Top 12 beneficii si utilizari ale uleiului esential de lavanda + contraindicatii

1

Uleiul esential de lavanda este extras din florile plantei de lavanda (Lavandula angustifolia), in principal prin distilarea cu aburi. Florile de lavanda sunt cunoscute pentru parfumul lor calmant si au fost folosite de secole. Denumirea latina a lavandei este Lavare, care inseamna “sa se spele”. Acest lucru se datoreaza faptului ca florile de lavanda si uleiul esential de lavanda au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri de catre romani, persi, greci si egipteni ca si lotiune de spalat si parfum de baie.
Beneficiile dovedite ale uleiului esential de lavanda includ:
Promoveaza vindecarea ranilor
Uleiul esential de lavanda este un remediu excelent pe care il putem folosi pentru vindecarea mai rapida a taieturilor, vanatailor si arsurilor. Potrivit unui studiu din 2016 publicat in revista BMC Complementary and Alternative Medicine, uleiul esential de lavanda sporeste sinteza colagenului si vindeca tesuturile pielii.
Aplicati doar cateva picaturi de ulei esential de lavanda pe zona afectata pentru a creste circulatia sangelui si pentru a accelera vindecarea.
De asemenea, poate fi folosit pentru a calma iritatia pielii si arsurile solare.
Efect neuroprotector
Un studiu publicat in Brain Research (februarie 2014) a aratat ca uleiul de lavanda are potentialul de a imbunatati capacitatea functionala la persoanele afectate de ischemie cerebrala. In timp ce lavanda a fost utilizata in mod traditional in multe aplicatii cosmetice si terapeutice datorita proprietatilor sale medicinale, acest studiu confirma faptul ca uleiul de lavanda are proprietati neuroprotectoare puternice. Mai mult, uleiul ajuta la cresterea capacitatii antioxidante in organism si inhiba stresul oxidativ.
Amelioreaza stresul si anxietatea
Aplicarea catorva picaturi de ulei esential de lavanda pe tample ofera o usurare a migrenelor, durerilor de cap, depresiei, tensiunii nervoase si stresului emotional. Puteti adauga, de asemenea, cateva picaturi de ulei de lavanda in apa de baie pentru a reduce epuizarea nervoasa si nelinistea. Acest lucru se datoreaza faptului ca terpenoizii precum linalool si acetatul de linalil, prezenti in acest ulei esential, au abilitati anxiolitice puternice.
O cercetare realizata in 2018 la Western University of Health Sciences, California, arata ca uleiul esential de lavanda poate fi excelent pentru problemele de anxietate. Studii multiple sugereaza ca administrarea orala a preparatelor de lavanda reduc anxietatea.
Tulburari respiratorii
Uleiul de lavanda este utilizat pe scara larga pentru diferite probleme respiratorii, inclusiv infectia gatului, gripa, tuse, raceala, astm, congestie sinusala, bronsita, tuse convulsiva, laringita si amigdalita. Poate fi introdus intr-un difuzor de de ulei esential pentru aromaterapie sau, alternativ, poate fi aplicat topic pe pielea gatului, pieptului si spatelui. De asemenea, se adauga la numeroase vaporizatoare si inhalatoare care sunt utilizate in mod obisnuit pentru raceala si tuse.
Natura stimulatoare a uleiului esential de lavanda poate sa slabeasca mucusul si sa usureze congestia asociata cu afectiunile respiratorii, accelerand astfel procesul de recuperare si ajutand organismul sa elimine in mod natural mucusul.
Vaporii de ulei esential de lavanda au, de asemenea, calitati antibacteriene care pot lupta impotriva infectiilor tractului respirator.

Promoveaza somnul
Uleiul esential de lavanda induce somnul si este adesea folosit ca si tratament alternativ pentru insomnie. Puneti cateva picaturi de ulei in palme si frecati-l pe perna si pe lenjeria de pat. Va asigura un somn bun si odihnitor.
Proprietati anti-bacteriene
Utilizarea regulata a uleiului esential de lavanda ofera rezistenta la o varietate de boli. Uleiul esential de lavanda are calitati antibacteriene si antivirale care il fac perfect pentru apararea organismului impotriva bolilor rare precum TBC, tifoid si difterie.
Lupta impotriva acneei
Potrivit dermatologilor, uleiul esential de lavanda este unul dintre cele mai benefice uleiuri impotriva acneei, care afecteaza in primul rand tinerii pe masura ce trec prin pubertate. Proprietatile sale antibacteriene si terapeutice au fost verificate de Dr. Gerhard Buchbayer de la Departamentul de Farmacie Clinica si Diagnostica, Universitatea din Viena.
Uleiul esential de lavanda inhiba bacteriile care provoaca infectia initiala a acneei, ajuta la reglarea excretiei excesive a sebumului prin manipulare hormonala si poate reduce semnele cicatricii dupa ce acneea a inceput sa se vindece. Adaugarea unei cantitati mici de ulei esential de lavanda la alte creme sau unguente de piele poate creste mult potentialul de vindecare.
Ingrijirea parului
Uleiul esential de lavanda elimina paduchii si ouale acestora. Mai mult, s-a dovedit ca este capabil sa stopeze caderea parului, in special pentru pacientii care sufera de alopecie, o boala autoimuna in care organismul respinge proprii foliculi de par.
Amelioreaza durerea
Uleiul esential de lavanda este cunoscut ca remediu excelent pentru diferite tipuri de dureri, inclusiv cele cauzate de muscaturi, muschi tensionati, dureri musculare, reumatism, entorse si dureri de spate. Un masaj usor cu ulei de lavanda poate asigura ameliorarea durerii articulare.
Repeland de insecte
Mirosul de ulei esential de lavanda este puternic si respinge multe tipuri de insecte, inclusiv tantarii si moliile.
Aplicati pe pielea expusa cateva picaturi de ulei esential de lavanda pentru a preveni muscaturile tantarilor. In plus, daca se intampla sa fiti muscati, uleiul esential de lavanda are calitati antiinflamatorii care vor reduce iritatia, durerea si mancarimea asociata cu aceste muscaturi.
Imbunatateste circulatia sangelui
Uleiul esential de lavanda este bun pentru imbunatatirea circulatiei sangelui in organism. Cercetatorii de la Departamentul de Stiinte Cardiovasculare, Universitatea Chiba din Japonia au demonstrat ca aromaterapia folosind ulei de lavanda are efecte benefice asupra circulatiei coronariene. De asemenea, scade tensiunea arteriala si este adesea folosit in acest scop.
Ajutor in digestie
Uleiul esential de lavanda este util pentru digestie, deoarece creste mobilitatea alimentelor in intestin. Stimuleaza, de asemenea, producerea de sucuri gastrice si bila, eliminand indigestia, durerile de stomac, colici, flatulenta, varsaturi si diaree.
Atentie!
Femei insarcinate – la fel ca multe alte uleiuri esentiale, femeile insarcinate si care alapteaza ar trebui sa consulte medicul inainte de a utiliza ulei esential de lavanda.
Alergie – uleiul esential de lavanda poate provoca alergii, precum iritarea pielii la persoanele care au pielea foarte sensibila.
Amestec – uleiul esential de lavanda se amesteca foarte bine cu alte uleiuri esentiale, cum ar fi uleiul de lemn de cedru, pin, salvie, nucsoara.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: organicfacts.net

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!