Ce este dieta ayurvedică, ce beneficii are dar si ce dezavantaje

0

Dieta ayurvedică este un model alimentar existent de mii de ani.
Se bazează pe principiile medicinei ayurvedice și se concentrează pe echilibrarea diferitelor tipuri de energie din corpul vostru, despre care se spune că îmbunătățește sănătatea.
Spre deosebire de multe alte diete, dieta ayurvedică oferă recomandări personalizate cu privire la ce alimente să consumați și să le evitați în funcție de tipul de corp.
Este, de asemenea, populara, deoarece nu numai că se spune că promovează o sănătate mai bună pentru corpul tău, ci și pentru mintea ta.
Acest articol trece în revistă tot ce trebuie să știți despre dieta ayurvedică, inclusiv beneficiile, dezavantajele și alimentele de mâncat și de evitat.
Ce este dieta ayurvedică?
Ayurveda este o formă de medicină holistică axată pe promovarea echilibrului dintre corp și minte.
Potrivit Ayurveda, cinci elemente alcătuiesc universul – vayu (aer), jala (apă), akash (spațiu), teja (foc) și prithvi (pământ).
Se crede că aceste elemente formează trei doshas diferite, care sunt definite ca tipuri de energie care circulă în corpul dumneavoastră. Fiecare dosha este responsabil pentru funcții fiziologice specifice.
De exemplu, pitta dosha controlează foamea, setea și temperatura corpului. Între timp, vata dosha menține echilibrul și mișcarea electroliților , în timp ce dosha kapha promovează funcția articulației.
Dieta ayurvedică este o componentă a ayurvedei și se practică de mii de ani. Se bazează pe determinarea dosha dominantă și pe consumul de alimente specifice pentru a promova echilibrul între toate cele trei dosha.
Cum functioneazã?
Dieta ayurvedică este un tip de plan alimentar care stabilește linii directoare pentru când, cum și ce ar trebui să mănânci în funcție de dosha sau tipul de corp.
Iată câteva dintre caracteristicile principale pentru fiecare dosha pentru a vă ajuta să determinați tipul care se potrivește cel mai bine:
Pitta (foc + apă). Inteligent, harnic și decisiv. Acest dosha are, în general, o structură fizică medie, temperament scurt și poate suferi de afecțiuni precum indigestie, boli de inimă sau hipertensiune arterială.
Vata (aer + spațiu). Creativ, energic și plin de viață. Persoanele cu acest dosha sunt, de obicei, subțiri, cu un cadru ușor și se pot lupta cu probleme digestive, oboseală sau anxietate atunci când sunt dezechilibrate.
Kapha (pământ + apă). În mod natural calm, întemeiat și loial. Cei cu kapha dosha au adesea un cadru mai robust și pot avea probleme cu creșterea în greutate, astm, depresie sau diabet.
Conform acestei diete, dosha dvs. determină ce alimente ar trebui să consumați pentru a promova echilibrul interior.
De exemplu, pitta dosha se concentrează pe răcirea, energizarea alimentelor și limitează condimentele, nucile și semințele.
Între timp, vata dosha favorizează alimentele calde, umede și împământate, restricționând în același timp fructele uscate , ierburile amare și legumele crude.
În cele din urmă, kapha dosha limitează alimentele grele, cum ar fi nucile, semințele și uleiurile, în favoarea fructelor, legumelor și leguminoaselor.
Carnea roșie, îndulcitorii artificiali și ingredientele procesate sunt limitate pentru toate cele trei doshas. În schimb, dieta ayurvedică încurajează consumul de alimente întregi sănătoase.
Beneficii
Iată câteva dintre beneficiile potențiale ale dietei ayurvedice.
Încurajează alimentele întregi
Deși dieta ayurvedică are îndrumări specifice pentru fiecare dosha, dieta în ansamblu încurajează consumul de alimente întregi precum fructe, legume, cereale și leguminoase.
Acest lucru vă poate ajuta foarte mult sănătatea, deoarece aceste alimente sunt bogate în mulți nutrienți esențiali.
Dieta minimizează și alimentele procesate, cărora le lipsește adesea fibrele, vitaminele și mineralele importante.
Studiile arată că consumul de cantități mai mari de alimente procesate poate fi asociat cu un risc mai mare de boli de inimă, cancer și chiar deces.
Astfel, dieta ayurvedică poate ajuta la protejarea împotriva bolilor cronice și la o sănătate mai bună. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii.
Ar putea favoriza pierderea în greutate
Având în vedere că dieta ayurvedică pune accentul pe alimentele integrale bogate în nutrienți, ar putea spori pierderea în greutate.
În timp ce sunt disponibile cercetări limitate cu privire la dieta ayurvedică și la scăderea în greutate, unele studii au constatat că aceasta poate fi eficientă în acest sens.
De exemplu, un studiu efectuat pe 200 de persoane cu pitta sau kapha doshas a arătat că urmarea dietei ayurvedice timp de trei luni a dus la pierderea semnificativă în greutate. Se presupune că acești oameni tind să fie mai grei decât cei cu vata doshas.
Un alt mic studiu a constatat că, în urma unui program de modificare a stilului de viață bazat pe Ayurveda, care a inclus modificări dietetice și cursuri de yoga, a rezultat o pierdere medie în greutate de 13 kilograme pe parcursul a 9 luni.
Acestea fiind spuse, sunt necesare studii mari și de înaltă calitate pentru a evalua eficacitatea dietei ayurvedice pentru pierderea în greutate a populației generale.
Promovează atenția
Pe lângă ce alimente consumați, atenția este o altă parte importantă a dietei ayurvedice.
Mindfulness este o practică care implică o atenție deosebită la modul în care te simți în prezent.
În special, alimentația atentă pune accentul pe minimizarea distragerilor în timpul meselor pentru a se concentra asupra gustului, texturii și mirosului alimentelor.
Potrivit unui mic studiu realizat la 10 persoane, practicarea unei alimentații conștiente a redus greutatea corporală, depresia, stresul și consumul excesiv.
Alimentația conștientă poate îmbunătăți, de asemenea, autocontrolul și poate promova o relație sănătoasă cu alimentele.
Dezavantaje
Deși există mai multe beneficii asociate cu dieta ayurvedică, există dezavantaje de luat în considerare.
Iată câteva dintre dezavantajele potențiale ale dietei ayurvedice.
Poate fi confuz
Una dintre problemele majore ale dietei ayurvedice este că poate fi confuză și dificil de urmat.
Nu numai că există liste de alimente specifice pentru fiecare dosha, ci și multe reguli suplimentare de urmat.
De exemplu, recomandările cu privire la alimentele pe care ar trebui să le consumați și să evitați schimbarea pe tot parcursul anului în funcție de sezon.
Există, de asemenea, sugestii pentru când, cât de des și cât de mult ar trebui să mănânci, ceea ce poate fi o provocare – mai ales pentru cei care abia încep să ia dieta.
Se poate simți excesiv de restrictiv
În dieta ayurvedică, există liste extinse de alimente pe care vi se recomandă să le consumați sau pe care să le evitați în funcție de dosha dumneavoastră.
Acest lucru poate însemna tăierea alimentelor sănătoase, integrale sau a întregilor grupuri de alimente despre care se crede că agravează dashas specifice.
Alte ingrediente, cum ar fi carnea roșie sau alimentele procesate, sunt, de asemenea, lăsate deoparte, ceea ce poate necesita modificări semnificative ale dietei actuale.
Acest lucru se poate simți prea restrictiv și mai puțin flexibil decât alte planuri de masă și poate face dificilă respectarea dietei pe termen lung.

Adesea subiectiv
O altă problemă cu dieta ayurvedică este că este subiectivă.
Dieta se concentrează pe determinarea dosha dominantă, care se bazează pe un set de trăsături fizice și mentale.
Deși există o mulțime de linii directoare și teste online disponibile pentru a ajuta la ușurarea procesului, stabilirea dosha dvs. nu este infailibilă.
Deoarece recomandările pentru dietă sunt adaptate fiecărui dosha, alegerea dosha incorecte ar putea avea un impact negativ asupra rezultatelor dumneavoastră.
Mai mult, nici o dovadă nu susține în prezent conceptul de doshas sau afirmația că trăsăturile dvs. de personalitate determină ce alimente ar trebui să consumați și să le evitați.
Prin urmare, nu este clar cât de benefică este dieta, chiar dacă vă determinați corect dosha.
Alimente de mâncat
În Ayurveda, alimentele sunt clasificate în funcție de calitățile lor fizice și de modul în care se spune că vă afectează corpul. Acest lucru ajută la determinarea ingredientelor care funcționează cel mai bine pentru diferite doshas.
Mai jos sunt câteva dintre alimentele pe care ar trebui să le consumați in functie de dosha dumneavoastră specifică.
Pitta
Proteine: carne de pasăre în cantități mici, albușuri de ou, tofu
Produse lactate: lapte, ghee , unt
Fructe: fructe dulci, complet coapte, cum ar fi portocale, pere, ananas, banane, pepeni și mango
Legume: legume dulci și amare, inclusiv varză, conopidă, țelină, castraveți, dovlecei, verdeață cu frunze, cartofi dulci, morcovi, dovlecei și varză de Bruxelles
Leguminoase: naut, linte, fasole mung, fasole lima, fasole neagră, fasole
Boabe: orz, ovăz , orez basmati, grâu
Nuci și semințe: cantități mici de semințe de dovleac, semințe de in, semințe de floarea soarelui, nucă de cocos
Ierburi și condimente: cantități mici de piper negru, chimen, scorțișoară, coriandru, mărar, turmeric
Vata
Proteine: cantități mici de carne de pasăre, fructe de mare, tofu
Produse lactate: lapte, unt, iaurt, brânză, ghee
Fructe: fructe complet coapte, dulci și grele, cum ar fi banane, afine , căpșuni, grapefruit, mango, piersici și prune
Legume: legume fierte, inclusiv sfeclă, cartofi dulci, ceapă, ridichi, napi, morcovi și fasole verde
Leguminoase: naut, linte, fasole mung
Boabe: ovăz gătit, orez gătit
Nuci și semințe: oricare, inclusiv migdale , nuci, fistic, semințe de chia, semințe de in și semințe de floarea-soarelui
Ierburi și condimente: cardamom, ghimbir, chimen, busuioc, cuișoare, oregano, cimbru, piper negru
Kapha
Proteine: păsări de curte în cantități mici, fructe de mare, albușuri de ou
Produse lactate: lapte degresat, lapte de capră, lapte de soia
Fructe: mere, afine, pere, rodii, cireșe și fructe uscate, cum ar fi stafide, smochine și prune uscate
Legume: sparanghel, verdeață cu frunze, ceapă, cartofi, ciuperci, ridichi
Leguminoase: orice, inclusiv fasole neagră, naut , linte
Boabe: ovăz, secară, hrișcă, orz, porumb, mei
Nuci și semințe: cantități mici de semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, semințe de in
Ierburi și condimente: orice, inclusiv chimen, piper negru, turmeric, ghimbir, scorțișoară , busuioc, oregano și cimbru
Alimente de evitat
Iată câteva dintre alimentele pe care ar trebui să le limitați sau să le evitați in funcție de dosha dumneavoastră.
Pitta
Proteine: carne roșie, fructe de mare, gălbenușuri
Produse lactate: smântână, brânză, lapte
Fructe: fructe acre sau necoapte, cum ar fi struguri, caise, papaya, grapefruit și vișine
Legume: ardei iute, sfeclă, roșii, ceapă, vinete
Boabe: orez brun, mei, porumb, secară
Nuci și semințe: migdale, caju, arahide, nuci de pin, fistic, nuci , semințe de susan
Ierburi și condimente: orice condimente care nu sunt incluse în lista de mai sus
Vata
Proteine: carne roșie
Fructe: fructe uscate, necoapte sau ușoare, cum ar fi stafide, afine, rodii și pere
Legume: orice legume crude, precum și broccoli fierte, varză, conopidă, ciuperci, cartofi și roșii
Leguminoase: fasole
Boabe: hrișcă, orz, secară, grâu, porumb, quinoa, mei
Ierburi și condimente: ierburi amare sau astringente precum pătrunjelul, cimbru și semințe de coriandru
Kapha
Proteine: carne roșie, creveți , gălbenușuri
Fructe: banane, nuci de cocos, mango, smochine proaspete
Legume: cartofi dulci, roșii, dovlecei, castraveți
Leguminoase: soia, fasole
Boabe: orez, grâu, cereale fierte
Nuci și semințe: caju, nuci, nuci de pin, nuci de Brazilia, semințe de susan, nuci

Niciun comentariu

Nu ratați!