Cum trebuie spalate fructele si legumele: ghid complet

0

Fructele și legumele proaspete sunt un mod sănătos de a încorpora vitamine, minerale, fibre și antioxidanți în dieta dumneavoastră.
Înainte de a mânca fructe și legume proaspete, este recomandat să le clătiți bine cu apă pentru a îndepărta reziduurile nedorite de pe suprafețele lor.
Cu toate acestea, având în vedere pandemia COVID-19, au circulat multe zvonuri care încurajează modalități mai abrazive de a spăla produsele proaspete înainte de a le mânca, și multi oameni se întreabă dacă este suficienta doar apa.
Acest articol trece în revistă cele mai bune practici pentru spălarea diverselor fructe și legume proaspete înainte de a le mânca, precum și metodele care nu sunt recomandate.
De ce ar trebui să spălați produse proaspete
Pandemie globală sau nu, spălarea corectă a fructelor și legumelor proaspete este un obicei bun de practicat pentru a minimiza ingestia de reziduuri și germeni potențial dăunători.
Produsele proaspete sunt gestionate de numeroși oameni înainte de a fi achiziționate de la magazinul alimentar sau de pe piața fermierilor. Cel mai bine este să presupunem că nu orice mână care a atins produsele proaspete a fost curată.
Cu toți oamenii care se aglomerează constant în aceste medii, este, de asemenea, sigur să presupunem că o mare parte din produsele proaspete pe care le-ați achiziționat au fost atinse de particule provenite dintr-un stranut, tusit, etc.
Spălarea adecvată a fructelor și legumelor proaspete înainte de a le mânca poate reduce semnificativ reziduurile care pot fi lăsate pe parcursul călătoriei lor pana în bucătărie.
Cele mai bune metode de curățare
În timp ce clătirea produselor proaspete cu apă a fost multă vreme metoda tradițională de curățare a fructelor și legumelor înainte de consum, actuala pandemie a facut ca mulți oameni sa se întreabe dacă este suficient pentru curățarea lor.
Unii au susținut folosirea săpunului, oțetului , sucului de lămâie sau chiar a unor produse de curățare comerciale, cum ar fi înălbitorul, ca măsură suplimentară.
Cu toate acestea, experții în sănătate și siguranță alimentară, inclusiv Food and Drug Administration (FDA) și Centrul pentru controlul bolilor (CDC), îndeamnă ferm consumatorii să nu ia aceste sfaturi în considerare și să rămână la apă simplă pentru spălarea fructelor și legumelor.
Utilizarea unor astfel de substanțe poate reprezenta pericole suplimentare pentru sănătate și sunt inutile pentru a elimina reziduurile cele mai nocive din produse. Ingerarea substanțelor chimice de curățare comerciale, cum ar fi înălbitorul, poate fi letală și nu ar trebui niciodată utilizat pentru curățarea alimentelor.
Mai mult, substanțele precum sucul de lămâie, oțetul și produsele de spălare nu s-au dovedit a fi mai eficiente la curățarea produselor decât apa simplă – și pot chiar să lase depozite nocive suplimentare pe alimente.
În timp ce unele cercetări au sugerat că utilizarea apei neutre electrolizate sau o baie cu sodă de copt poate fi și mai eficientă pentru eliminarea anumitor substanțe, consensul continuă să fie că apa rece de la robinet este suficientă în majoritatea cazurilor.

Cum se spală fructele și legumele cu apă
Spălarea fructelor și legumelor proaspete în apă rece înainte de a le mânca este o practică bună atunci când vine vorba de igiena sănătății și siguranța alimentelor.
Rețineți că produsele proaspete nu trebuie spălate cu mult timp înainte de a fi consumate, multi oameni le spală înainte de a le depozita în frigider, fructiera, etc. Spălarea fructelor și legumelor înainte de a le păstra poate crea un mediu în care creșterea bacteriilor este mai probabilă. Cel mai bine este sa spălați fructele și legumele imediat înainte de a le manca.
Înainte de a începe să spălați produse proaspete, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun. Asigurați-vă că toate ustensilele, chiuvetele și suprafețele pe care le utilizați pentru a vă pregăti produsele sunt de asemenea curățate complet.
Începeți prin a tăia zonele învinețite sau vizibil putrede de pe produsele proaspete. Dacă manipulați un fruct sau o legumă care va fi decojită, cum ar fi o portocală, spălați-o înainte de a o decoji pentru a împiedica orice bacterie de suprafață să intre în interior.
Metodele generale de spălare a produselor sunt următoarele:
Produse ferme. Fructele cu coaja mai ferma, cum ar fi mere, lămâi și pere, dar și legume rădăcinoase precum cartofii, morcovii și napii, pot beneficia de un periaj cu o perie moale pentru a elimina mai bine reziduurile din porii lor.
Spanacul, salata, prazul și legumele crucifere precum varza de Bruxelles și bok choy ar trebui să-și elimine stratul cel mai exterior, apoi să fie scufundate într-un bol cu ​​apă rece, amestecate, scurse și clătite cu apă dulce.
Produse delicate. Boabele, ciupercile și alte tipuri de produse care sunt mai susceptibile să se desprindă pot fi curățate cu un flux constant de apă și o fricțiune blândă folosind degetele pentru a îndepărta reziduurile.
După ce ați clătit bine produsele, uscați-le folosind o hârtie curată sau un prosop de cârpă. Produse mai fragile pot fi așezate pe șervețel și rulate pentru a le usca fără a le deteriora.
Înainte de a-ți consuma fructele și legumele, urmează pașii simpli de mai sus pentru a reduce cantitatea de germeni și substanțe care pot fi pe ele.

loading...

Niciun comentariu

Nu ratați!