Natura Vindecătoare

Beneficiile sucului de portocale asupra sanatatii

Sucul de portocale ofera multe beneficii pentru sanatate, care includ capacitatea de a stimula functia sistemului imunitar, reduce semnele de imbatranire, protejeaza impotriva cancerului, stimuleaza reparatia celulara si metabolismul, detoxifica organismul, imbunatateste tensiunea arteriala, reduce inflamatia si reduce nivelul de colesterol.
Istoria portocalelor dateaza din China, cu peste 4500 de ani in urma.
Sucul de portocale poate fi la fel de benefic ca si consumul intregului fruct, cu conditia sa fie 100% natural si sa nu fie incarcat cu conservanti, aditivi sau zahar.
Beneficiile sucului de portocale sunt atribuite vitaminelor si mineralelor cum ar fi vitamina C, A, tiamina, folat, potasiu, fibre, proteine, cupru, magneziu, flavonoide si hesperidina.
Un singur pahar de suc de portocale contine mai mult de 200% din necesarul de vitamina C. Aceasta vitamina este cunoscuta si sub numele de acid ascorbic si functioneaza ca un antioxidant primar in organism, distrugand radicalii liberi inainte ca acestia sa poate afecta sistemele organismului. Organismul are nevoie de vitamina C pentru a stimula si alte aspecte ale sistemului imunitar. In plus, este una dintre componentele fundamentale ale colagenului, necesar pentru repararea celulelor si pentru a creste tesuturile noi in organism.
Datorita proprietatilor antioxidante ajuta la prevenirea cancerului. Antioxidantii pastreaza ADN-ul celulelor sanatos, reduce cresterea tumorala si omoara celulele canceroase.

Sucul de portocale este bogat si in vitamina A, care actioneaza ca un antioxidant moderat. Ea detoxifica organismul prin cresterea functiei rinichilor. A fost mult timp asociata cu sanatatea ochilor si prevenirea degenerarii maculare. Un singur pahar de suc contine aproximativ 50% din doza zilnica recomandata de vitamina A.
Sucul de portocale contine folat. Folatul este un membru al complexului de vitamina B. Aceasta vitamina este esentiala in crearea ADN-ului si in cresterea celulelor noi. Pastreaza celulele in conditii de siguranta. In plus, joaca un rol in construirea de noi celule rosii din sange, precum si stimularea fluxului de sange catre extremitati. Aceasta sustine metabolismul general si functionarea tuturor sistemelor.
Citricele sunt de obicei considerate agenti antiinflamatori, iar sucul de portocale nu face exceptie. Alimentele bogate in zahar si grasimi pot duce la inflamarea diferitelor parti ale corpului, iar acest lucru, la randul sau, duce la cresterea rezistentei la insulina. Aceasta este una dintre principalele cauze care stau la baza diabetului de tip 2 si aterosclerozei. Studiile au aratat ca sucul de portocale inhiba rezistenta la insulina prin reducerea inflamatiei, protejand astfel inima si garantand protectia cardiovasculara in ansamblu. De asemenea, capacitatea de a reduce sansele de a dezvolta diabet zaharat este un bonus major al acestei proprietati.
Antioxidantul hesperidina influenteaza activitatea si functionarea vaselor mici de sange ducand la o reducere a tensiunii arteriale si a riscului de boli cardiovasculare.
Colesterolul ridicat este una dintre cele mai periculoase cauze ale bolilor cardiovasculare. Sucul de portocale s-a dovedit a reduce prezenta si efectele colesterolului LDL si creste cantitatea de colesterol HDL. Aceasta proprietate reduce sansele de ateroscleroza, infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale.
Atentie! Sucul de portocale, la fel ca sucul celor mai multe fructe citrice, este destul de acid, astfel incat baut in exces poate supara stomacul.

 

 

Sursa: http://www.stylecraze.com/articles/health-benefits-of-orange-juice/#gref; https://www.belmarrahealth.com/10-health-benefits-of-drinking-orange-juice/

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *