Efectele poluarii asupra sanatatii

1

La nivel global, decesele cauzate de poluare le depasesc ca numar pe cele provocate de malarie si HIV / SIDA la un loc, noteaza theguardian.com.
Este de la sine inteles  ca distrugerea naturii inseamna distrugerea omenirii, efectele poluarii asupra mediului afectandu-ne in mod direct prin aer, apa si alimentatie – necesitati fara de care nu putem sa traim si pe care, cumva, ne obligam sa le consumam poluate. Din pacate, nu multi realizeaza ca mare parte din problemele de sanatate actuale sunt repercusiuni ale poluarii si, nu de putine ori, simptomelor le atribuie alte cauze.
Pericolele de poluare ale aerului sunt reale si abundente. Acum doi ani, un studiu publicat in The Lancet Neurology a sustinut ca poluarea aerului a fost unul dintre principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral la nivel mondial.
Steffen Petersen, profesor de medicina cardiovasculara la Universitatea Queen Mary din Londra, a condus un nou studiu care sugereaza ca poluarea, chiar si la un nivel mai scazut, poate provoca modificari ale inimii, similare cu cele observate la insuficienta cardiaca.
Dr. Aung si colegii sai au examinat date privind peste 3900 de persoane sanatoase inscrise in studiul Biobank din Marea Britanie. Participantii au oferit voluntar informatii despre sanatatea lor, zona rezidentiala si stilul de viata si au permis cercetatorilor sa faca masuratori ale dimensiunii, greutatii si functiei inimii lor folosind RMN.
Studiul a relevat o coleratie puternica intre viata de langa un drum aglomerat si, prin urmare expunerea la dioxid de azot si dezvoltarea ventriculelor inimii din dreapta si stanga.
Cercetatorii au notat ca extinderea ventriculelor este adesea observata in stadiile incipiente ale insuficientei cardiace.

Masurand particulele de poluare atmosferica, cercetatorii au descoperit ca ventriculele inimii au crescut cu 1% pentru fiecare microgram de PM2,5 per metru cub si pentru fiecare 10 micrograme pe metru cub de NO2.
Simptomele expunerii la poluare sunt greu de diagnosticat si pot fi adesea confundate cu alte probleme de sanatate. Simptomele cele mai frecvente sunt:
» dureri de cap
» nas infundat
» greata
» varsaturi
» oboseala
» ameteala
» alte probleme respiratorii.
Simptomele depind de factorul de mediu incriminat pentru aparitia bolii. In unele cazuri, expunerea la poluare poate cauza reactii imediate de tip alergic, cum ar fi cea la contactul cu acarienii de praf, gandacii de bucatarie, polenul sau animalele de casa, care declanseaza crize de astm.
Cu toate ca poluarea poate avea si cauze naturale − de exemplu, eruptia unui vulcan, gheizerele sau furtunile de praf −, cauzele artificiale, create de om, sunt cele care predomina si care „murdaresc” mediul inconjurator si, totodata, organismul uman. Industria este primul si principalul factor poluant, iar atmosfera este marea sa victima. In aceasta schema, o sursa industriala extrem de poluanta este ramura producerii materialelor de constructii datorita prelucrarii unor roci naturale. De asemenea, sa nu uitam de defrisarea padurilor si lipsa de atitudine in regenerarea fondului forestier. Pe locul doi si trei vorbim de poluarea casnica si cea produsa de autovehicule. Trebuie sa stim ca nu doar gazele de esapament polueaza, ci orice fum, praf, cenusa ce provine din arderi.
Știați că:
–     In topul celor mai poluate 20 de orase din lume, 13 sunt din India. Primul loc este ocupat de New Delhi, unde nivelul de particule din aer este de 15 ori mai mare fata de cel recomandat de OMS
–     Sase miliarde de kilograme de gunoaie sunt aruncate, anual, in mari si oceane, in timp ce peste un miliard de oameni din lume nu au acces la surse de apa potabila
–     Aerul din Beijing prezinta aceleasi riscuri pentru sanatate pe care le are si fumatul unui pachet de tigari pe zi
–     Cele mai poluate trei orase din Europa sunt Napoli (Italia), Pancevo (Serbia) si Skopje (Macedonia)
–     Economiile dezvoltate, alaturi de India si China, cheltuiesc, anual, aproximativ 3.500 de miliarde de dolari pentru bolile si decesele premature cauzate de poluare, potrivit OECD.
Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322680.php; theguardian.com; http://www.infomediu.eu

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!