Ce este, mai exact, colagenul? Si la ce este bun

0

Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism.
Are roluri importante, inclusiv asigurarea structurii pielii tale și ajutarea prevenirii formării cheagurilor de sânge.
În ultimii ani, a câștigat popularitate ca supliment nutritiv și ingredient în șampoane și loțiuni corporale.
Ce este colagenul?
Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul tău, reprezentând aproximativ o treime din compoziția sa de proteine.
Este unul dintre blocurile majore din oase, piele, mușchi, tendoane și ligamente. Colagenul se găsește și în multe alte părți ale corpului, inclusiv vase de sânge, cornee și dinți.
Vă puteți gândi la el ca la „lipici” care ține toate aceste lucruri împreună. De fapt, cuvântul provine din cuvântul grecesc „kólla”, care înseamnă lipici.
Ce face în corpul tău?
Există cel puțin 16 tipuri de colagen. Cele patru tipuri principale sunt de tip I, II, III și IV.
Iată o privire mai atentă asupra celor patru tipuri principale de colagen și rolul lor în corp:
Tipul I: Acest tip reprezintă 90% din colagenul corpului tău și este format din fibre împachetate dens. Oferă structură pielii, oaselor, tendoanelor, cartilajului fibros, țesutului conjunctiv și dinților.
Tipul II: Acest tip este fabricat din fibre mai ambalate și se găsește în cartilajul elastic, care amortizează îmbinările.
Tipul III: Acest tip acceptă structura mușchilor, organelor și arterelor.
Tipul IV: Acest tip ajută la filtrare și se găsește în straturile pielii tale.
Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău produce colagen de calitate inferioară și mai putin.
Unul dintre semnele vizibile ale acestuia este în pielea ta, care devine mai puțin fermă și suplă. De asemenea, cartilajul slăbește odată cu vârsta.
Nutrienți care cresc producția de colagen
Tot colagenul începe ca procollagen.
Corpul tău produce procollagen prin combinarea a doi aminoacizi: glicină și prolină. Acest proces folosește vitamina C.
Este posibil să vă ajutați organismul să producă această proteină importantă asigurându-vă că veți primi o mulțime de nutrienți:
-Vitamina C: cantități mari se găsesc în citrice, ardei gras și căpșuni.
-Prolină: cantități mari se găsesc în albusuri, germeni de grâu, produse lactate, varză, sparanghel și ciuperci.
-Glicină: cantități mari se găsesc în pielea de porc, pielea de pui și gelatină, dar glicina se găsește și în diferite alimente care conțin proteine.
-Cupru: cantități mari se găsesc în organele de animale, semințele de susan, pudra de cacao, caju și linte.
În plus, corpul tău are nevoie de proteine ​​de înaltă calitate, care conțin aminoacizi necesari pentru a face noi proteine. Carnea , carnea de pasare, fructele de mare, lactatele, leguminoasele și tofu sunt surse excelente de aminoacizi.
Lucruri care afectează colagenul
Poate este și mai important să eviți următoarele comportamente care distrug colagenul:
-Zahar și carbohidrați rafinați: zahărul interferează cu capacitatea colagenului de a se repara. Minimizați-vă consumul de zahăr adăugat și carbohidrați rafinați.
-Prea mult soare: radiațiile ultraviolete pot reduce producția de colagen. Evitați expunerea excesivă la soare.
-Fumatul: Fumatul reduce producția de colagen. Acest lucru poate afecta vindecarea rănilor și poate duce la riduri.
-Unele afecțiuni autoimune, cum ar fi lupusul, pot afecta de asemenea colagenul.

Surse alimentare
Colagenul se găsește în țesuturile conective ale alimentelor de origine animală. De exemplu, se găsește în cantități mari în pielea de pui și porc.
O sursă deosebit de bogată este bulionul de oase , care se face prin fierberea oaselor puiului și a altor animale.
Gelatina este practic colagenul gătit, deci este foarte mare în aminoacizii necesari pentru a-l produce.
Dar există dezbateri dacă consumul de alimente bogate în colagen crește de fapt nivelurile din corpul tău.
Atunci când mănânci proteine, acestea sunt descompuse în aminoacizi și apoi reasamblate, astfel încât colagenul pe care îl mănânci nu se traduce direct în niveluri mai ridicate in corp.
Beneficiile suplimentelor de colagen
Două tipuri de suplimente câștigă popularitate: colagen hidrolizat (hidrolizat de colagen) și gelatină. Gelatina este creată atunci când este gătit colagenul.
Acestea au descompus proteina mare în peptide mai mici, care sunt mai ușor absorbite în organism.
Nu există multe studii privind suplimentele de colagen, dar cele care există promit avantaje în următoarele domenii:
Masa musculară: Un studiu din 2019 la bărbați activi recreativ a arătat că o combinație de suplimente peptidice de colagen și antrenament de forță a crescut masa musculară și forța mai mult decât un placebo.
Artrita: Un studiu realizat in anul 2017 a analizat efectele administrării de suplimente de colagen șoarecilor cu osteoartrită posttraumatică (PTOA). Rezultatele au indicat că suplimentarea poate juca un rol protector în dezvoltarea și evoluția bolii.
Elasticitatea pielii: Femeile care au luat un supliment au arătat îmbunătățiri ale aspectului și elasticității pielii într-un studiu din 2019. De asemenea, colagenul este utilizat în tratamente topice pentru a îmbunătăți aspectul pielii prin minimizarea liniilor și a ridurilor.
Unii practicanți de medicină alternativă pledează, de asemenea, pentru utilizarea suplimentelor de colagen pentru a trata sindromul intestinului permeabil.
Siguranță și efecte secundare
Până în prezent, există informații fiabile limitate disponibile privind siguranța și eficacitatea suplimentelor de colagen.
Efectele secundare potențiale ale suplimentelor de gelatină includ un gust neplăcut persistent și senzații de greutate și arsuri la stomac.
De asemenea, dacă sunteți alergic la sursa suplimentului, puteți avea o reacție alergică.
Cum se folosește
Peptida de colagen vine într-o pulbere care poate fi încorporată cu ușurință în alimente.
Forma peptidică nu se transforma in gel, așa că o puteți amesteca în smoothie-uri, supe sau produse coapte fără a afecta textura.
Puteți utiliza gelatină pentru a face jeleu sau gumele de casă.
Atunci când aveți în vedere suplimentele, ar trebui să căutați o sursă de înaltă calitate. Colagenul marin, produs din pielea de pește, este de asemenea disponibil.
Alte utilizări
Colagenul are multe utilizări, de la alimente si medicamente până la fabricație.
Timp de mii de ani, colagenul a fost folosit pentru a crea lipici. Astăzi, este încă folosit pentru a crea corzi pentru instrumente muzicale.
În alimente, colagenul este încălzit pentru a crea gelatină și folosit pentru a face carcase pentru cârnați. În domeniul medical, este utilizat ca umplutură în chirurgia plastică și ca pansament pentru arsuri severe.

Niciun comentariu

Nu ratați!