros neplăcut poate persista mult timp după golirea frigiderului și curățarea completă a acestuia.
Din fericire, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la împrospătarea unui frigider mirositor prin neutralizarea mirosurilor rele. Acesta interacționează cu particulele de miros pentru a le elimina, mai degrabă decât să-și mascheze mirosul.
Umpleți o ceașcă cu bicarbonat de sodiu și puneți-o în spatele frigiderului pentru a neutraliza mirosurile rele.
10. Odorizant
Nu toate odorizantele comerciale elimină mirosurile proaste. În schimb, unii eliberează pur și simplu molecule de parfum care maschează mirosurile rele.
În plus, mai puțin de 10% dintre agenții de parfumare vă spun ce conțin. Acest lucru poate fi problematic dacă sunteți sensibil la substanțele chimice care pot fi întâlnite la parfumurile comerciale.
Bicarbonatul de sodiu este o alternativă excelentă și sigură la agenții de parfumare comerciali. Interacționează cu particulele de miros și le neutralizează, în loc să le mascheze.
Veți avea nevoie de:
-un borcan mic
-1/3 cană bicarbonat de sodiu
-10-15 picături din uleiurile tale esențiale preferate
-o bucată de pânză sau hârtie
-sfoară sau panglică
Adăugați în borcan bicarbonatul de sodiu și uleiurile esențiale. Acoperiți-l cu cârpa sau hârtie, apoi fixați-l în loc cu sfoara. Când parfumul începe să se estompeze, agita bine borcanul.
11. Albește rufele
Bicarbonatul de sodiu este o modalitate ieftină de a vă albi și curăța rufele.
Bicarbonatul de sodiu este un alcalin – o sare solubilă – care poate ajuta la îndepărtarea murdăriei și a petelor. Când este dizolvat în apă, un alcalin, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, poate interacționa cu acizii din pete și poate ajuta la îndepărtarea acestora.
Adăugați 1/2 cană de bicarbonat de sodiu în cantitatea dvs. de detergent de rufe. De asemenea, ajută la înmuierea apei, ceea ce înseamnă că poate aveți nevoie de mai puțin detergent decât de obicei.
12. Bun pentru curățarea bucătăriei
Versatilitatea bicarbonatului de sodiu il face un detergent pentru bucătărie excelent. Nu numai că poate îndepărta petele dure, ci și elimina mirosurile neplăcute.
Pentru a utiliza bicarbonat de sodiu în bucătărie, faceți o pastă amestecând bicarbonatul de sodiu cu o cantitate mică de apă. Aplicați pasta pe suprafața dorită cu un burete sau o cârpă și frecați bine.
Iată câteva lucruri găsite în bucătărie pe care le puteți curăța cu bicarbonat de sodiu:
-cuptoare
-căni de cafea pătate
-marmura patata
-pete de grăsime
-gresie
-scurgerile înfundate
-argintărie
-cuptoare cu microunde
13. Elimină mirosul de gunoi
Sacii de gunoi au adesea un miros putrid, deoarece conțin o varietate de produse de deșeuri în descompunere. Din păcate, acest miros se poate răspândi în bucătăria și în alte zone ale casei tale.
Din fericire, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la eliminarea mirosurilor de gunoi. Aceste mirosuri sunt adesea acide, astfel încât bicarbonatul de sodiu poate interacționa cu moleculele de miros și le neutralizează.
De fapt, oamenii de știință au descoperit că răspândirea bicarbonatului de sodiu în fundul coșurilor de gunoi poate ajuta la neutralizarea mirosului de gunoi cu 70%.
14. Îndepărtați petele de covor încăpățânate
O combinație de bicarbonat de sodiu și oțet poate îndepărta cele mai încăpățânate pete de covor.
Când se amestecă bicarbonat de sodiu și oțet, se creează un compus numit acid carbonic, care este un ingredient obișnuit în produsele de curățare. Această reacție creează o mulțime de bule, care pot ajuta la descompunerea petelor dure.
Iată cum puteți elimina petele de covor încăpățânate doar cu bicarbonat de sodiu și oțet:
Acoperiți pata de covor cu un strat subțire de bicarbonat de sodiu.
Umpleți o sticlă de pulverizare goală cu un amestec de oțet și apă de 1 la 1 și pulverizați-o peste zona pătată.
Așteptați până la 1 oră sau până când suprafața se usucă.
Spălați bicarbonatul de sodiu cu o perie și indepartati reziduul.
Pata ar trebui sa fie acum îndepărtată complet. Dacă au rămas pe covor câteva reziduuri de bicarbonat de sodiu, ștergeți-l cu un prosop umed.
15. Detergent multifuncțional pentru baie
Ca și bucătăriile, băile pot fi dificil de curățat. Au o varietate de suprafețe care sunt frecvent utilizate și, prin urmare, trebuie curățate des.
În timp ce există o varietate de produse de curățat pentru baie comerciale, multe persoane preferă o opțiune de curățare mai naturală și mai rentabilă. Bicarbonatul de sodiu vine la îndemână, deoarece albește și dezinfectează multe suprafețe ale băii.
Iată câteva suprafețe pe care le puteți curăța cu bicarbonat de sodiu:
-gresie
-toalete
-dușuri
-căzi de baie
-chiuvete baie
Faceți o pastă folosind bicarbonat de sodiu și un pic de apă. Folosind un burete sau o cârpă, frecați bine amestecul pe suprafața pe care doriți să o curățați.
Ștergeți suprafața 15-20 minute mai târziu cu o cârpă umedă.

loading...

Niciun comentariu

Nu ratați!