Rolul si importanta dopaminei pentru sanatatea fizica si mintala – surse alimentare

0

Dopamina este un neurotransmitator – un produs chimic eliberat de neuroni pentru a trimite semnale altor celule nervoase. Ceea ce il face unic este modul in care te face sa te simti. Iti monitorizeaza metabolismul – controleaza energia, entuziasmul si motivatia.
Dopamina mai este numita si hormonul simturilor, iar eliberarea sa este necesara organismului.
Dopamina este eliberata de neuronii dopaminergici localizati in creierul mijlociu. Acesti neuroni, desi putini la numar, joaca un rol important in starea de spirit, dependenta, recompensa si stres.
Dopamina joaca, de asemnea, un rol in invatare, memorie, motivatie si luarea deciziilor. Acest hormon controleaza si miscarea – iar deficienta acestuia poate fi una dintre cauzele bolii Parkinson, schizofrenie si tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie.
Anticiparea unei recompense creste nivelul de dopamina cerebrala. Multe substante cresc nivelul de dopamina, motiv pentru care cei mai multi oameni au diferite dependente la care le este greu sa renunte.
Prin urmare, dopamina joaca o functie critica in sanatatea creierului. Dar cum puteti creste nivelul de dopamina in mod natural? Ei bine, cel mai bun mod este sa consumi alimente care sunt capabile sa creasca nivelul de dopamina.
Produse lacatate
Branza contine tiramina, care este transformata in dopamina in corpul uman. Alimentele care contin probiotice, cum ar fi iaurtul, stimuleaza, de asemenea, nivelul de dopamina.
Nuci
Nucile bogate in vitamina B6 ajuta creierul sa produca dopamina. Nucile si alunele sunt surse bune de vitamina B6. Nucile contin si DHA, un acid gras omega-3, care este responsabil pentru modularea concentratiilor de dopamina. Nucile si migdalele sunt surse bune de folat, care ajuta, de asemenea, la producerea dopaminei.
Acizi grasi omega-3
Studiile au aratat ca acizii grasi omega-3 normalizeaza nivelul de dopamina si reduc dezvoltarea comportamentelor asemanatoare anxietatii.
Alte studii au aratat ca uleiul de peste este capabil sa restabileasca eliberarea de dopamina dupa leziuni traumatice ale creierului.
Alimentele bogate in omega-3 includ pestele gras, precum somonul si tonul, dar si alte alimente, precum nucile si semintele de chia.

Ciocolata neagra
Studiile arata ca ciocolata neagra poate interactiona cu o serie de neurotransmitatori, inclusiv dopamina. Dopamina este eliberata dupa consumul de ciocolata neagra si ofera o experienta senzoriala placuta.
Fructe si legume
Studiile au aratat ca spanacul si capsunile sunt capabile sa imbunatateasca semnificativ eliberarea de dopamina.
Si bananele au un nivel ridicat de dopamina. Alte fructe si legume care contin dopamina includ portocalele, merele, mazarea, rosiile, vinetele, avocado si fasolea.
Cafea
Ca majoritatea substantelor energetice, cofeina imbunatateste eliberarea dopaminei in creier. Principalele tinte ale cofeinei in creier sunt receprotii adenozinei (o substanta chimica a creierului care stimuleaza activitatea creierului). Actioneaza pe acesti receptori si declanseza un lant de evenimente, care in cele din urma afecteaza nivelurile de dopamina si stimuleaza zonele creierului asociate placerii.
Deficit de dopamina
Deficitul de dopamina este legat de anumite tulburari mentale, desi nu s-a dovedit ca aceasta cauzeaza direct afectiunea. Unele dintre aceste tulburari mintale includ boala Parkinson, depresia, schizofrenia si psihoza.
Exces de dopamina
Nivelurile excesive de dopamina din sistem duce la paranoia si izolare sociala. Ele pot duce chiar si la comportamente impulsive.
Dopamina joaca, de asemenea, un rol in inhibarea secretiei de prolactina (un hormon) de catre glanda hipofizara – care poate duce la tulburari menstruale si infertilitate.
Dar nu va faceti griji – supradozajul de dopamina este posibil sa se realizeze doar daca luati hormonul intravenos.
Sursa: www.stylecraze.com

Niciun comentariu

Nu ratați!