Atentie la fructele si legumele tratate chimic! Iata cat de daunatoare pot fi!

0

O dieta sanatoasa incepe cu o multime de fructe si legume, dar unele dintre preferatele familiei tale pot contine cantitati uimitoare de pesticide daunatoare. Un raport al Uniunii Europene arata ca aproape jumatate din fructele, legumele si cerealele produse in tarile membre sunt contaminate cu pesticide.
Fermierii neecologi aplica pesticide sintetice pe culturi pentru a ucide buruienile si insectele, iar toxicitatea nu se opreste acolo. Pe masura ce cresc, plantele absorb pesticidele iar rezidurile raman pe cojile fructelor si legumelor pana ajung in bucatarie, chiar si dupa ce le spalati.
In editia din 2016 a Ghidului cumparatorului EWG dezvaluie cele mai recente ccercetari privind nivelurile pesticidelor din fructe si legume. Desi domeniul complet al alimentarii nu este inca cunoscut, cercetarile confirma faptul ca expunerea la pesticide ne poate dauna in moduri grave. Producatorii traditionali folosesc pesticide sintetice care ne pot deteriora creierul si sistemul nervos, sistemul imunitar, ne pot perturba hormonii si pot contribui la cancer.
Cei care sunt expusi, prin munca lor, cum ar fi lucratorii agricoli si alte persoane care manipuleaza pesticide si erbicide, se confrunta cu cel mai mare risc. De exemplu, leucemia si cancerele sistemului limfatic sunt mai frecvente printre lucratorii care de multi ani au aplicat fenoxicerbicide in mediul agricol. Ratele cancerului pulmonar sunt ridicate in randul aplicatorilor de pesticide, in timp ce ratele de cancer la ficat si leucemia sunt ridicate in randul lucratorilor agricoli.
Pesticidele impreuna cu dioxinele pot actiona ca perturbatori endocrini, infectand actiunea hormonala si functiile corpului. Acest lucru ii fac posibili factori de risc pentru cancerele de prostata si de san.
In dezvoltarea copiilor, expunerea la pesticide contribuie la problemele neurologice, care afecteaza invatarea, memoria si atentia.
Copiii consuma mai multa hrana decat adultii in raport cu dimensiunea lor si sunt mai putin capabili sa proceseze produsele chimice care intra in corpurile lor mici. Ambii factori ii fac deosebit de vulnerabili la efectele periculoase ale acestor substante chimice.
Autoritatea Nationala Sanitar Veteriana pentru Siguranta Alimentelor din Romania a relatat un top ale acestor alimente tratate:

1. Capsuni!!!
2 Mere!!

3. Nectarine!
4. Piersici
5. Telina
6. Struguri
7. Cirese
8. Spanac
9. Ardei gras
10. Rosii
11. Rosii cherry
12. Castraveti

Topul celor mai sigure fructe si legume:
1 Avocado
2. Porumb dulce
3. Ananas
4. Varza
5. Mazare
6. Ceapa
7. Sparanghel
8. Mango
9. Papaya
10. Kiwi
11. Vinete
12. Pepene galben
13. Grepfruit

 

 

Surse: http://www.healthychild.org/five-essential-facts-about-pesticides-on-fruits-and-vegetables/
www.csid.ro
https://vegetarian-nutrition.info/pesticides-risks/

Niciun comentariu

Nu ratați!