Natura Vindecătoare

Zaharul poate avea efecte daunatoare asupra metabolismului si poate contribui la tot felul de boli, fiind cel mai rau ingredient din dieta moderna

Este indicat sa consumam cat mai putin zahar posibil.  Femeile nu ar trebui sa consume mai mult de 100 de calorii pe zi, egale cu 6 lingurite sau 24 de grame, iar barbatii nu mai mult de 150 de calorii pe zi, egale cu 9 lingurite sau 36 de grame.
1 Zaharul adaugat nu contine nutrient esentiali si este daunator dintilor
Ati auzit probabil de un million de ori inainte… dar merita repetat. Zaharul contine o gramada de calorii fara substante nutritive. Din acest motiv, ele sunt numite calorii “goale”. Nu exista proteine, grasimi esentiale, vitamine sau minerale in zagar, doar enrgie pura. Cand este consumat in exces, acesta poate devein o problema majora si poate contribui la deficient nutritive. De asemenea, este foarte daunator pentru dinti, deoarece hraneste bacteriile rele din gura.
2 Zaharul este bogat in fructoza, care va poate supraincarca ficatul
Inainte ca zaharul sa intre in sange din tractul digestive, acesta  este impartit in doua tipuri de zaharuri simple: glucoza si fructoza. Glucoza se gaseste in fiecare celula vie de pe planeta. Daca nu ajunge din alimente, corpul o produce singur. Fructoza este diferita. Corpul nu o produce in nici o cantitate semnificativa si nu exista o nevoie fiziologica pentru aceasta. Fructoza nu poate fi metabolizata decat in ficat. Aceasta nu este o problema daca este consumata in cantitati mici (cum ar fi de la fructe). In acest caz, fructoza va fi transformata in glycogen si este depozitata in ficat. Cu toate acestea, daca ficatul este plin de glycogen (foarte frecvent), mancand o multime de fructoza supraincarcam ficatul, fortandu-l sa transforme fructoza in grasime. Retineti ca toate acestea NU se aplica la fructe.  Exista o variabilitate majora aici. Oamenii care sunt sanatosi si active pot tolera mai mult zahar decat cei care sunt inactive si consuma o dieta bogata in carbohidrati si calorii.
3 Supraincarcarea ficatului cu fructoza poate determina maladia non-alcoolica grasa a ficatului
Atunci cand fructoza se transforma in grasime, este epediata sub forma de particule de cholesterol LDL. Cu toate acestea, nu toata grasimea iese, unele dintre ele se pot depozita in ficat. Acest lucru poate duce la maladia hepatica non-alcoolica, o problema tot mai mare in tarile occidentale, care este puternic asociata cu bolile metabolice. Studiile arata ca persoanele cu ficat gras consuma pana la de 2 – 3 ori mai multa fructoza decat trebuie.
4 Zaharul provoaca rezistenta la insulina, un pas inainte spre sindrom metabolic si diabet
Insulin este un hormone foarte important in organism. Aceasta permite glucozei (zaharului din sange) sa intre in celulele din fluxul sanguine si le spune celulelor sa inceapa arderea glucozei in loc de grasime. Avand prea multa cantitate de glucoza in sange este foarte daunatoare si este una din cauzele conplicatiilor diabetului, cum ar fi orbirea. O caracteristica a disfunctiei metabolice care este cauzata de dieta occidental este ca insulin nu mai functioneaza asa cum ar trebui. Celulele devin rezistente la aceasta. Rezistenta la insulin este un conducator al numeroaselor boli, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare si mai ales diabetul de tip II. Multe studii au aratat ca zaharul este asociat cu rezistenta la insulin, mai ales atunci cand este consumat in cantitati mari.
5 Rezistenta la insulina poate contribui la diabetul de tip II
Atunci cand celulele devin rezistente la efectele insulinei, pancreasul formeaza mai multe celule beta. Acest lucru este crucial, deoarece zaharul crescut din sange poate provoca vatammari grave. In cele din urma, pancreasul nu poate tine pasul cu cererea de a produce suficienta insulin pentru a mentine nivelul de zahar din sange. Nu este surprinzator sa vedem faptul ca persoanele care beau bauturi indulcite cu zahar au un risc de diabet de tip II de pana la 83% mai mare.

6 Zaharul poate cauza cancer
Cancerul este una dintre principalele cauza de deces la nivel mondial si se caracterizeaza prin cresterea necontrolata si multiplicarea celulelor. Insulin este unul dintre hormonii cheie care reglementeaza acest tip de crestere. Din acest motiv, multi oameni de stiinta considera ca, avand in mod constant un nivel crescut al insulinei (o consecinta a consumului de zahar), poate contribui la cancer. In plus, problemele metabolice associate cu consumul de zahar sunt un factor cunoscut al inflamatiei, o alta cauza potential a cancerului. Numeroase studii arata ca persoanele care consuma o cantitate mare de zahar are un risc mai mare de a avea cancer.
7 Datorita efectelor sale asupra hormonilor si creierului, zaharul are efecte unice de promovare a grasimilor
Nu toate caloriile sunt egale, din acest motiv, fiecare aliment are efecte diferite asupra creierului nostru si a hormonilor care controleaza consumul de alimente. Studiile arata ca fructoza nu provoaca satietate la fel de mult ca glucoza.
8 Cauzeaza eliberarea masiva a dopaminei in creier, creand dependent
Problema cu zaharul si cu multe alimente nesanatoase, este ca acestea provoaca eliberarea masiva a dopaminei, mult mai mult decat am fost vreodata expusi la alimentele gasite in natura. Din acest motiv, persoanele care au susceptibilitate la dependent pot devein puternic dependent de zahar si alte alimente nesanatoase.
9  Zaharul este un contribuitor principal al obezitatii la copii si adulti
Modul  in care zaharul afecteaza hormonii si creierul este o reteta pentru dezastrul cu graimi. Acesta duce la scaderea saturarii si poate contribui major la obezitate. Acest lucru se aplica tuturor grupurilor de varsta. Legatura este deosebit de puternica in cazul copiilor, in care fiecare servire zilnica de bauturi indulcite cu zahar este asociata cu un risc ridicat de obezitate de peste 60%.
10 Zaharul ridica colesterolul si cauzeaza boli de inima
Timp de multe decenii, oamenii au acuzat grasimea saturate pentru bolile de cardiace. Dovezile arata ca zaharul, care nu are grasime, poate fi unul dintre principalii factori determinant ai bolilor de inima, datorita efectelor nocive ale fructozei asupra metabolismului. Fructoza ridica numarul trigliceridelor, colesterolului LDL (foarte, foarte rau), fiind un risc major pentru sanatatea inimii.

Sursa: https://www.healthline.com/nutrition/10-disturbing-reasons-why-sugar-is-bad#section12

                              

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *