Cum să scapi de vertij (amețeli) fără medicamente?

0

Ai simțit vreodată că lumea din jurul tău se învârte brusc, că te dezechilibrezi sau ai avut zgomote inexplicabile în urechi împreună cu modificări ale vederii? Dacă da, este posibil să fi avut vertij, un simptom care rezultă din diferite tipuri de „tulburări de echilibru”, de obicei cauzate de modificări anormale ale urechii interne.
Vertijul nu este de fapt o tulburare sau o afecțiune medicală – mai degrabă este un grup de simptome cauzate de alte tulburări. De fapt, cercetările arată că aproape 40 % dintre toate persoanele cu vârsta peste 40 de ani vor avea vertij cel puțin o dată în viață.
Dacă toate acestea vă sună familiar, probabil vă întrebați cum să scăpați de vertij. Tratarea vertijului implică repararea urechii interne prin identificarea cauzei de bază a leziunii, plus prevenirea apariției acesteia prin efectuarea anumitor modificări ale stilului de viață.
👉 Ce este Vertijul?
Au fost identificate peste o duzină de tulburări diferite care cauzează disfuncții ale echilibrului. În mod normal, diferite sisteme din corp sunt în joc pentru a ne ajuta să rămânem echilibrați, să ne menținem în poziție verticală atunci când ne mișcăm și să identificăm orientarea față de mediul înconjurător.
Capacitatea noastră de a rămâne echilibrat este menținută de mai multe sisteme, printre care: sistemul de control senzoriomotor (care ne controlează simțurile, cum ar fi vederea și auzul), sistemul propriocepție (responsabil de atingere) și sistemul vestibular (ne ajută să ne mișcăm fără să cădem).
Vertijul se dezvoltă atunci când părțile delicate ale urechilor nu mai trimit cu acuratețe creierului informații despre poziția ta. Acest lucru poate apărea din diverse motive, inclusiv infecții ale urechii, o lovitură la cap, răni, inflamații sau pur și simplu îmbătrânire. Vestea bună este că avem câteva secrete despre cum să scap de vertij.
👉 Cum să scapi de vertij
1. Kinetoterapie
Pentru persoanele care suferă de vertij recurent, un tip de tratament util este reabilitarea vestibulară, o formă de terapie fizică care se adresează organelor vestibulare. Sistemul vestibular trimite constant informații către creier sub formă de impulsuri nervoase de la terminații nervoase speciale numite receptori senzoriali, astfel încât terapia poate reeduca aceste organe pentru a lucra cu celelalte simțuri ale noastre pentru a restabili simțul echilibrului.
Reabilitarea vestibulară poate ajuta la promovarea compensarii sistemului nervos central pentru problemele urechii interne care cauzează pierderea echilibrului.
Inactivitatea a fost, de asemenea, legată de agravarea vertijului, așa că, în plus, tratamentele de kinetoterapie funcționează la creșterea forței, a amplitudinii de mișcare, a flexibilității și a mișcării, prevenind în același timp oboseala și durerea musculară. Un program de reabilitare vestibulară poate include diferite exerciții pentru: construirea unei coordonări mai bune mâna-ochi, îmbunătățirea echilibrului, întărirea articulațiilor și a mușchilor și îmbunătățirea fitnessului și a rezistenței. Aceste exerciții pot ajuta la ameliorarea durerii și vă permit să vă odihniți mai bine dacă de obicei descoperiți că nu puteți dormi confortabil.
2. Mișcări ale capului („Procedura de repoziționare Canalith”)
Anumite tipuri de exerciții și ajustări ale capului pot ajuta la mutarea pietrelor urechii ( depunerile de calciu ) din zona din urechi în care provoacă probleme. Această tehnică este recomandată de Academia Americană de Neurologie, care oferă o serie de mișcări specifice ale capului și corpului pentru curățarea canalelor din camerele urechii interne. Procedura de repoziționare Canalith este foarte eficientă, cu o rată de vindecare aproximativă de 80% pentru persoanele care suferă de vertij cauzat de această problemă. De asemenea, este de obicei utilă pentru a preveni reapariția vertijului.
Cum funcționează exact? Când capul se mișcă într-un anumit fel, depunerile din canale se deplasează înapoi la locația lor corectă în utricul, unde de obicei se dizolvă, se despart și nu mai provoacă amețeli. Procedurile de repoziționare a canalelor implică de obicei menținerea a patru poziții timp de aproximativ 30 până la 45 de secunde fiecare. Apoi țineți capul într-o poziție fixă timp de aproximativ 20 de secunde după ce simptomele dispar.

Procedurile pot fi efectuate în cabinetul unui medic rapid și fără durere. Dacă este prima dată când te confrunți cu vertij și încerci mișcări ale capului pentru a-ți rezolva simptomele, este o idee bună să te întâlnești cu un medic care să-ți arate cum să le efectuezi corect.
3. Reduceți stresul
Stresul și inflamația par să crească riscurile de vertij. Stresul este capabil să reducă imunitatea, făcând mai probabil să vă confruntați cu infecții ale urechii, umflături și alte probleme legate de sistemul vestibular. Cu cât sunteți mai stresat, cu atât este mai puțin probabil să faceți exerciții regulate și să dormiți bine – ambele de care aveți cu adevărat nevoie dacă sunteți predispus să dezvoltați vertij!
Încercați remediile naturale pentru ameliorarea stresului,  cum ar fi exercițiile, yoga, meditația, băi calde, uleiuri esențiale și petreceți mai mult timp în aer liber.
4. O dietă sănătoasă și menținerea hidratării
Unii medici prescriu medicamente pentru a reduce inflamația sau infecțiile din urechi, dar în cele din urmă acest lucru nu ajută la rezolvarea problemei pe termen lung pentru unii oameni. Un aspect esențial pentru limitarea inflamației și prevenirea deshidratării este să mănânci o dietă bogată în nutrienți.
Alimentele antiinflamatoare pot ajuta la gestionarea nivelului tensiunii arteriale și sunt de obicei hidratante, ceea ce vă protejează de deshidratare, reducând riscul de apariție a vertijului. Alimentele pe care trebuie să le includeți în dieta dvs. includ adesea: legume (în special cele bogate în potasiu care scad tensiunea arterială, cum ar fi legumele cu frunze), fructe proaspete (cum ar fi bananele și avocado), surse sănătoase de grăsimi (cum ar fi peștele sălbatic, uleiul de cocos extra virgin și ulei de măsline) și surse curate de proteine slabe (carne hrănită cu iarbă, ouă și păsări crescute liber).
În plus,  bea suficientă apă în fiecare zi și reduceți aportul de cofeină și alcool dacă vă simțiți des amețiți. Chiar și deshidratarea ușoară poate provoca amețeli și modificări ale tensiunii arteriale care vă pot face să vă simțiți dezechilibrat și greață.
5. Fii activ, dar odihnește-te suficient
Persoanele inactive care se confruntă cu o lipsă de somn sunt mai predispuse să sufere de vertij. Faceți o prioritate să dormiți șapte până la opt ore în fiecare noapte, astfel încât să vă simțiți suficient de energici pentru a face exerciții regulate și a experimenta recuperarea musculară adecvată. Exercițiile fizice sunt benefice și pentru scăderea nivelului tensiunii arteriale și controlul stresului.
Pentru a reduce amețelile după somn, încearcă să dormi cu capul ușor ridicat pe două sau mai multe perne. De asemenea, asigurați-vă că vă ridicați încet când vă dați jos din pat, să nu mergeți în întuneric.
6. Discutați cu medicul dumneavoastră despre alte cauze ale amețelii
Vertijul nu este singurul motiv pentru care s-ar putea să vă simțiți amețit, așa că dacă simptomele par să revină, este o idee bună să faceți un test de sânge și să discutați cu medicul dumneavoastră. Deficitul de vitamina B12, tensiunea arterială scăzută, simptomele anemice, complicațiile cardiace și chiar anxietatea pot contribui toate la amețeli, așa că excludeți-le înainte de a presupune că vertijul este de vină. Unele medicamente pot, de asemenea, agrava vertijul sau amețelile, inclusiv medicamentele pentru tensiunea arterială, medicamentele anti-anxietate și luarea unor cantități mari de suplimente.
În timp ce lucrați la remedierea vertijului și la prevenirea revenirii acestuia, rețineți că este posibil să apară din nou episoade de amețeală. Ori de câte ori simptomele reapar, așezați-vă jos, odihniți-vă și discutați cu medicul dumneavoastră. Iată câteva sfaturi utile pentru gestionarea simptomelor în timp ce acestea încă apar:
– Nu faceți nimic periculos în timp ce aveți lipsă de echilibru, cum ar fi conducerea sau exercițiile fizice, ceea ce vă poate cauza căderea și vă rănirea.
– Așezați-vă sau întindeți-vă și odihniți-vă imediat când vă simțiți amețit.
– Discutați cu medicul dumneavoastră despre toate simptomele care apar.
👉 Simptome comune de vertij
Unele simptome comune de vertij includ:
– senzație de amețeală, învârtire
– senzația că te înclini sau te vei răsturna (ca și cum ai fi tras într-o direcție)
– legănarea și dezechilibrul atunci când ești în mișcare
– senzație de greață, ocazional vărsături
– pierderea auzului sau zgomotul în urechi
– dureri de cap
– transpirație crescută
– senzația de leșin
👉 Cât durează vertijul?
Simptomele de vertij pot apărea și dispărea, durând între câteva minute și câteva zile. Unii oameni se confruntă cu simptome mult mai drastice decât alții, deoarece totul depinde de factori precum cât de deteriorată a devenit urechea internă sau cât de mult lichid s-a acumulat în ureche acolo unde nu ar trebui să fie.
În unele cazuri, vertijul va dispărea de la sine, deoarece corpul și simțurile au moduri de a se adapta la schimbările din ureche. Cu toate acestea, s-ar putea să reapară, ceea ce vă poate provoca multe bătăi de cap. De aceea, este important să rețineți aceste sfaturi despre cum să scăpați de vertij.

Niciun comentariu

Nu ratați!